Biografi Leibniz

Biografi Leibniz

Ing blog iki, kita mesthi ngomong babagan ilmuwan sing paling penting lan kontribusine kanggo jagad ilmu pengetahuan. Nanging, para filsuf uga menehi akeh kontribusi kayata Leibniz. Dheweke minangka filsuf sing jenenge lengkap Gottfried Wilhelm Leibniz lan dheweke uga ahli fisika lan matématikawan. Iki nduweni pengaruh penting marang pangembangan ilmu modern. Kajaba iku, dheweke minangka salah sawijining wakil saka tradhisi modernitas rasionalis amarga ilmu babagan matématika lan fisika digunakake kanggo bisa nerangake fénoména alami lan manungsa tartamtu.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan biografi lan lakon Leibniz.

Biografi Leibniz

Leibniz

Dheweke lair tanggal 1 Juli 1646 ing Leipzig, Jerman. Dheweke tansaya gedhe ing kulawarga Lutheran sing setya ing pungkasan perang 30 taun. Perang iki nyebabake kabeh negara dadi reruntuhan. Wiwit isih cilik, nalika sekolah, dheweke pancen wis mandhiri wiwit bisa sinau akeh perkara dhewe. Ing umur 12 taun, Leibniz wis sinau basa Latin dhewe. Uga, ing wektu sing padha dheweke sinau basa Yunani. Kapabilitas sinau dhuwur banget.

Wis ana ing taun 1661, dheweke wiwit latihan ing bidang hukum ing Universitas Leipzig, mula dheweke kepengin banget karo para pria sing main revolusi ilmiah lan filosofis pisanan ing Eropa modern. Antarane wong-wong sing wis nuwuhake revolusi kanggo kabeh sistem kasebut Galileo, Francis Bacon, René Descartes lan Thomas Hobbes. Antarane pikirane saiki sing ana nalika semana sawetara skolastik lan sawetara pikiran Aristoteles pulih.

Sawise rampung sinau bidang hukum, dheweke nate pirang-pirang taun ing Paris. Ing kene dheweke miwiti latihan matématika lan fisika. Kajaba iku, dheweke bisa ketemu karo filsuf lan matématikawan paling misuwur ing jaman semana lan sinau kanthi luwih rinci babagan kabeh wong sing minat karo dheweke. Dheweke dilatih karo Christian Huygens sing dadi pilar dhasar supaya mengko bisa ngembangake teori babagan kalkulus diferensial lan integral.

Dheweke plancong ing macem-macem wilayah ing Eropa ketemu sawetara filsuf sing paling misuwur ing wektu iki. Sawise lelungan menyang Eropa, dheweke nggawe akademi ilmu ing Berlin. Akademi iki duwe aliran magang sing pengin ngerti luwih lengkap babagan ilmu pengetahuan. Taun-taun pungkasan uripe nyoba nyusun ekspresi filsafat sing paling gedhe. Nanging, niat iki ora bakal sukses. Dheweke tilar donya ing Hanover ing November 1716.

Keuntungan lan kontribusi Leibniz

prestasi filsuf

Kita bakal ndeleng apa sing dadi prestasi utama lan kahanan Leibniz menyang jagad ilmu pengetahuan lan filsafat. Kaya dene para filsuf lan ilmuwan liyane nalika semana, Leibniz khusus ing macem-macem wilayah. Kita kudu eling yen ing jaman kasebut isih durung akeh ilmu babagan kabeh disiplin, mula ana wong sing bisa dadi spesialis ing sawetara bidang. Saiki, sampeyan mung kudu spesialis ing salah sawijine wilayah, mula angel ngerti kabeh informasi babagan wilayah kasebut. Lan kasunyatane yaiku jumlah informasi sing ana lan apa sing bisa terus ditliti babagan apa sing sadurunge dadi prabédan banget.

Kekuwatan para spesialis ing macem-macem wilayah ngidini dheweke nyusun macem-macem teori lan nggawe dhasar kanggo perkembangan ilmu pengetahuan modern. Sawetara conto ing matématika lan logika uga filsafat. Kita bakal nuduhake apa sumbangan utamane:

Kalkulus tanpa wates ing matématika

warisan filsafat lan matematika

Bebarengan karo Isaac Newton, Leibniz diakoni minangka salah sawijining pangripta kalkulus kasebut. Panggunaan kalkulus integral pisanan dilaporake ing taun 1675 lan Aku bakal nggunakake kanggo nemokake area ing fungsi Y = X. Kanthi cara iki, bisa ngasilake sawetara notasi kayata siklus integral S lan nuwuhake Aturan Leibniz, lan sabenere aturan produk kalkulus diferensial. Dheweke uga nyumbang kanggo nemtokake macem-macem entitas matematika sing kita sebut infinitesimals lan kanggo netepake kabeh sifat aljabar. Kanggo wayahe, ana pirang-pirang paradoks sing kudu direvisi lan dirombak mengko ing abad kaping sangalas.

Logika

Kontribusi adhedhasar epistemologi lan logika modal. Dheweke setya marang latihan matematika lan bisa mbantah kanthi becik manawa kompleksitas nalar manungsa bisa diterjemahake menyang basa kalkulasi. Sawise petungan kasebut dingerteni, bisa dadi solusi kanggo ngrampungake beda pendapat lan argumen ing antarane manungsa. Amarga alesan iki, dheweke diakoni minangka salah sawijining ahli logika paling penting ing jamane, wiwit Aristoteles.

Antarane liyane, dheweke bisa njlentrehake sifat lan metode macem-macem sumber linguistik kayata konjungsi, negasi, set, inklusi, identitas lan kumpulan kosong, lan gangguan. Kabeh migunani yaiku mangertos lan nggawe alesan lan rasa hormat sing bener kanggo saben liyane sing ora bener. Kabeh iki dadi salah sawijining fase utama kanggo pangembangan logika epistemik lan logika modal.

Filsafat Leibniz

Filsafat Leibniz diringkes ing prinsip individualisasi. Dileksanakake ing taun 1660an lan mbela eksistensi nilai individu sing kalebu kabeh. Iki amarga sampeyan bisa mbedakake saka set kasebut. Iki minangka pendekatan kaping pisanan kanggo teori monad Jerman. Iki minangka analogi karo fisika sing ujar manawa monad minangka dununge mental apa atom ing ranah fisik. Iki minangka unsur utama jagad raya lan sing menehi wujud substansial tumrap sifat-sifat kaya ing ngisor iki: monad iku kekal amarga ora bisa diuripake dadi partikel liyane sing luwih gampang, kalebu individu, aktif lan tundhuk marang ukum dhewe.

Kabeh kasebut kasebut minangka perwakilan individu saka alam semesta dhewe.

Kaya sing sampeyan ngerteni, Leibniz wis menehi akeh kontribusi kanggo jagad ilmu pengetahuan lan filsafat. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Leibniz ing biografi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.