Gunung geni ing Islandia

gunung geni ing islandia

Islandia, tanah es lan geni, minangka swarga alam. Daya dingin gletser lan iklim Arktik ana konflik karo panas bumi sing mbledhos. Asil punika donya kontras spektakuler ing kaendahan incomparable saka lanskap stark. Tanpa gunung geni Iceland, kabeh iki ora mungkin. daya saka gunung geni ing islandia Bisa nemtokake alam tanah iki luwih apik tinimbang gunung geni liyane, nggawe lapangan lava sing ditutupi lumut sing ora ana telas, dhataran wedhi ireng sing jembar, lan puncak gunung sing kasar lan kawah gedhe.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan gunung berapi ing Islandia lan karakteristik lan pentinge.

Gunung geni ing Islandia

gunung geni ing salju

Pasukan vulkanik ing ngisor permukaan uga wis nggawe sawetara kamulyan paling populer ing negara, kayata sumber panas alam lan geyser njeblug. Kajaba iku, efek saka letusan sing kepungkur bisa dideleng ing tebing-tebing sing dibentuk dening guwa-guwa lahar lan pilar basalt heksagonal.

Ewonan wong teka ing Islandia kanggo ndeleng gunung geni lan mukjijat sing digawe lan terus digawe. Sajrone letusan gunung geni, kita kudu luwih semangat kanggo kasempatan kanggo ndeleng salah siji saka fénoména paling spektakuler lan apik ing bumi. Ngelingi sing penting kanggo alam Iceland lan alam industri lan malah alam negara, kita wis nyawiji guide kuoso iki kanggo gunung geni ing Iceland, lan kita ngarep-arep bisa njawab kabeh pitakonan sampeyan bisa takon dhewe. dayane gunung geni iki.

ana pira?

gunung geni ing karakteristik islandia

Ing Islandia, ana watara 130 gunung geni aktif lan gunung geni aktif. Ana kira-kira 30 sistem gunung geni aktif ing sangisore pulo kasebut, kajaba ing Fjords Kulon, ing saindhenging negara.

Alasan Fjords Kulon ora ana maneh aktivitas vulkanik amarga iku bagéan paling tuwa ing daratan Islandia, Iki dibentuk kira-kira 16 yuta taun kepungkur lan wiwit ilang saka Mid-Atlantic Range. Mulane, Fjords Kulon minangka siji-sijine wilayah ing negara sing mbutuhake listrik kanggo banyu panas tinimbang banyu panas bumi.

Aktivitas vulkanik ing Islandia amarga lokasi negara kasebut langsung ing punggungan Atlantik tengah sing misahake lempeng tektonik Amerika Utara lan Eurasia. Islandia minangka salah siji saka sawetara panggonan ing donya sing bisa dideleng ing ndhuwur segara. Lempeng tektonik iki divergen, tegese padha pisah saka siji liyane. Kanthi mengkono, magma ing mantel bakal katon kanggo ngebaki ruang sing lagi digawe lan katon minangka letusan gunung geni. Fenomena iki dumadi ing sadawane gunung lan bisa ditemokake ing pulo vulkanik liyane, kayata Azores utawa Santa Elena.

Mid-Atlantic Range ngliwati kabeh Islandia, nyatane sebagian besar pulo kasebut ana ing bawana Amerika. Ana akeh panggonan ing negara iki sing bisa ditemokake ridges parsial, kalebu Semenanjung Reykjanes lan wilayah Mývatn, nanging sing paling apik yaiku Thingvellir. Ing kana, sampeyan bisa mlaku liwat lembah ing antarane piring lan ndeleng kanthi jelas tembok loro bawana ing sisih loro taman nasional. Amarga prabédan antarane piring, lembah iki ngembang kira-kira 2,5 cm saben taun.

Frekuensi erupsi

islandia lan njeblug

Jeblugan vulkanik ing Islandia ora bisa diprediksi, nanging kedadeyan kasebut sacara reguler. Ora ana dasawarsa wiwit awal XNUMX-an tanpa bledosan, sanajan kemungkinan kedadeyan kanthi cepet utawa luwih akeh cukup acak.

