Apa efek foehn?

efek foehn duwe akibat lokal, nanging dikenal ing saindenging jagad

Ana fenomena sing ora kaetung ing meteorologi sing nerangake pirang-pirang perkara sing saiki durung ngerti. Salah sawijining prekara sing ora bisa dingerteni cara kerjane yaiku kahanan sing hawa luwih panas tinimbang normal nalika ana angin barat.

Iki amarga efek foehn. Iki minangka kedadeyan sing kedadeyan nalika hawa panas lan lembab kepeksa munggah menyang gunung. Nalika udhara mudhun, udara bakal kurang asor lan suhune luwih akeh. Apa sampeyan pengin ngerti babagan efek foehn?

Kepiye efek foehn kedadeyan?

massa udhara panas mundhak lan kelangan lembab

Ing Spanyol, nalika angin kulon teka saka Samodra Atlantik, massa udhara kudu nyebrang sawetara gunung. Nalika udhara ketemu gunung, cenderung munggah kanggo ngatasi alangan kasebut. Nalika udhara mundhak ing dhuwur, suhu bakal ilang, amarga gradien termal lingkungan nyebabake yen saya dhuwur, suhu mudhun. Yen wis tekan pucuk gunung, mula mudhun. Nalika jisime udhara mudhun liwat gunung, dheweke bakal kelembapan lan nambah suhune, nalika tekan permukaan, suhure luwih dhuwur tinimbang sing wiwit munggah gunung.

Iki diarani efek foehn lan kedadeyan ing Spanyol nalika angin kulon nyebul, sanajan karakteristik meh kabeh wilayah pegunungan. Nalika massa udhara panas munggah menyang gunung, umume mundhak, amarga tekanan mudhun saya dhuwur. Iki nyebabake adhem lan akibat saka kondensasi uap banyu, sing nyebabake ngetokake panas laten. Asilé yaiku hawa sing munggah saya mundhak awujud mega lan presipitasi. Awan stagnan permanen (ing sisih ndhuwur) khas.

Biasane efek foehn digandhengake karo gerakan siklonik lan kedadeyan mung nalika sirkulasi hawa kuwat banget saengga bisa meksa hawa bisa nembus gunung kanthi cepet sajrone wektu sing cendhak.

Efek foehn ing saindenging jagad

efek foehn nyebabake mega nglumpuk ing gunung

Kaya sing wis kasebut sadurunge, efek foehn kedadeyan meh ing kabeh wilayah pegunungan ing donya, sanajan efek lokal. Efek foehn uga ana ing lembah. Akibat saka efek iki ing lembah yaiku distorsi kabeh babagan kenyamanan termal. Kahanan suhu ing sisih ngisor lembah biasane akeh banget. Kadhangkala iki gumantung saka orientasi, ambane, morfologi (yen lembah asal fluvial utawa asale glasial), lsp. Saliyane faktor kahanan kasebut, kahanan meteorologi sing stabil uga pengaruhe, amarga bisa nyebabake inversi suhu sing ngilangi pola prilaku termal normal ing atmosfer.

Dadi, kita bisa ngomong yen efek foehn iku bisa ngowahi mung sawetara jam kanthi asor lembah. Kita bakal terus ndeleng apa akibat saka efek foehn ing macem-macem jagad.

Efek Foehn ing sisih lor Pegunungan Alpen

efek foehn ngundakake suhu nalika udhara tiba

Teori efek foehn ngandhani yen nalika angin anget lan lembab nyebul lan ketemu karo pegunungan, supaya bisa dilalekake, mula kudu dipeksa. Yen kedadeyan kasebut, uap banyu sing digawa dening udhara dadi adhem lan kondensasi, ngasilake udan ing sisih ndhuwur pegunungan. Iki nyuda kabeh asor ing udhara, dadi angin gedhe, nalika hawa mudhun, dadi adonan sing luwih anget kanthi lembab sing sithik.

Nanging, teori iki ora ono gunane nalika nyoba nerangake efek foehn ing Alpen. Nalika kedadeyan ing rentang alpine, kena paningkatan suhu, nanging ora diiringi presipitasi sisih kidul. Kepiye carane bisa kedadeyan? Penjelasan kanggo fenomena iki ana ing kasunyatan manawa angin anget sing tekan lembah ing sisih lor Pegunungan Alpen sejatine ora asale saka lereng kidul, nanging saka ndhuwur sing luwih dhuwur. Ing kasus kasebut, nalika munggah, massa udhara adhem tekan kahanan stabilitas statis sing ngalangi supaya ora tekan pucuk alangan kasebut. Mung liwat jurang jero, sawetara hawa adhem sing diblokir iki mlebu ing sisih lor kanthi efek foehn.

Amarga asor asor ing sisih lor Pegunungan Alpen, efek foehn iki nggawe langit sing biasa, uga nyepetake proses pencairan kanthi suhu sing dhuwur. Efek foehn bisa uga tanggung jawab kanggo beda suhu nganti 25 derajat nalika dina salju.

Efek foehn Amerika Utara

Nalika hawa panas munggah, nyebabake pembentukan awan lan udan ing dhuwur

Nalika efek foehn ana ing Amerika Lor sisih kulon, diarani Chinook. Efek iki kedadeyan utamane ing dataran leeward utawa wétan Pegunungan Rocky ing Amerika Serikat lan Kanada. Nalika kedadeyan ing pungkasan, angin biasane nyebul arah mangulon sanajan bisa diowahi kanthi topografi. Asring Chinook wiwit jotosan ing permukaan nalika ngarep Arktik mundur ing sisih wétan, lan massa laut sing dimodifikasi mlebu saka Pasifik, ngasilake suhu sing mundhak akeh. Kaya foehn liyane, angin Chinook anget lan garing, biasane kuwat lan gebu.

