Saiki Humboldt

Pesisir Chili kanthi arus Humboldt

Iklim Amerika Selatan pancen beda-beda amarga faktor geografis, atmosfer lan samudra. Ing kasus tartamtu Chili lan Peru, faktor samodra iku penting amarga sing diarani Saiki Humboldt.

Nanging, Apa asale lan apa pengaruh sing ana ing iklim? Kita bakal ngomong babagan kabeh iki lan liya-liyane ing spesial iki.

Apa stream Humboldt?

Suhu samodra Pasifik

Saiki iki, uga dikenal minangka arus Peru, Iki minangka arus laut sing disebabake dening munggah banyu sing jero, mula, adhem banget, sing kedadeyan ing pesisir kulon Amerika Selatan. Iki diterangake dening naturalis Jerman Alexander von Humboldt ing karyane "Journey to the equinoctial of the New Continents" sing diterbitake taun 1807.

Iki minangka aliran banyu adhem sing paling penting ing saindenging jagad, lan uga salah sawijining efek sing luwih penting ing iklim, ing kasus iki, pesisir Chili lan Peru amarga efek gabungan saka gerakan rotasi bumi lan kekuwatan sentrifugal banyu samodra ing zona khatulistiwa.

Nalika metu saka jerone pesisir, perairan duwe suhu sing endhek banget, udakara 4ºC, lan mili ing arah lor ing pesisir kulon Amerika Selatan, sejajar karo garis pantai nganti tekan garis lintang khatulistiwa. Amarga iki, suhu banyu iki antara 5 lan 10ºC luwih endhek tinimbang sing kudune, njupuk lokasi lan jarak menyang khatulistiwa.

Gurun Atacama

Banyu kadhemen akeh nutrisi: khusus, ngemot nitrat lan fosfat sing akeh saka dhasar laut, ing endi fitoplankton bisa dipangan, lan sabanjure bisa cepet ngasilake lan dadi bagean saka panganan zooplankton, ing endi kewan sing luwih gedhe uga manungsa bakal dipangan.

Yen ngomong babagan iklim, sanajan garing lan sepi, thanks kanggo arus Humboldt sawetara tanduran sing kuwat banget, kayata kaktus ing ara-ara samun Sonoran, bisa urip amarga kabut lan pedhut sing akeh sing kental ing gisik.

Nanging, terkadang arus iki ora muncul, lan angin utara nggawa banyu anget ngidul. Nalika kedadeyan iki, arus sing anget, sing dikenal kanthi jeneng El Niño, ngganti nyebabake kenaikan suhu udakara 10ºC, sing ngira nyuda flora lan fauna laut, lan ancaman kanggo kaslametan kewan darat sing mangan, kayata manuk.

Pengaruh ing iklim

Pantai Peru

Kaya sing wis diandharake, Iklim pesisir Amerika Selatan umume garing, sepi. Amarga garis lintang, mesthine tropis lan subtropis, nanging amarga banyu ing antarane 5 lan 10ºC luwih murah tinimbang, swasana adhem.

Dadi, ing papan sing kudu dadi alas alas sing subur lan suhu sing nyenengake, ing wilayah sing kontak karo arus iki, kita nemokake gurun pesisir sing adhem banget, kayadene Atacama, sing suhu sithik -25ºC nganti 50ºC, lan uga paling garing ing Bumi. Sanajan cedhak karo khatulistiwa, udan arang banget lan mung sawetara tanduran lan kewan sing bisa urip.

Sawetara conto yaiku:

  • Tanduran: Ricinus komunis, Shizopetalon tenuifolium, Senecio myriophyllus, Copiapoa
  • Animalia: singa laut, rubah, ula buntut dawa, ulat, mantri ndonga, kalajengking

Apa perubahan iklim mengaruhi saiki Humboldt?

Suhu terrestrial

Sayang ya. Banyu sing adhem lan alkalin duwe oksigen sing akeh, mula akeh kewan sing bisa urip, nanging banyu sing meh deoksigenasi duwe kecenderungan nyebar nalika suhu mundhak, mula ana sing kudu lunga menyang papan liya; Nanging, liyane, kayata iwak teri Peru, wis disenengi lan bisa ngasilake kanthi cara saiki akeh banget ing kapal nelayan.

Banyu Peru lan Chili lagi asem amarga anget global. Lan minangka akibat saka proses iki, sanajan iklim pantai Amerika Selatan bisa uga ana owah-owahan, mbebayani ekosistem kasebut.

Kajaba iku, fenomena El Niño wis saya kuat lan ana ahli sing ujar manawa planet iki dadi panas, lam sing bakal nyebabake bakal luwih gedhe, amarga ora mung mengaruhi iklim sing nyebabake kahanan garing lan banjir, nanging uga uga kanggo palawija. Akibate, rega panganan bakal saya larang amarga bakal angel ngasilake.

Nganti saiki, El Niño paling ala yaiku ing taun 1997, nanging sing ana ing 2016 meh padha. Kanthi banyu sing anget, Fenomena meteorologi kayata angin topan utawa tornado bakal dadi luwih kuat.

