gunung geni pompeii

Vesubio mont

Mesthine kita kabeh wis krungu babagan bencana Pompeii lan malah film lan dokumenter wis digawe babagan iki. Akeh wis ngandika bab gunung geni pompeii lan ora dikenal kanthi jeneng lan fitur asli. Iku Gunung Vesuvius utawa Vesuvius gunung geni. Nduwe sawetara ciri unik sing nyebabake bencana sejarah iki. Salah sawijining jeblugan kasebut nyebabake kedadeyan sejarah sing penting.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan gunung geni Pompeii, karakteristik lan pilihane.

gunung geni pompeii

gunung geni pompeii

Luwih dikenal minangka Gunung Vesuvius, gunung geni sing wis salah siji saka bencana alam paling gedhe disebabake eruptions vulkanik ing memori urip. Malah saiki, gunung iki dianggep minangka salah sawijining gunung geni paling mbebayani ing donya lan siji-sijine gunung geni aktif ing bawana Eropa.

Dumunung ing wilayah Campania ing Italia kidul, ing sisih wétan Teluk Naples, watara 9 kilometer saka kutha Naples. Jenenge ing basa Italia yaiku Vesuvius, nanging uga dikenal minangka Vesaevus, Vesevus, Vesbius lan Vesuve. Amarga digawe saka sawetara lapisan lahar, awu, batu apung, lan bahan piroklastik liyane, lan amarga ngasilake letusan sing mbledhos, diklasifikasikake minangka komposit utawa stratovolcano. Amarga kerucut tengahe katon ing kawah, iku kalebu ing kategori Gunung Soma.

Gunung Vesuvius dumadi saka kerucut sing dhuwuré 1.281 mèter, dikenal minangka "Kerucut Agung", sing umume diubengi dening pinggiran kawah puncak kagungane Gunung Soma, sing dhuwuré watara 1.132 meter. Loro-lorone dipisahake dening lembah Atrio di Cavallo. Dhuwur kerucut owah saka wektu amarga jeblugan berturut-turut. Ing puncake ana kawah sing jerone luwih saka 300 meter.

Gunung Vesuvius kadhaptar minangka salah sawijining gunung geni paling mbebayani ing donya. Jeblugan vulkanik kasebut kalebu jinis gunung geni majemuk utawa stratovolcano. Wiwit pojok tengah gunung geni iki katon ing kawah, iku saka jinis Soma. Dianggep minangka salah sawijining gunung geni sing paling mbebayani ing donya, kerucut kasebut dhuwuré udakara 1.281 meter. Kerucut iki diarani kerucut gedhe. Iki diubengi dening pinggiran kawah puncak kagungane Monte Somma. Gunung iki dumunung ing dhuwuré 1132 mèter saka lumahing segara.

Gunung Vesuvius lan Gunung Soma dipisahake dening lembah Atrio di Cavallo. Dhuwuré kerucut wis owah ing sajarah, gumantung saka jeblugan sing wis kedadeyan. Pucuk gunung geni iki minangka kawah sing ambane luwih saka 300 meter.

Formasi lan asal usul

gunung pompeii lan sajarah

Gunung geni iki dumunung ing sadhuwure zona subduksi antarane lempeng Eurasia lan Afrika. Saka lempeng tektonik iki, lempeng kapindho subducting (klelep) ing ngisor Lempeng Eurasia kanthi kecepatan kira-kira 3,2 sentimeter saben taun, sing ndadékaké pembentukan Pagunungan Soma ing wiwitan.

Lumrahé, Gunung Soma luwih tuwa tinimbang Gunung Vesuvius. Watu paling tuwa ing zona vulkanik umure kira-kira 300.000 taun. Puncak Gunung Soma ambruk amarga letusan 25.000 taun kepungkur, wiwit mbentuk kaldera, nanging kerucut Vesuvius ora wiwit dibentuk nganti 17.000 taun kepungkur, ing tengah. The Great Cone muncul kabeh ing taun 79 Masehi, sawise wabah gedhe. Nanging, amarga obahe lempeng tektonik, situs kasebut ngalami jeblugan sing terus-terusan lan ana aktivitas seismik sing kuat ing wilayah kasebut.

Gunung geni minangka asil magma sing tekan lumahing amarga endapan saka piring Afrika didorong mudhun ing suhu sing luwih dhuwur nganti leleh lan didorong munggah nganti sebagian kerak pecah.

Jeblugan gunung Pompeii

gunung geni vesuvius

Vesuvius nduweni sejarah erupsi sing dawa. Tanggal paling tuwa sing diidentifikasi wiwit taun 6940 SM. C. Wiwit kuwi, luwih saka 50 erupsi wis dikonfirmasi, lan sawetara liyane, kanthi tanggal sing ora mesthi. Loro jeblugan utamané kuat, 5960 C. lan 3580 B.C. C., ngowahi gunung geni dadi salah siji sing paling gedhé ing Eropah. Ing millennium SM kaloro ana sing disebut "Erupsi Avellino", salah siji saka jeblugan paling gedhe ing prasejarah.

Nanging ora diragukan manawa letusan paling kuat kedadeyan ing taun 79 Masehi amarga kekuwatan lan pengaruhe. C. Wis 62 d. C. Warga sakiwa tengene ngrasakake lindhu kang banter, nanging bisa diarani wis biasa karo lindhu ing papan kono. Dikira ing dina antarane 24 lan 28 Oktober 1979, Gunung Vesuvius njeblug ing dhuwur 32-33 km lan njeblug mendhung watu kanthi ganas., gas vulkanik, awu, wêdakakêna apung, lahar lan zat-zat liyané ing 1,5 ton per detik.

Pliny the Younger, sawijining negarawan Romawi kuna, nyakseni acara kasebut ing kutha Misenam sing cedhak (kira-kira 30 kilometer saka gunung geni) lan nyathet ing layang, sing nyedhiyakake akeh informasi. Miturut dheweke, jeblugan kasebut sadurunge ana lindhu lan malah tsunami. Awu awu ageng wungu, mbanjiri tlatah sakubengé nganti 19 nganti 25 jam, ngubur kutha Pompeii lan Herculaneum lan mateni ewonan. Wong-wong sing slamet ninggalake kutha kasebut ing salawas-lawase, lan dilalekake nganti arkeologi narik minat, utamane ing Pompeii.

Pirang-pirang taun sabanjure, gunung geni kasebut ngeculake isine maneh, sing paling gedhe kedadeyan ing taun 1631, nyebabake karusakan sing signifikan ing wilayah kasebut. Sing terakhir kedaden ing 18 Maret 1944, mengaruhi sawetara lokalitas. Sing terakhir iki dipercaya wis mungkasi siklus letusan sing diwiwiti ing taun 1631.

Kaya sing sampeyan ngerteni, gunung geni Pompeii duwe akeh sing bisa ditawakake babagan sejarah lan jeblugan. Prastawa-prastawa kang kaya mangkono mau malah digawe film lan dokumenter supaya bisa nuduhake marang masyarakat kabeh kedadeyan. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan gunung geni Pompeii lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.