Efek Chinook yaiku nyuda hawa adhem, nanging paling kuat yaiku lebur salju 30 sentimeter ing sawetara jam.

Efek Foehn ing Andes

Ing Andes (Argentina) menyang angin sing diasilake saka efek foehn diarani Angin Zonda. Angin Zonda iki uga garing lan mbledug. Asale saka Kutub Selatan lan sawise ngliwati Samodra Pasifik, dadi panas sawise munggah ing pegunungan luwih saka 6km ing sadhuwure segara. Nalika ngliwati wilayah kasebut, Angin Zonda bisa ngluwihi kacepetan 80 km / jam.

Angin Zonda umume diprodhuksi dening gerakan sisih Lor Polar Fronts, banjur dadi panas amarga keturunan geografis menyang lembah kasebut. Iki minangka mekanisme sing padha kanggo salju sing tiba ing dhuwur, diarani angin putih, kanthi kecepatan nganti 200 km / jam. Angin iki penting ing wilayah sing garing, lan gegandhengan karo akumulasi salju ing glasier. Efek kasebut rampung nalika akeh hawa adhem mlebu ing sisih Lor-Kulon lan mung ana ing antarane Mei lan November.

Efek Foehn ing Spanyol

Ing Spanyol sawetara angin utama dikenal. Contone, ábrego minangka angin sing asale saka sisih kidul-kulon. Iki minangka angin sing entheng lan lembab. Wis kondhang ing Plateau lan Andalusia, amarga iki udan, sakit sirah, selesma lan negara depresi. Iki minangka angin musim gugur lan badai musim semi sing dadi dhasar pertanian udan, amarga dadi sumber banyu utama. Asale saka Atlantik, saka wilayah antarane Kepulauan Canary lan Azores.

Efek negatif liyane sing ditindakake abrego yaiku, amarga asor asor, nyebar geni. Jenis angin iki dikondisisi efek foehn. Ing pesisir Cantabrian, Ábrego nampa jeneng kayata Viento Sur, Castellano (saka Castilla, mula ing sisih kidul), Campurriano (saka wilayah Campoo Cantabrian) utawa "Aire de Arriba" (saka La Montaña; sisih paling dhuwur saka propinsi). Yen dadi panas banget, dheweke bakal kasebut minangka "papan perlindungan", dene "abrilasi" bakal dadi pirang-pirang dina ing rezim angin kasebut.

Ing Asturias sisih kulon, Ábrego uga diarani hawa kastanye, amarga nalika jotosan banget nalika musim gugur, woh-wohan iki ambruk.

Efek foehn lan pertanian

Efek foehn ngasilake pengaruh ing pertanian

Kita wis ngerteni yen efek foehn bisa nyebabake beda suhu nganti 25 derajat ing musim salju. Sanajan efek iki umume kanggo lokal, kedadeyan ing pertanian ing sawijining wilayah cukup dhuwur. Ing panggonan sing ana efek foehn sing luwih jelas, amarga udhara mudhun asor lan suhu mundhak, tetanen ing wilayah iki kepeksa ngolah alas udan, amarga irigasi bakal nambah biaya produksi lan nyuda sumber daya banyu.

Yen luwih umum ndeleng pertanian Argentina, kita bakal nemokake bagean gedhe dikembangake minangka pertanian udan, ing endi produk kanthi sarat hidrologis kurang dikembangake. Nyebar gandum, kedele lan ternak minangka conto tetanen paling khas ing Argentina.

Ing bagean Chili, kita nemokake tren sing luwih dhuwur tumrap pertanian irigasi. Iki amarga beda-beda kedadeyan efek foehn ing macem-macem wilayah.

Sampeyan wis ngerti babagan fenomena meteorologi liyane lan operasi kanthi luwih rinci, uga akibate. Fenomena sing, sanajan duwe efek lokal, dikenal ing saindenging jagad.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jose Criado Garcia ngandika

    Germán, rong dina:
    Jenengku Pepe Criado lan luwih saka 15 taun, aku dikirim menyang Iberia ing AS dadi Kepala Operasi Regional, kanggo kabeh Amerika (Selatan, Tengah, Lor lan Karibia).
    Ing kana, aku bisa nggayuh kursus telung taun ing NOAA, sing bisa padha karo kaya "Asisten Meteorologi Terapan kanggo Penerbangan" (kurang luwih).
    Saiki, sawise cacat disebabake kanker wiwit taun 2001 (umurku wis 68 taun), aku bali menyang Malaga, saka ngendi, aku saiki manggon ing Torremolinos.
    Kanggo asosiasi budaya flamenco lokal sing nirlaba sing nerbitake majalah saben taun. Aku nulis artikel babagan angin lan angin ing Malaga, utamane wilayah lan, amarga efek foehn ana ing angin Malaga iki, kajaba kalebu grafis sing dakanggep penting, aku pengin ngerti apa sampeyan bisa nerbitake foto sing sampeyan duwe, ing endi efek Foehn sing disebutake ing ndhuwur wis diapresiasi kanthi jelas lan aku bakal wani ujar kanthi meh wae.
    Temenan aku bakal menehi penulis lan anotasi sing sampeyan sebatake lan jelas yen, nalika aku wis siyap lan sadurunge nerbitake, aku bakal ngirim artikel lengkap liwat e-mail lan nalika wis diowahi, sawetara salinan liwat surat.
    Aku ora ngerti yen bakal cocog.
    Matur suwun lan rangkulan,
    PP Wungu

  2.   María ngandika

    Good morning,
    Foto sing dipasang "efek Foehn ing Pegunungan Alpen" dudu saka wilayah kasebut, kalebu ing Pulo Canary La Palma.