Fenomena La Niña

cah wadon ngasilake udan deres

Fenomena El Niño dirungokake meh ing endi wae ing jagad iki menehi pengaruh marang iklim donya. Nanging, apa sejatine lan cara kerjane durung dingerteni. Kosok baline, uga ana kedadean sing ngelawan El Niño sing dikenal minangka La Niña.

La Niña uga ngasilake pangowahan penting ing iklim planet iki lan akibate cukup penting. Mula, kita bakal mbahas babagan fenomena iki kanthi jero. Apa sampeyan pengin ngerti kabeh babagan fenomena La Niña?

Fenomena El Niño

Fenomena El Niño

Kanggo ngerti babagan fenomena La Niña, luwih dhisik kudu ngerti cara kerja El Niño. Kaping pisanan, kenapa dheweke ngarani fenomena lan kenapa El Niño? Fenomena ilmu alam iku dudu perkara sing luar biasa, nanging apa wae manifestasi fisik sing bisa diamati sawise pengamatan langsung utawa pangukuran ora langsung. Mula, El Niño lan udan iku kalebu fenomena meteorologi.

Jeneng El Niño diwenehake dening para nelayan ing kutha Paita ing sisih lor Peru minangka gegayutan karo bayi Yesus, amarga kedadeyan iki katon ing musim Natal.

Apa fenomena El Niño? Dadi, prilaku normal angin perdagangan ing Pasifik yaiku nyebul wiwit wetan ngulon. Angin iki nyurung banyu ing pesisir Amerika Selatan lan digawa menyang Oceania lan Asia. Kabeh banyu panas sing tumpuk ngasilake udan lan iklim tropis ing wilayah kasebut. Apa sing kedadeyan ing Amerika Selatan yaiku kabeh banyu anget sing wis dipindhah diganti banyu adhem sing metu saka jero menyang permukaan. Aliran banyu adhem iki diarani Saiki Humboldt.

Kahanan banyu panas ing sisih kulon lan banyu adhem ing sisih wétan nggawe beda suhu ing saindenging Samodra Pasifik, sing menehi kita iklim tropis ing Oseania lan bagean saka Asia. Sauntara, angin ing dhuwur swasana obah ing arah sing ngelawan, sing nyebabake sistem sirkulasi udara sing terus-terusan nyurung banyu anget ing sisih kulon. Iki minangka kahanan normal ing Samodra Pasifik lan iklim.

Nanging fenomena El Niño, sing kedadeyan sacara rutin ing siklus telung nganti limang taun, ngowahi kabeh dinamika kasebut. Fenomena kasebut diwiwiti kanthi nyebabake ambruk ing angin perdagangan, nyebabake kabeh banyu anget sing disimpen ing Oseania pindhah menyang Amerika Selatan. Nalika banyu iki tekan pesisir, banyu iki nguap lan ngasilake udan deres, nalika iklim ing sisih liyane Pasifik dadi garing, nyebabake mangsa garing.

Fenomena La Niña

kedadeyane bocah wadon kasebut nalisir karo bocah lanang

Sampeyan wis ngerti fungsi normal arus laut lan angin perdagangan Samodra Pasifik. Saiki, sampeyan bakal luwih gampang ngerti babagan fenomena La Niña.

Jeneng La Niña dipilih amarga kebalikane karo Bocah, sanajan ora duwe pangerten, amarga babagan Bocah Yesus. Nalika kedadeyan iki, Angin perdagangan nyebul kanthi kekuwatan sing luwih gedhe tinimbang biasane, sing nyebabake banyu panas luwih akeh disimpen ing pesisir Oceania lan Asia. Nalika kedadeyan kasebut, udan ekstrem kedadeyan ing papan kasebut, nanging ana Amerika Selatan sing ngalami kahanan garing.

Kaloro fenomena kasebut ngasilake kekurangan iwak lan bencana alam.

Akibat saka fenomena La Niña

bocah wadon mau nyebabake kekeringan ing peru

Fenomena La Niña biasane suwene nganti pirang-pirang wulan lan akibate sing ana ing ngisor iki:

  • Tekanan segara mudhun ing wilayah Oceania, lan paningkatan sing padha ing Pasifik tropis lan subtropis ing pesisir Amerika Selatan lan Amerika Tengah; sing nyebabake kenaikan bedane tekanan sing ana ing antarane kaloro ujung Pasifik khatulistiwa.
  • Angin alder saya gedhe, nyebabake perairan jero sing luwih adhem ing Pasifik khatulistiwa tetep ing permukaan.
  • Angin perdagangan sing kuwat banget nyebabake efek seret sing luwih gedhe ing permukaan segara, nambah beda level segara ing antarane loro ujung Pasifik khatulistiwa. Karo ngono segara mudhun ing pesisir Kolombia, Ekuador, Peru lan Chili sisih lor lan nambah ing Oseania.
  • Minangka asil saka katon perairan sing rada adhem ing garis Equator, suhu permukaan laut mudhun ing sangisore nilai klimatologis rata-rata. Iki minangka bukti paling langsung saka anane fenomena La Niña. Nanging, anomali termal negatif maksimal luwih cilik tinimbang sing kacathet sajrone El Niño.
  • Sajrone acara La Niña, banyu panas ing Pasifik khatulistiwa dadi konsentrasi ing wilayah sing cedhak karo Oceania lan tekan wilayah iki sing tuwuh arus adhem kanggo bocah wadon.
  • Curah udan saya akeh ing Asia Tenggara, bagean ing Afrika, Brasil lan Australia, sing bakal dadi banjir.
  • Frekuensi badai tropis lan topan ing Amerika Serikat saya tambah.
  • Salju sing bisa dadi sejarah ing sawetara wilayah ing AS.
  • Kekeringan utama ing Amerika sisih kulon, ing Teluk Meksiko lan ing sisih lor-wétan Afrika. Suhu ing papan kasebut bisa uga luwih murah tinimbang biasane.
  • Ing kasus Spanyol lan Eropa umume, udan bisa saya akeh.