Jeblugan pungkasan ing Islandia dumadi ing Holuhraun ing Dataran Tinggi ing taun 2014. Grímsfjall uga nyathet jeblugan singkat ing taun 2011, nalika gunung geni Eyjafjallajökull sing luwih misuwur nyebabake masalah serius ing taun 2010. Alasan istilah 'dikenal' digunakake amarga anggepan manawa pirang-pirang letusan gunung berapi subglasial wis kedadeyan ing macem-macem negara sing ora ngrusak lapisan es, kalebu Katla ing taun 2017 lan Hamelin ing taun 2011.

Saiki, ancaman kanggo urip manungsa nalika njeblug vulkanik ing Islandia cilik banget. Stasiun seismik sing kasebar ing saindenging negara pancen apik banget kanggo prédhiksi. Yen gunung geni gedhe kaya Katla utawa Askja nuduhake tandha-tandha gemuruh, akses menyang wilayah kasebut bakal diwatesi lan wilayah kasebut bakal diawasi kanthi rapet.

Thanks kanggo ati nurani sing apik saka pemukim pisanan, gunung geni sing paling aktif adoh saka inti sing dienggoni. Contone, ana sawetara kutha ing pesisir kidul Islandia, amarga gunung geni kaya Katla lan Eyjafjallajökull dumunung ing sisih lor. Amarga puncak kasebut ana ing sangisore gletser, jeblugan bakal nimbulaké banjir glasial ageng, kang bisa nyapu kabeh ing dalan menyang segara.

Iki sing ndadekake paling Kidul katon kaya ara-ara samun wedhi ireng. Nyatane, iki minangka dataran sing digawe saka endapan glasial.

Bebaya gunung geni ing Islandia

Amarga ora bisa diprediksi, banjir glasial iki, sing dikenal minangka jökulhlaups, utawa Spanyol ing basa Islandia, tetep dadi salah sawijining aspek sing paling mbebayani ing aktivitas vulkanik Islandia. Kaya sing kasebut ing ndhuwur, erupsi ing ngisor es ora tansah dideteksi, mula banjir bandhang iki bisa kedadeyan tanpa peringatan.

Mesthi, ilmu pengetahuan terus maju, lan saiki, Sanadyan ana keraguan manawa ana udan es, sampeyan bisa ngungsi lan ngawasi sawijining wilayah. Mulane, kanggo alasan sing jelas, dilarang nyopir ing dalan sing dilarang, sanajan ing mangsa panas utawa nalika katon ora ana bebaya.

Sanajan umume gunung geni adoh saka pusat sing padhet pedunung, kacilakan mesthi kedadeyan. Nanging, ing kasus kasebut, langkah darurat Islandia wis kabukten efektif banget, kaya sing katon nalika letusan 1973 ing Heimaey ing Kapuloan Vestman.

Hemai minangka siji-sijine pulo sing dienggoni ing Kapuloan Vestman, sawijining kepulauan vulkanik. Nalika gunung geni njeblug, ana 5.200 wong sing manggon ing kana. Ing jam awal 22 Januari, celah wiwit mbukak ing pinggiran kutha lan snaked liwat tengah kutha, ngrusak dalan lan engulfing atusan bangunan lahar.

Sanajan kedadeyan ing wayah wengi lan ing mangsa adhem, evakuasi pulo kasebut ditindakake kanthi cepet lan efisien. Sawise warga ndharat kanthi aman, tim penyelamat kerja bareng karo pasukan AS sing dipasang ing negara kasebut kanggo nyuda karusakan.

Kanthi terus-terusan ngompa banyu segara menyang aliran lahar, dheweke ora mung bisa ngarahake adoh saka akeh omah, nanging uga nyegah saka clogging pelabuhan, mungkasi ekonomi pulo ing salawas-lawase.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan gunung geni ing Islandia lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.