Polar aurora

Polar aurora

Mesthi sampeyan wis nate krungu lampu lor lan sampeyan pengin ndeleng fenomena alam sing apik iki. Iki minangka lampu sing padhang ing langit sing biasane ijo. Sing kedadeyan ing wilayah kutub diarani aurora kutub. Sabanjure, kita bakal nerangake kanthi rinci babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerteni aurora kutub lan ciri-cirine.

Yen sampeyan pengin lelungan liwat jagad iki menyang kutub lan ndeleng aurora kutub sing apik, tetep wae maca artikel iki.

Ciri-ciri aurora kutub

aurora mapan ing segara

Nalika aurora kutub katon saka cagak sisih lor diarani lampu lor lan nalika katon saka belahan langit sisih kidul aurora kidul. Karakteristik kalorone padha amarga asale padha. Nanging, sajrone sejarah, lampu lor mesthi luwih penting.

Fenomena alam kasebut nyedhiyakake pandhangan sing disaranake supaya bisa dideleng sepisan ing urip sampeyan. Siji-sijine kekurangane yaiku ramalane rumit banget lan perjalanan menyang wilayah sing regane larang banget. Bayangake yen sampeyan mbayar dhuwit kanthi plancong kanggo ndeleng Lampu Lor saka Greenland lan pranyata yen dina-dina saya suwe lan dheweke ora duwe papan. Sampeyan kudu nolak tangan kosong lan getun amarga ora bisa ndeleng dheweke.

Aurora sing paling normal yaiku warna ijo sing paling akeh. Bisa uga diamati warna kuning, biru, oranye, ungu lan uga abang. Werna kasebut katon minangka cahya cilik sing bisa mbentuk busur cilik sing ngliwati langit. Werna sing unggul mesthi ijo.

Papan-papan sing paling asring dideleng ana ing Alaska, Greenland, lan Kanada (waca Lampu lor ing Norwegia). Nanging, bisa dideleng saka pirang-pirang papan liyane ing Bumi, sanajan kurang asring. Malah wis ana kasus sing panliten dilaporake ing wilayah sing cedhak karo khatulistiwa.

Napa aurora kutub wujud?

aurora ing cagak sisih lor

Sing digoleki ilmuwan pirang-pirang taun suwene yaiku kepiye lan kenapa bentuk aurora kutub. Minangka asil saka interaksi antarane Srengenge lan Bumi. Swasana srengenge ngetokake serangkaian gas ing negara plasma sing ngemot partikel berisi listrik. Partikel kasebut pindhah liwat angkasa nganti tekan Bumi kanthi efek gravitasi lan medan magnet Bumi.

Nalika tekan dhuwur ing swasana bisa dideleng saka langit. Cara Sun ngirim partikel kasebut menyang kabeh ruang, lan utamane menyang Bumi yaiku liwat angin srengenge. Angin surya Bisa nyebabake kerusakan serius sistem komunikasi planet kita lan nggawe kacilakan ing saindenging jagad. Bayangake yen dipotong suwe banget tanpa listrik.

Partikel kanthi muatan listrik tabrakan karo partikel gas ing magnetosfer bumi. Kita eling yen planet kita duwe medan magnet sing nyemprotake sebagian besar radiasi elektromagnetik menyang njaba angkasa. Magnetosfir iki dibentuk dening kekuwatan sing digawe medan magnet.

Alesan manawa aurora asring digawe ing tiang lan ora ing khatulistiwa amarga medan magnet luwih kuat ing kutub tinimbang ing khatulistiwa. Mula, partikel angin surya sing muatan listrik pindhah ing garis kasebut sing mbentuk magnetosfer. Nalika partikel-partikel angin surya tabrakan karo gas-gas magnetosfer, lampu-lampu kasebut bakal digawe sing bisa dideleng kanthi beda-beda sinar surya.

Kepiye carane diprodhuksi

aurora borealis ing langit

Tabrakan sing diprodhuksi dening elektron kanthi gas magnetosfer yaiku nggawe proton luwih bebas lan luwih katon lan aurora kasebut asale. Umume aurora surem, nanging nalika pindhah ing magnetosfer, dheweke tekan wilayah kutub ing endi atom oksigen lan nitrogen katon luwih cerah. Atom lan molekul sing nampa energi saka elektron saka angin srengenge tekan tingkat energi sing diluncurake kanthi cahya.

Aurora kutub biasane ana ing antarane 80 nganti 500 km. Biasane yen aurora sing luwih dhuwur, saya kurang bisa dideleng lan kanthi detail sing kurang. Dhuwur maksimal aurora kutub kacathet yaiku 640 kilometer.

Minangka warna, gumantung banget karo partikel gas sing tabrakan elektron. Atom oksigen sing nubruk yaiku sing ngetokake lampu ijo. Nalika tabrakan karo atom nitrogen katon kanthi warna ing antarane biru lan violet. Yen tabrakan karo atom oksigen nanging ing dhuwur 241 nganti 321 km mula bakal abang. Iki sababe warna-warna beda-beda, nanging biasane ijo.

Dinamika aurora kutub

Beda karo kapercayan umum, dudu kedadeyan sing ana gandhengane karo wengi lan peteng. Kosok baline, bisa kedadeyan kapan wae. Masalahe yaiku amarga sinar srengenge ora bisa katon kanthi apik lan tontonan alam ora dihargai. Polusi cahya uga faktor liyane sing kudu dipikirake.

Sekilas, kayane aurora kutub tetep statis tanpa obah. Nanging, nalika tekan tengah wengi, lengkungan sing dibentuk wiwit goyang nganti katon awan lan ilang nalika esuke.

Yen sampeyan pengin ndeleng, wektu lan papan sing paling apik kanggo mirsani aurora kutub yaiku ing wayah wengi lan ing wilayah kutub. Luwih saka setengah wengi ing taun iki bisa ngrasakake aurora kutub Dadi, yen sampeyan pengin nemoni, goleki endi papan lan wektu sing paling apik.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan aurora kutub.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.