Geminid

geminidas lan ciri-cirine

Dina iki kita bakal ngobrol babagan salah sawijining Pancuran Meteor sing aktif banget lan bisa dideleng. Babagan frost Geminid. Iki minangka klompok lintang sing katon saka titik ing rasi lintang Gemini, mula jenenge wiwit awal nganti pertengahan Desember. Nduwe puncak sing kedadeyan udakara tanggal 14 wulan kasebut saben taun lan dadi wayahe sampeyan bisa mirsani 100 utawa luwih meteor saben jam.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan Geminid, ciri khas lan cara ndeleng.

Karakteristik utama

udan meteor

Sajrone kahanan langit sing ideal, bisa dideleng cukup lan wengi tanpa rembulan, bisa dideleng luwih saka 100 meteor saben jam sajrone jaman Geminid. Iki nggawe udan meteor paling aktif sing bisa dideleng saiki. Ganggang iki padha karo level kuadranid sing katon ing wulan Januari.

Saliyane radiasi kuat, gaya gravitasi sing ditindakake srengenge uga bisa nembus lapisan njaba komet utawa asteroid. Sisa tetep ing orbit lan gerakane kanthi kacepetan sing cepet banget, lan nalika Bumi cedhak, dheweke mlebu ing swasana. Gesekan sing disebabake dening kontak karo gas atmosfer nggawe ionisasi, katon minangka lampu kilat ing dhuwur, lan panase nguap kabeh meteor.

Fragmen kasebut arang tiba ing lemah. Ing kasus iki, diarani meteorit, lan nalika isih ana ing orbit, dheweke diarani meteoroid. Kanthi cara iki, puing-puing kasebut diklasifikasikake, gumantung ing njaba atmosfer utawa ing atmosfer, utawa pungkasane mudhun.

Asal-Usul Geminid

Hujan Geminid bakal disiarake langsung saka Teide Observatory

Geminid minangka klompok udan meteor sing asale ora umum amarga dudu komet, nanging asteroid. Asteroid dikenal kanthi jeneng Phaeton lan ditemokake ing taun 1983, meh kabeh udan meteor digawe saka komet lan Geminid iku istiméwa.

Para astronom ora setuju karo sifat obyek iki amarga katon duwe karakteristik asteroid-komet campuran, sanajan pengamatan ora nuduhake koma khas komet Phaeton. Bedane umume antara benda langit lan liyane yaiku komet biasane digawe saka es, dene asteroid mesthine minangka watu.

Ana hipotesis manawa Phaeton minangka komet 2000 taun kepungkur, nanging nalika wis cedhak karo srengenge, gravitasi nyebabake bencana gedhe, orbit kasebut owah banget, nuli ngilangi lebu, saiki diarani Geminid.

Kayane udan meteor Gemini ora katon langsung sawise acara iki, amarga rekaman pertama sing ditampilake wiwit taun 1862. Saliyane, udan meteor liyane, minangka Perseid lan Leonid dhewe, wis ana pirang-pirang atus taun kepungkur.

Kasunyatane sanajan shower meteor gegandhengan karo lebu sing ditinggalake dening asteroid lan komet, ora mesthi bisa ndeleng lebu sing ditinggalake kanthi pendekatan pungkasan saben taun.

Puing-puing sing ngasilake meteorit taun iki bisa uga wis digawe suwe lan tetep ana ing orbit wiwit saiki. Nanging kita kudu nganggep manawa orbit kasebut ora tetep, bisa diganti amarga ana interaksi gravitasi karo obyek liyane.

Deskripsi Geminid

geminid

Geminids dijenengi banget amarga katon saka titik ing rasi lintang Gemini sing diarani sumringah. Iki mung minangka efek perspektif, amarga dalane sejajar lan katon ana ing jarak adoh, kaya trek sepur. Nanging nyedhiyakake cara jeneng kanggo kabeh udan meteor utama, mula udan meteor iki dijenengi sawise rasi lintang ing endi titik sing sumunar.

Pancuran wiwit katon udakara tanggal 4 Desember lan terus nganti tanggal 17, kanthi puncak kegiyatan udakara tanggal 13 utawa 14. visibilitas, kalebu langit tanpa awan lan tanpa rembulan.

Tingkat zenith shower meteor Geminid minangka salah sawijining sing paling dhuwur: 100-120 meteor saben jam, sing nuduhake manawa fragmen sing ditinggalake Phaeton nganti saiki ora nyebar. Salajengipun, pengamatan nuduhake yen tingkat zenith wis saya mundhak wiwit udan ditemokake.

Indeks populasi ngukur padhange dalan sing ditinggalake dening klompok meteor, lan pancuran meteor Gemini kuning. Gumantung saka faktor kayata massa lan kacepetan meteor, lan diwakili dening r.

Regane meh mesthi disetel dadi 2, nanging ing model matematika sing disesuaikan karo prilaku Gemini, regane yaiku r = 2.4, yaiku 2.6 sajrone kegiyatan maksimal. Dhewe, warna kuning nuduhake kemungkinan ana zat besi lan natrium ing komposisi fragmen kasebut.

Kapan lan kepiye cara ngawasi

Kanggo ngamati Geminid, kita bisa lunga ing endi wae planet iki. Dheweke bisa dideleng saka kaloro belahan bumi, sanajan bisa katon luwih cetha saka belahan langit sisih lor. Sumringah wiwit katon ing wayah awan, nalika ing wilahan kidul sampeyan kudu ngenteni tengah wengi. Kaya shower bintang, tingkat meteor saben jam mundhak nalika suwe lan sumringah iku luwih dhuwur tinimbang langit. Wektu paling apik kanggo mirsani shower meteor sing cocog karo Geminid yaiku nalika esuk nganti sunar srengenge.

Ing wayah awan, udan tetep terus, nanging luwih angel dihargai amarga kecepetan fragmen kasebut ora cepet dibandhingake karo udan meteor liyane. Pengamatan paling apik Dheweke digawe kanthi milih papan sing adoh saka polusi cahya kutha lan ngarep-arep ing sawijining dina manawa ora ana rembulan ing langit lan kita bakal ana ing dhuwur. Meteor bakal katon luwih akeh nalika wengi.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan Geminid lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.