Fenologi

Pangowahan fenologi

Loro-lorone ing meteorologi lan biologi sing ditliti fenologi saka organisme. Iki ora liya minangka pengamatan evolusi organisme ing siklus urip. Yaiku, variasi karakteristik lan siklus uripe gumantung karo ciri lingkungan sing ana nalika semana. Iklim uga aspek lemah lan biotik ana gandhengane karo fenologi organisme. Pangowahan iklim kanthi serius ngowahi fenologi pirang-pirang makhluk urip, dadi kurang sukses supaya bisa urip.

Ing artikel iki, kita bakal nganalisa kanthi jero ciri-ciri fenologi makhluk urip lan kepiye pangowahan iklim tumrap siklus uripe. Apa sampeyan pengin ngerti kepiye cara kewan lan tanduran? Sampeyan mung kudu terus maca 🙂

Tujuan saka fenologi

Fenologi tanduran

Fenologi sinaoni tanggal diwiwiti fase pangembangan tanduran sing beda-beda. Kanthi cara iki, direkam kanthi urutan sing kronologis lan pengamatan digawe kanggo nganalisis interaksi karo makhluk liya. Contone, ing larva kupu-kupu, wektu nalika dadi larva cedhak karo wektu nalika cah ayu sawetara spesies manuk mbutuhake panganan kanggo tuwuh. Dadi, wektu iku penting banget supaya kedadeyan ing wektu sing padha supaya cah ayu bisa tuwuh. Yen fenologi larva diowahi, cah ayu ora bakal duwe panganan.

Pengamatan digawe sajrone taun lan direkam duwe memori sing dipercaya babagan siklus urip organisme sing ditliti. Data kuantitatif sing ana gandhengane karo pangembangan tanduran uga ditliti. Iki nuduhake mbandhingake paningkatan ukuran sing dialami tanduran, bobot, volume, kinerja fotosintesis lan komposisi kimia.

Sawise kabeh data dipikolehi, sampeyan bisa ngerti polah organisme sing akeh gumantung karo wektu ing taun kang ana.

Masalah manuk

Fenologi ing manuk

Penting, sampeyan kudu ngerti fenologi supaya bisa dibangun, umpamane, ing papan-papan kanggo manuk bisa sarang lan njamin sukses reproduksi. Ana macem-macem spesies manuk sing bebaya kepunahan amarga ekspansi kutha manungsa.

Manuk migrasi ngalami alangan serius nalika lelungan mangsan menyang wilayah liya kanthi suhu sing luwih kepenak. Iki amarga pengaruh manungsa tegese manawa manuk ora duwe papan sing aman sawise lelungan lan sarang sing dawa. Sing enom butuh perawatan lan panganan sing kudu diwenehake wong tuwa. Nanging, ana keseimbangan ekologis sing dirusak manungsa.

Walet lan migrasi

Kanthi mengaruhi spesies tartamtu, kabeh spesies sing gumantung karo cara tartamtu kena pengaruh. Yen spesies tanduran sing dipangan terwelu mati ing sawijining wilayah, populasi kelinci bakal mudhun, mula spesies predator sing mangan terwelu. Iki dikenal minangka rantai panganan.

Mula, fenologi manuk ditliti kanthi tliti. Iki tegese, siklus reproduksi, sarang, pacaran, migrasi, lsp.. Kaya sing bakal dingerteni mengko, perubahan iklim akeh mengaruhi keseimbangan spesies kasebut lan sukses supaya bisa urip.

Fenologi tanaman lan pengamatan fenologi

Fenologi tanaman

Ing budidaya, fenologi uga dianalisis. Iki kanggo nambah asil panen, kaya sing dingerteni wektu paling apik kanggo pupuk, banyu kurang luwih, utawa prune saengga bisa tuwuh lan ngrembaka kanthi sampurna. Kajaba iku, perlu kanggo nyegah hama lan penyakit. Ana kalane taun nalika hama serangga paling aktif lan reproduksi luwih cepet. Ngerti iki, teknik pencegahan bisa diwiwiti nalika wektu paling akeh kegiyatan serangga.

Mengkono uga penyakit. Ing mangsa adhem, kanthi kahanan sing asring banget nyebabake udan, luwih akeh asor. Kelembapan kelembapan biasane nyebabake penyakit ing tanduran.

Kanggo nambah panen, pangerten dhasar babagan meteorologi penting. Ngerti babagan suhu, angin biasa, jinis awanlsp. Bisa mbantu banget nalika ngurus tanduran.

Ora mung ing pertanian, nanging industri turunane penting kanggo duwe data fenologis sing bisa dipercaya. Contone, sampeyan kudu ngerti tanggal rata-rata nalika pirang-pirang tanduran nandur mekar, woh, lan diwasa. Data kasebut penting kanggo perencanaan pertanian lan industri sing bener.

Yen pengaruhe kahanan lingkungan ing saben fase pangembangan panen uga dingerteni, advance utawa wektu tundha manifestasine bisa diprediksi.

Pengamatan fenologis sing ditindakake kanthi suwe, ngidini nggawe kesimpulan ing bidang riset ilmiah. Kajaba iku, migunani banget ing pertanian lan industri. Iki luwih seneng ngerti tanggal kemungkinan fase pangembangan sing beda-beda, durasi beda periode, tenggat wektu lan frekuensi kedadeyan fenomena biologis.

Fenologi anggur

Tanduran kebon anggur

Kita bakal menehi jeneng fase fenologi anggur kanggo menehi conto kegunaane.

  • Bud mangsa
  • Wit anggur nangis
  • Kuning abuh
  • Tips ijo
  • Godhong pertama katon (godhong incipient)
  • Sambungan godhong
  • Bunch pisanan
  • Racemes luwih adoh (yaiku infloresensi)
  • Kuncup kembang (klompok dikembangake kanthi lengkap)
  • Gendheng stamen garing (diarani curdling)
  • Penutupan kluster (nambah ukuran buah)
  • Miwiti veraison (ilang klorofil)
  • Mateng
  • Godhong tiba

Ing saben tahap wit anggur, sampeyan bisa ngerti operasi lan pangembangan bagean kasebut. Sampeyan kudu ngerti supaya bisa nyegah sawetara hama lan penyakit lan ngoptimalake pembuahan lan irigasi. Ing saben taun, mbutuhake perawatan sing beda-beda, mula kudu dijaga kanthi rapi.

Kanthi informasi kasebut, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan fenologi organisme.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.