Gunung geni paling mbebayani ing donya

gunung geni paling mbebayani ing donya

Gunung geni minangka fenomena alam sing kedadeyan nalika magma saka njero bumi tekan permukaan. Kahanan kasebut dumadi ing papan lan wektu tartamtu. Utamane gumantung ing lokasi sesar lan apa gunung geni aktif utawa ora aktif. Dadi ora kabeh gunung geni iku padha, wujude beda-beda, lahar beda-beda lan letusan beda-beda kang dayane beda-beda. Gunung paling mbledhos asring dianggep minangka gunung geni paling mbebayani ing donya.

Ing artikel iki, kita bakal menehi pitutur marang kowe apa gunung geni sing paling mbebayani ing donya lan apa ciri-cirine.

Karakteristik gunung geni

gunung geni ageng

Elinga, munculé gunung geni ora sengaja. Panggonane biasane ditemtokake dening pecahe lempeng tektonik, macem-macem bagean sing mbentuk litosfer. Lempeng iki obah nalika ngambang ing mantel cair ing jero Bumi. Nalika padha tabrakan karo saben liyane, utawa nalika siji misahake saka liyane, magma digawe saliyane gerakan asil. Magma minangka cairan panas sing mbentuk interior mantel. Ing suhu dhuwur, iku cenderung kanggo golek metu, pungkasanipun ngidini kanggo nggunakake sembarang spasi kasedhiya ing kerak bumi kanggo tekan lumahing. Yen kedadeyan kasebut, mula ana gunung geni.

Nanging, letusan gunung geni dudu letusan magma sing terus-terusan. Saben gunung geni ngetokake magma saka njero, ana jeblugan. Jeblugan kasebut gumantung utamane marang aktivitas internal Bumi. Kanthi cara iki, kita bisa nemokake gunung geni aktif lan ora aktif gumantung saka frekuensi letusan gunung geni. Secara logis, gunung geni sing paling mbebayani ing Bumi yaiku gunung geni sing aktif, amarga luwih cenderung ngasilake letusan magma sing bisa ngrusak lingkungan sekitar.

Nanging, iki ora ateges gunung geni sing ora aktif ora duwe kemungkinan iki, amarga pilar sing ngidini magma bisa lolos mesthi ana. Kajaba iku, gunung geni cenderung ngalami erupsi sing luwih spektakuler sawisé ora aktif ing wektu sing suwe amarga ana ing volume magma sing luwih gedhe sing ditahan luwih suwe.

Gunung geni paling mbebayani ing donya lan data aktivitase

mili lahar

Vesubio mont

Gunung geni iki dumunung ing pesisir Italia, cedhak banget karo kutha Naples. Iki minangka gunung geni sing misuwur wiwit abad kaping XNUMX Masehi. Iki tanggung jawab kanggo ngubur kutha Romawi Pompeii lan Herculaneum. Saiki, iki dianggep minangka gunung geni sing sepi. Sing luwih mbebayani tinimbang liya-liyane, amarga para ilmuwan ujar manawa gunung geni sing njeblug ing wektu sing suwe duwe potensi karusakan sing luwih dhuwur.

Gunung Etna

Gunung geni gedhe liyane ing Italia yaiku Gunung Etna, dumunung ing Sisilia ing Segara Mediterania. Ing taun 1669, letusan vulkanik nyerang kutha paling gedhe ing wilayah kasebut, Catania. Ing taun 1992, letusan liyane sing padha ngrusak akeh pulo kasebut, nanging untunge ora tekan kutha kasebut.

Nyiragongo

Gunung geni iki dumunung ing Kongo. Iki minangka salah sawijining gunung geni sing paling aktif saiki. Welasan wong mati nalika gunung geni njeblug ing taun 1977. Uga, ing taun 2002, wabah pungkasan, 45 wong tiwas saliyane ngrusak akeh bangunan ing kutha-kutha cedhak.

merapi

Gunung geni ing Indonesia iki minangka salah sawijining gunung geni paling aktif ing planet iki. Ahli vulkanologi wis ngetung yen aktivitase nyebabake njeblug saben 10 taun utawa luwih. Ing taun 2006, letusan pungkasan mateni ewonan wong sing manggon ing sacedhake.

Papandayan

Gunung geni liyane, uga ana ing Indonesia, meh padha aktif kaya Gunung Merapi. Jeblugan pungkasan ing taun 2002, nyebabake karusakan ing wilayah gedhe ing tapel wates. Uga pamindahan akeh sing manggon ing cedhak, sanajan karusakan fisik luwih sithik.

Gunung pasang

Iki minangka gunung geni sing ana ing Pulo Canary Tenerife (Spanyol). Saiki, iki diklasifikasikaké minangka gunung geni dormant. Nanging, nalika tangi, bisa nyebabake akibat bencana kanggo kabeh pulo, ujare ahli vulkanik. Kita ora bisa lali manawa Kapuloan Canary dumadi saka pulo vulkanik, sing menehi ide babagan kekuwatan fenomena iki.

sakura jima

gunung geni paling mbebayani ing donya

Gunung geni iki dumunung ing Jepang, utamané ing pulo Kyushu. Iki minangka gunung geni aktif lan pungkasan njeblug ing taun 2009. Saliyane bebaya sing ditimbulake dening gunung geni dhewe, kita ngomong babagan wilayah kanthi proporsi populasi sing dhuwur banget, sing uga nambah risiko yen gunung geni bakal ngalangi karya evakuasi. .

Popocatepetl

Dumunung ing Meksiko, mung 70 kilometer saka Distrik Federal, gunung geni minangka ancaman nyata amarga populasi kutha iki. Nyatane, Popocatepetl mung salah siji saka luwih saka 20 gunung geni sing nyebar ing Aztec National Geographic, lan amarga ana ing antarane sawetara lempeng tektonik sing aktif banget, mula kacathet amarga aktivitas seismik sing kuat.

Black Saw

Kanggo ngrampungake review babagan gunung geni sing paling mbebayani ing donya, kita isih kudu nyebutake Sierra Negra ing Kapuloan Galapagos. Iki minangka salah sawijining gunung geni sing paling aktif ing Bumi lan jeblugan pungkasan ana ing taun 2005. Ing kasus iki, kita ora kudu ngomong babagan risiko sing ditimbulake kanggo manungsa, amarga Kapuloan Galapagos ora patiya padhet. Nanging, padha mujudake ekosistem keanekaragaman hayati gedhe banget sing terus-terusan kaancam dening fenomena alam iki.

Eyjafjallajökull

Gunung geni Eyjafjallajökull, sawijining titan sing dhuwuré luwih saka 1.600 mèter ing sadhuwure segara, dumunung ing gletser lan aktif ing 8.000 taun pungkasan. Jeblugan kasebut wis beda-beda sajrone pirang-pirang abad, sing paling misuwur yaiku erupsi pungkasan ing taun 2010. Emisi kasebut njaga Eropa sisih lor, ora bisa beroperasi amarga suspensi gunung awu, meksa pembatalan atusan penerbangan nganti pirang-pirang dina. Yen sampeyan pengin njelajah gunung gedhe iki, sampeyan bisa ngetutake rute ing pesisir kidul Islandia.

Iztaccihuatl

Ing Taman Nasional Izta-Popo Zoquiapan, uga ana salah sawijining gunung geni paling mbebayani ing donya sing diarani Iztaccihuatl. Dicritakake yen raksasa loro sing dadi mahkota enclave alam iki yaiku loro kekasih pribumi sing ngalami kisah cinta sing tragis.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan gunung berapi sing paling mbebayani ing donya.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.