Fase wulan

Fase wulan

Mesthi kita kabeh ngerti bedane fase rembulan liwat sajrone wulan (siklus 28 dina). Lan gumantung saka dina ing wulan ing endi kita bisa nggambarake satelit kanthi cara sing beda. Ora mung ing lokasi sing padha sedina muput, nanging uga gumantung ing hemisphere sing ana ing endi. Fase rembulan ora liya yaiku owah-owahane cara padhange nalika dideleng saka Bumi. Owah-owahan kasebut siklik lan gumantung saka posisi sing padha karo Bumi lan Surya.

Apa sampeyan pengin ngerti kanthi rinci apa fase rembulan lan kenapa kedadeyan kasebut? Ing kiriman iki sampeyan bakal nemokake kabeh informasi sing dibutuhake 🙂

Gerakan rembulan

loro rai rembulan

Satelit alam kita muter dhewe, nanging uga terus muter ing saindenging planet. Kurang luwih Udakara udakara 27,3 dina kanggo ngubengi Bumi. Mula, gumantung karo posisi sing bisa ditemokake gegayutan karo planet kita lan kedadeyan orientasi sing ana gandhengane karo Srengenge, pangowahan siklus kaya sing dideleng. Sanajan kasunyatan manawa rembulan dianggep duwe cahya dhewe, amarga bisa diamati minangka salah sawijining obyek sing paling padhang ing langit wengi, cahya iki ora mung minangka bayangan sinar srengenge.

Nalika orbit rembulan mundhak, bentuké bakal owah saka pangamat Bumi. Kadhangkala sampeyan mung bisa ndeleng bagean cilik, nalika liyane bisa dideleng kanthi lengkap, lan nalika liya ora ana. Supaya jelas, rembulan ora malih wujud, nanging mung efek visual sing katon saka gerakane sing padha lan sinar srengenge sing dibayangke ing permukaane. Iki minangka sudhut sing pengamat ing Bumi ngamati bagean sing padhang ing wilayah sampeyan.

Bisa uga ing Spanyol kita duwe purnama, dene kanggo Amerika Serikat lagi lincah utawa surut. Kabeh gumantung saka endi ing Bumi.

Siklus lunar

siklus lunar

Satelit kasebut nduwe link pasang surut karo planet kita. Iki tegese kacepetan puterane dikoordinasi karo periode orbit. Amarga iku, sanajan rembulan uga terus muter ing poros dhewe nalika ngubengi Bumi, kita mesthi ndeleng pasuryan sing padha karo rembulan. Proses iki dikenal minangka rotasi sing disinkronake. Lan iku, ora preduli ing endi kita ndeleng rembulan, kita bakal terus ndeleng rai sing padha.

Siklus lunar udakara udakara 29,5 dina ing antarane kabeh fase bisa diamati. Ing pungkasan tahap pungkasan, siklus diwiwiti maneh. Iki mesthi kedadeyan lan ora bakal mandheg. Fase bulan sing paling misuwur yaiku 4: purnama, rembulan anyar, kuartal pungkasan lan kuartal kaping pisanan. Sanajan dheweke paling misuwur, ana penengah liyane sing uga penting lan menarik kanggo dingerteni.

Persentasi pencahayaan rembulan ing langit beda-beda amarga beda-beda miturut siji. Diwiwiti karo katerangan 0% nalika rembulan lagi anyar. Yaiku, kita ora bisa mirsani apa-apa ing langit. Kayane rembulan ilang saka langit kita. Nalika fase beda-beda kedadeyan, persentase katerangan mundhak nganti tekan 100% ing purnama.

Saben tahap rembulan suwene udakara 7,4 dina. Iki tegese saben minggu ing wulan kita bakal duwe rembulan kanthi udakara siji. Amarga orbit rembulan kanthi elips, wektu iki lan bentuke beda-beda. Umume, kabeh fase rembulan sing duwe cahya luwih suwene 14,77 dina lan padha karo fase sing luwih peteng.

Beda fase rembulan

beda fase rembulan

Sadurunge miwiti njlentrehake fase rembulan, penting kanggo negesake manawa fase sing bakal kita jenengake mung siji cara kanggo ndeleng rembulan saka posisi sing ana ing Bumi. Sanalika, loro pengamat ing posisi sing beda-beda ing Bumi bisa ndeleng rembulan kanthi beda. Ora ana kasunyatan sing nyata, pengamat ing belahan langit sisih lor bisa ndeleng rembulan kanthi gerakan saka nengen menyang kiwa lan ing belahan bumi sisih kidul kiwa-tengen.

Sawise njlentrehake, mula wiwiti nggambarake fase rembulan sing beda.

Wulan Anyar

Wulan anyar

Iki uga dikenal minangka rembulan anyar. Ing tahap iki, langit wengi peteng banget lan angel banget golek rembulan ing peteng. Ing wektu iki, sisih paling gedhe saka rembulan sing ora bisa dideleng, disinari srengenge. Nanging, pasuryan iki ora katon saka Bumi amarga rotasi sing disinkronake ing ndhuwur.

Saindhenging fase sing liwat wulan, wiwit anyar nganti kebak, satelit kasebut mlaku 180 derajat orbitane. Sajrone fase iki lumaku antara 0 lan 45 derajat. Kita mung bisa delengen ing antarane 0 lan 2% rembulan nalika lagi anyar.

Rembulan rembulan

Bulan sabit

Iki minangka fase ing ngendi kita bisa nemokake rembulan ing wayah awan sawise 3 utawa 4 dina sawise rembulan. Gumantung saka lokasi kita ing Bumi, kita bakal ndeleng saka sisih utawa sisih liyane. Yen kita ana ing belahan langit sisih lor, kita bakal ndeleng saka sisih tengen lan yen ing hemisfer kidul kita bakal nemokake ing sisih kiwa.

Ing fase rembulan iki bisa diamati sawise srengenge surup, mula ing antarane 45 nganti 90 derajat orbit sajrone fase iki. Persentasi rembulan sing katon ing tur iki yaiku 3 nganti 34%.

Seprapat wulan sabit

seprapat wulan

Nalika setengah saka disk lunar madhangi. Bisa diamati wiwit awan nganti tengah wengi. Ing tahap iki, perjalanan antara 90 lan 135 derajat saka orbit lan kita bisa ndeleng iku madhangi antara 35 lan 65%.

Waxing rembulan mbulan

Akeh gibbet

Wilayah sing padhang luwih saka separo. Seneng sadurunge matahari terbit lan tekan pucuke paling dhuwur ing langit nalika surup. Bagéan saka rembulan sing katon antara 66 nganti 96%.

Purnama

purnama

Iki uga dikenal minangka purnama. Kita ana ing tahap sing katon rembulan. Iki kedadeyan amarga srengenge lan rembulan didadekake siji meh lurus karo Bumi ing tengah.

Ing tahap iki, posisi kasebut pancen ngelawan karo rembulan anyar ing 180 derajat. Bisa dideleng ing antarane 97 lan 100% rembulan.

Sawise purnama, fase sing cocog yaiku:

  • Waning rembulan bosen
  • Suku pungkasan
  • mbuwang wulan

Kabeh fase kasebut duwe ciri sing padha karo sabit, nanging kurva diamati ing sisih ngelawan (gumantung saka hemisphere sing ana ing endi). Kemajuan rembulan mudhun nganti tekan wulan anyar maneh lan siklus diwiwiti maneh.

Muga-muga kanthi informasi iki fase rembulan wis jelas.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.