Fase fenomena La Niña

arus adhem kanggo bocah wadon

Fenomena kasebut ora kedadeyan kaya mangkene saka siji wayahe nganti mbesuk, nanging kanggo nyata kabeh, kedadeyan liwat macem-macem tahap.

Tahap pertama kalebu fénoména El Niño wiwit ringkih. Biasane, rong fenomena kasebut minangka siklus, mula sawise siji liyane mulai. Nalika angin perdagangan sing wis mandheg wiwit jeblugan maneh lan arus hawa dadi normal, La Niña bisa uga wiwit ngetutake yen kacepetan angin perdagangan wiwit dhuwur ora normal.

La Niña dingerteni wiwit kedadeyan nalika angin perdagangan jotosan luwih kuat lan zona konvergensi intertropis pindhah sisih lor saka posisi biasane sadurunge. Kajaba iku, zona konveksi ing Pasifik saya tambah.

Para ilmuwan ngenali manawa La Niña lagi berkembang nalika kedadeyan:

  • Kekirangan saiki nglawan khatulistiwaDheweke, sing nyebabake perairan anget sing asale saka pesisir Asia, mengaruhi sethithik perairan ing Pasifik Amerika.
  • Pelebaran garan laut, sing kedadeyan minangka akibat saka intensitas angin perdagangan. Mekar kedadeyan nalika banyu permukaan sing akeh diganti banyu adhem ing jerone lan kabeh nutrisi sing ana ing sangisore lapisan sing paling cethek munggah. Kanthi kakehan nutrisi, organisme lan iwak sing urip ing kana akeh lan iku positif banget kanggo mancing.
  • Penguatan arus khatulistiwa kidul, utamane cedhak khatulistiwa, nyeret banyu adhem sing nyuda suhu Pasifik tropis sisih wétan lan tengah.
  • Jarak thermocline sing luwih gedhe (wilayah sing ana penurunan suhu sing cepet) ing permukaan segara ing Pasifik tropis, sing luwih milih permanen spesies laut sing nemokake panganan ing wektu sing suwe.

Tahap pungkasan kedadeyan nalika angin perdagangan wiwit ora kuwat lan jotosan kanthi kekuwatan sing biasane ditindakake.

Fenomena apa sing ana ing La Niña?

jalaran saka bocah kasebut

Nalika La Niña kedadeyan, biasane tahan antara 9 wulan lan 3 taun, gumantung saka intensitas. Biasane, luwih suwe durasi, efek sing luwih gedhe diasilake. Efek sing paling serius lan ngrusak ditampilake sajrone 6 wulan kapisan.

Biasane diwiwiti ing tengah taun, tekan intensitas maksimal ing pungkasan taun, lan ngilangi ing tengah taun sabanjure. Kurang asring kedadeyan tinimbang El Niño. Biasane kedadeyan ing antarane periode 3 nganti 7 taun.

Apa kita bisa mungkasi fenomena kasebut?

Wangsulane ora. Yen pengin ngontrol eksistensi utawa intensitas kalorone, kita kudu bisa ngontrol suhu ing Samodra Pasifik. Amarga akeh banyu ing samodra iki, mula kita kudu nggunakake kabeh energi sing ana ing bledosan 400.000 bom hidrogen 20 megaton saben wong supaya bisa panasan banyune. Yen wis bisa, kita bisa panas banyu Pasifik sakarepe, sanajan kudu adhem maneh.

Mula, nganti bisa ditemokake cara kanggo ngontrol fenomena kasebut, kita mung bisa nyegah, waspada banget karo anane fenomena kasebut supaya bisa nggawe kabijakan tumindak lan nyuda dampak lan, utamane, menehi pitulung kanggo para korban.

Durung dingerteni ilmiah kenapa kedadeyan kasebut kedadeyan, nanging dingerteni kedadeyan kasebut luwih asring amarga owah-owahan iklim. Paningkatan suhu global nyebabake ora ana kedadean kasebut lan sirkulasi massa banyu.

Kanthi informasi iki, aku yakin manawa sampeyan ngrungokake jeneng loro fenomena kasebut, sampeyan mesthi ngerti sejatine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   garan ngandika

    iku menarik

  2.   Samantha ngandika

    Sejatine, iki ora lengkap, duwe efek, nanging dudu sebab, nyebabake aku ora puas karo asil kasebut.