Apa sampeyan ngerti arus Humboldt?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

33 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   maryori ngandika

    churro apik

  2.   maryori ngandika

    m ajudo paling apik

  3.   maryori ngandika

    kanggo nggarap PR

  4.   lore ngandika

    matur nuwun kanggo pitulung ESTEBAN

  5.   maylly ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget amarga wis nulungi aku ngerjakake tugas lan guru menehi 20

  6.   juana ngandika

    mbantu aku akeh

  7.   marcos ngandika

    sing dakkarepake yaiku flora lan fauna sampeyan saka aliran lowolt

    1.    Jenni ngandika

      Aku pengin ngerti apa fungsine

      1.    Monica santos ngandika

        Hai Jenni.
        Arus laut nyebarke panas ing saindenging planet iki, lan ing kasus Humboldt, iki minangka banyu sing adhem sing langsung mengaruhi iklim sing ana ing pesisir Peru lan Chili, sing nyebabake suhu kasebut luwih murah tinimbang sing bakal disentuh amarga kahanan bab khatulistiwa.

        Kajaba iku, amarga arus Humboldt, akeh kewan segara sing bisa urip ing sadawane pesisir Peru lan Chili, amarga akeh nutrisi. Nyatane, nyedhiyakake luwih saka 10% iwak iwak ing saindenging jagad.
        A Salam.

        1.    gonzales kembang ngandika

          Matur nuwun kanthi sanget Monica sanchez amarga wis ngewangi tugas ing omah

          1.    newademus ngandika

            Halo Miss Florencia, aku pengin ngerti ngendi ing Humboldt saiki liwat. Aku ngenteni jawabanku Tulung tulung aku
            Matur nuwun


  8.   esther gagak diaz ngandika

    matur nuwun kanggo pitulung ... menarik banget

  9.   Andrea Araceli Salas Ayala ngandika

    wonten pundi dununge saiki

  10.   Jeff ngandika

    Thanks kanggo info, lan jaga komentar sing nyerang ...

  11.   Carlos Alonso ngandika

    Aku pengin ngerti dununge dununge saiki

  12.   ariana ngandika

    wonten pundi dununge saiki

  13.   gianella ngandika

    Aku pengin ngerti kepiye ora ana sing ngembangake moresssssssssssssssssssssssss

  14.   cristhian ngandika

    tugas apik

  15.   Tony manrique ngandika

    matur nuwun sanget

  16.   Victor Guzman lan Jossy C ngandika

    Gracias

    1.    Monica santos ngandika

      Kanggo sampeyan 🙂

  17.   karen paucar ngandika

    Aku pengen nggawe banjir 🙂

    1.    Monica santos ngandika

      Halo Karen.
      Yen ana banjir, tetep tenang lan aja adoh saka cagak, wit utawa liyane, amarga bisa ambruk. Uga dianjurake supaya ora nggunakake mobil, utawa mlaku liwat wilayah sing kebanjiran.
      Sampeyan kudu mesthi tindakake pandhuan Perlindhungan Sipil, polisi lan liya-liyane. Yen banjir penting, sampeyan kudu lunga adoh nganti kahanane tenang.
      Salam. 🙂

  18.   Malaikat Alejandra ngandika

    Miss, bisa nuduhake sisa pesisir wétan Amerika lan Afrika Eurasia. ana gandhengane karo update kasebut,. monggo matur nuwun ..

  19.   camila ngandika

    papan endi sing paling kena pengaruh

    1.    Monica santos ngandika

      Halo Camila.
      Papan sing paling kena pengaruh yaiku kabeh pesisir kulon Amerika Selatan, Pegunungan Andes. Negara-negara sing kena pengaruh yaiku Peru, Bolivia, Chili.
      A Salam.

  20.   sergio ngandika

    Sugeng siang, kula nggarap arus laut ing Peru lan pengaruhe ing KLIMATE, aku pengin referensi bibliografi utawa virtual. Aku wis nggoleki perpustakaan SM, sing agraris nanging ora bisa ditemokake, ing endi bisa nemokake informasi kasebut? Matur suwun dhisik.

  21.   Sandy ngandika

    endi dununge
    n saka stream humboldt

    1.    Monica santos ngandika

      Hai Sandy.
      Ing Samodra Pasifik, cedhak Chili lan Peru.
      A Salam.

  22.   newademus ngandika

    Napa saiki Humboldt liwati ing Peru Ibu Florencia

  23.   sthefany ngandika

    Halo, aku pengin ngerti apa awan sing dibentuk kanthi anané segara Peru.

  24.   Felix ngandika

    Apik, informasi babagan arus Peru iki mbantu aku, lan kasunyatane saiki ana bencana sing dialami ing Peru kanthi perubahan iklim El Niño, luwih saka kabeh udan deres (sing sabanjure nyebabake huayco) nambah suhu.

  25.   Umumé ngandika

    Kepiye carane samodra kaya iki luwih seneng urip manungsa? Dheweke ngarep-arep menayuden dadi pegaweane anakku. Matur nuwun