glasialisme

Gletser Pyrenees

El glasialisme dikenal minangka seri fenomena sing ana hubungane karo gletser. Kanggo bagean kasebut, gletser minangka massa es sing nglumpukake ing wilayah pegunungan sing ditutupi salju permanen, sing sisih ngisor mudhun alon-alon kaya kali. Gletser dadi penting banget nalika sinau geologi lembah lan gunung.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan glasialisme lan gletser.

apa iku glacialism

glacierism lan wigati

Perlu dicathet menawa glasialisme asring digunakake minangka sinonim kanggo glasiasi. Kaloro konsep kasebut bisa uga nuduhake penciptaan gletser lan intrusi es sing kedadeyan ing sawetara wilayah gedhe ing jaman kepungkur.

Utamane, gletser, wektu sing suwe banget nalika suhu bumi mudhun, nyebabake gletser lan lapisan es sing ngambang ing segara kutub dadi gedhe. Ing kasus iki, kita kudu ngomong babagan periode glasial sing beda-beda, sing paling anyar diarani Würm, yaiku iku wiwit 110.000 taun kepungkur lan langgeng watara yuta taun.

Minangka kasunyatan sing menarik, kita kudu nyatakake yen, miturut cara cabang geografi fisik sing dikenal minangka glasiologi nemtokake konsep kasebut, salah sawijining ciri utamane yaiku anané lapisan es ing loro belahan bumi (Kidul lan Lor). Yen mangkono, saiki kita isih ana ing jaman es, amarga Antartika lan Greenland duwe tutup es.

Apa iku gletser

glasialisme

Gletser kasebut dipercaya minangka sisa-sisa jaman es pungkasan. Ing wektu iku, suhu sing sithik banget meksa es mili menyang garis lintang ngisor, ing ngendi iklim saiki dadi anget. Saiki kita bisa nemokake macem-macem jinis gletser ing gunung ing kabeh bawana kajaba Australia lan sawetara pulo samudra. Antarane garis lintang 35°N lan 35°S, gletser mung bisa ditemokake ing Pagunungan Rocky, Andes, Himalaya, New Guinea, Meksiko, Afrika Timur, lan Gunung Zad Kuh. (Iran).

Gletser manggoni kira-kira 10 persen saka kabeh permukaan bumi. Biasane ditemokake ing wilayah alpine amarga kahanan lingkungan sing cocog. Tegese, suhu kurang lan udane dhuwur. Kita ngerti jinis udan sing diarani udan gunung, sing kedadeyan nalika hawa munggah lan pungkasane kondensasi, udan tiba ing ndhuwur gunung. Yen suhu tetep ing ngisor 0 derajat, udan iki bakal katon kaya salju lan pungkasane bakal mandheg nganti ana gletser.

Gletser sing ditemokake ing pegunungan dhuwur lan wilayah kutub duwe jeneng sing beda. Sing katon ing gunung dhuwur diarani gletser alpine, dene gletser kutub diarani tutup es. Ing mangsa panas, sawetara ngeculake banyu leleh amarga leleh es, nggawe banyu penting kanggo flora lan fauna. Uga, iku migunani banget kanggo manungsa amarga banyu iki diwenehake kanggo manungsa. Iki minangka reservoir banyu tawar paling gedhe ing Bumi, ngemot nganti telung perempat banyu tawar.

Gletser digawe saka macem-macem bagean.

  • Area akumulasi. Minangka wilayah paling dhuwur ing salju lan salju akumulasi.
  • Zona ablasi. Ing zona iki, proses fusi lan penguapan ditindakake. Minangka glasier nggayuh keseimbangan antara nambah lan ngilangi massa.
  • Retak. Yaiku wilayah sing gletser mili luwih cepet.
  • Moraines. Iki minangka pita peteng sing digawe dening endapan sing mbentuk ing pinggir lan pucuk. Watu sing diseret gletser disimpen lan dibentuk ing wilayah kasebut.
  • Terminal. Iki minangka ujung ngisor gletser ing salju sing nglumpukake.

wangun embossed

moraines

Konsep glasialisme uga asring digunakake kanggo ngrujuk marang proses modeling relief saka tetes suhu sing katon, sing nyebabake pangembangan gletser. Kanthi cara iki, yen penurunan suhu sing terus-terusan dicathet ing sawijining wilayah, gletser dibentuk: glasiasi dumadi.

Mulane, glasiasi minangka asil saka iklim. Contone, nalika gletser dibentuk, tuwuh amarga kontribusi es saka banyu beku, salju salju lan longsoran. Gletser, ing siji, ilang massa liwat pamisahan lan penguapan gunung es. Bentenane antarane mundhut lan gain massa diarani keseimbangan glasial.

Glacierism ing Quaternary

Sanajan kita bisa nemokake bukti glasiasi ing macem-macem jaman geologi, sing diarani glasiasi Kuarter minangka salah sawijining sing paling narik minat peneliti amarga warisane bisa diamati ing lanskap saiki. Ing kasus apa wae, kudu njlentrehake manawa jeneng iki uga diwènèhaké marang Pleistosen lan ora kena bingung karo Holosen.

Glaciations Pleistocene dumadi minangka akibat saka pulsasi kadhemen utawa glasiasi kuarter sing beda-beda, yaiku: Gunz, Mindel, Riss lan Würm. Dina iki, iku normal kanggo nampa eksistensi liyane, kang disebut Donan, kang bakal sadurunge papat liyane.

Deleng kabeh iki, ing Semenanjung Iberia, wilayah glasial kalebu akeh puncak. Siji-sijine bukti sing cocog babagan aksi glasial Kuarter sing ditemokake ing Cordillera Iberia yaiku massif sing diarani Moncayo: Castilla, uga dikenal minangka Peña Negra, Lobera lan Moncayo, kanthi elevasi 2118 m lan 2226 m lan 2316 m. Ing sisih kidul-wétan ana pucuk ngisor kayata Sierra del Taranzo lan Sierra del Tablado.

Anget global

Hubungan sing cedhak antarane gletser lan iklim iki ndadekake gletser dadi topik sing menarik kanggo para ilmuwan lan konservasionis. Ing pangertèn iki, pamanasan global mengaruhi gletser lan ningkataké mundur lan ilang saka gletser. Pramila upaya kanggo alon lan mbalikke owah-owahan iklim penting banget kanggo planet iki.

Nalika sampeyan bisa ndeleng, glacialism dadi cukup penting ing sinau geologi lembah lan gunung. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan glasialisme lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.