Kepiye cara nggawe bolongan ireng

carane nggawe bolongan ireng

Salah sawijining elemen sing paling wedi ing jagad iki yaiku bolongan ireng. Diperkirakan manawa pusat galaksi kita digawe kanthi bolongan ireng sing super gedhe banget. Babagan titikan, gravitasi sacoro prakteke tanpa wates lan nyoba "ngulu" kabeh sing ana ing lakune. Ilmu wis sinau carane nggawe bolongan ireng lan apa kemungkinan sing bakal saya gedhe.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani carane nggawe bolongan ireng lan ciri-cirine.

Karakteristik utama

ing njero bolongan ireng

Bolongan ireng iki ora liya yaiku sisa-sisa lintang kuna sing ora ana maneh. Bintang-bintang cenderung duwe akeh bahan lan partikel, mula gravitasi akeh. Sampeyan mung kudu ndeleng kepiye srengenge duwe 8 planet lan lintang-lintang liyane sing terus diubengi. Tata surya ana amarga gravitasi srengenge. Bumi kepincut, nanging iki ora ateges kita bakal nyedhaki srengenge.

Akeh lintang sing mungkasi urip kanthi wujud dwarf putih utawa lintang neutron. Bolongan ireng minangka tahap pungkasan ing evolusi lintang-lintang kasebut luwih gedhe tinimbang srengenge. Sanajan masarakat nganggep yen srengenge gedhe, isih ana lintang medium (sanajan cilik yen dibandhingake karo lintang-lintang liyane). Mula saka iku ana lintang 10 lan 15 kaping ukuran srengenge, lan yen wis ora ana maneh, dheweke bakal mbentuk bolongan ireng.

Yen ora ana kekuwatan sing bisa nyegah tumindak gravitasi, bolongan ireng bakal katon, sing bisa nyusut kabeh papan lan ngompres nganti volume dadi nol. Ing jalur iki, Kapadhetan bisa diarani tanpa wates. Kanthi tembung liyane, jumlah prekara sing bisa ana ing volume nol yaiku tanpa wates. Mula, gaya gravitasi titik ireng kasebut uga tanpa wates. Ora ana sing bisa uwal saka atraksi iki.

Ing kasus iki, sanajan cahya sing diduweni lintang ora bisa uwal saka gravitasi lan kepepet ing orbit dhewe. Amarga iku, diarani bolongan ireng, amarga ing volume kerapatan lan gravitasi tanpa wates iki, cahya uga ora bisa ngetokake cahya. Sanajan gravitasi tanpa wates mung ing titik nol volume ing endi lipatan ruang, bolongan ireng iki narik saben materi lan energi.

Kepiye cara nggawe bolongan ireng

kepiye wujud bolongan ireng ing angkasa

Bolongan ireng mung akeh lintang. Nalika kehabisan bahan bakar ing pungkasane urip, dheweke ambruk kanthi cara bencana lan ora bisa ditahan, lan nalika ambruk, dheweke nggawe sumur ing angkasa - bolongan ireng. Yen ukurane ora sepele, bahan sing nggawe dheweke bisa nyegah ambruk lan mbentuk lintang sekarat sing meh ora ngetokake cahya: dwarf putih utawa lintang neutron.

Bedane bolongan ireng ukurane. Bintang yaiku lintang sing padha karo massa sing padha karo srengenge lan radius puluhan utawa atusan kilometer. Sing duwe massa nganti jutaan utawa malah miliaran kali jumlahe srengenge minangka bolongan ireng supermasif ing inti galaksi.

Uga ana bolongan ireng penengah, atusan ewu massa surya, lan bolongan ireng wiwitan dibentuk ing wiwitan jagad iki, lan akeh bisa dadi cilik banget. Daya tarik gravitasi kasebut pancen gedhe banget mula ora bisa uwal saka daya tarik kasebut. Yen cahya paling cepet ing jagad iki ora bisa dipateni, mula ora ana sing bisa dipateni.

Pasukan bolongan ireng

galaksi lan lintang

Sanajan wis dipikirake yen bolongan ireng bakal narik kabeh lingkungane lan ngubengi, nanging ora ngono. Kanggo planet iki, cahya lan prekara liya bakal ditelan bolongan ireng, sampeyan kudu banget cedhak karo dheweke supaya ora kepincut karo kegiatane. Sawise tekan titik ora bali, sampeyan mlebu ing cakrawala acara, sing ora bisa uwal.

Lan sawise mlebu ing cakrawala acara, kita bisa pindhah, kita kudu bisa luwih cepet obah tinimbang cahya. Ukuran bolongan ireng iku sithik banget. Lubang ireng, kayata sing ditemokake ing pusat galaksi, dawane radius nganti 3 juta kilometer. Ana kurang luwih udakara 4 srengenge kaya kita iki. Yen bolongan ireng duwe massa sing padha karo srengenge, mula dhiametere mung 3 kilometer. Kaya biasane, ruang iki bisa medeni, nanging kabeh sing ana ing jagad iki.

Sampeyan kudu negesake manawa bolongan ireng bisa njebak kabeh prekara lan ruang-ruang ing njero ruangan kasebut. Ora mung bisa nyekel cahya, nanging minangka pusat gravitasi sing bisa nambah kabeh sing kita ucapake. Bolongan kasebut ireng banget lan ora ana fitur. Nganti saiki, dheweke ora bisa mulih amarga pengaruh sing gedhe banget tumrap lingkungane. Dheweke uga misuwur amarga energi gedhe sing diluncurake.

Pramila pajanan pertama ing bolongan ireng amarga panggunaan jaringan pangilon. Radioskop iki bisa ngukur radiasi saka angkasa. Ora nuduhake kita jagad kaya teleskop. Kanggo ndeteksi khusus rong bolongan ireng, fluoroskop wis digunakake. Salah sijine yaiku bolongan ireng supermasif ing tengah galaksi kita.

Évolusi bolongan ireng

Amarga cilik lan peteng, mula kita ora bisa langsung ndeleng. Amarga iku, para ilmuwan wis suwe curiga yen ana. Soko sing dingerteni ana nanging ora bisa dideleng langsung. Kanggo ndeleng bolongan ireng sampeyan kudu ngukur massa wilayah sing beda-beda lan goleki wilayah sing akeh jisim peteng.

Ana akeh bolongan ireng ing sistem bintang binar. Dheweke narik akeh massa saka lintang-lintang ing sekitare. Nalika narik kualitas kasebut, ukurane bakal saya gedhe. Ing sawijining dina, lintang kanca sing asale saka massa bakal ilang kabeh.

Kaya sing sampeyan ngerteni, salah sawijining perkara sing paling ditliti ing alam semesta yaiku cara nggawe bolongan ireng. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan cara nggawe bolongan ireng lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.