Apa sing diarani Teluk?

teluk

Geologi wilayah kasebut lagi mbentuk pirang-pirang yuta taun ing planet kita. Disebabake kesalahan, lindhu, erosi angin sing maju, ombak sing kuwat, seret, sedimentasi, lsp. Iki minangka proses geologis sing nyebabake wujud geografis sing saiki katon saiki. Bentuk kaya teluk, gunung lan capes.

Mesthi sampeyan wis weruh teluk lan sampeyan wis mikir kepiye carane digawe. Apa sampeyan pengin ngerti apa sing diarani teluk lan apa proses pembentukane?

Definisi

teluk cadiz

Teluk cadiz

Teluk minangka bentuk lemah sing nduweni ciri khas bagean gedhe segara utawa segara sing digawa menyang lemah. Dununge dununge ing antarane loro guwa utawa loro semenanjung. Teluk biasane biasane jero lan duwe kepentingan ekonomi amarga, amarga dununge lan sipat geografis, bisa nglindhungi pesisir saka pasang surut. Iki luwih milih konstruksi pelabuhan lan levee kanggo nambah ekonomi pesisir.

Tembung teluk asring bingung karo teluk utawa inlet, nanging ora padha.

Definisi teluk lan teluk

teluk

Teluk

Teluk minangka inlet saka segara utawa tlaga sing meh kabeh diubengi dening lemah, Beda karo Teluk, kajaba salah sawijining ujung. Teluk kasebut dibentuk sajrone pirang-pirang taun amarga erosi pesisir lan dianggep dening para ahli geografer minangka konsekuensi pesisir. Banyu kasebut terus-terusan nyerang pesisir lan mbentuk pirang-pirang taun kanggo nggawe jinis morfologi.

Sampeyan bisa ujar manawa teluk kasebut ngelawan semenanjung. Nalika semenanjung minangka sebidang tanah sing dikubengi banyu, kajaba kanggo salah sawijining pucuk, teluk kasebut minangka potongan banyu sing dikubengi lemah, kajaba sak ujung.

Manungsa njupuk kauntungan saka teluk, kaya teluk, kanggo pembangunan plabuhan kanggo tambah ekonomi daerah kasebut.

Kosok baline, ing geografi, teluk kasebut ditegesi minangka fitur geografis pesisir sing digawe dening inlet banyu sing nganggo bentuk bunder lan dijaga karo cangkeme sempit, biasane digawe saka watu.

Bedane antarane teluk, teluk lan teluk

teluk

Ensenada

Amarga istilah kasebut umume bingung, geografi nggawe bedane ing antarane. Teluk, teluk, lan inlet, sanajan duwe morfologi sing padha, nuduhake beda ambane lan ambane. Amarga alesan iki, teluk minangka sing pertama kanthi ukuran lan ambane paling gedhe, banjur teluk, ukurane luwih cilik lan cethek lan pungkasane mlebu.

Inlets ditinggalake menyang papan pungkasan, wiwit cilik lan cethek, tinimbang dimodifikasi dening pesisir, iki diowahi kanthi watu-watu sing metu menyang segara saka dhasar laut.

Telung geomorfologi kasebut padha, yaiku supaya dibangun plabuhan kanggo ningkatake ekonomi wilayah kasebut. Pelabuhan bisa dibangun kanthi luwih gampang, amarga banyune luwih ringkih lan formasi kasebut nglindhungi saka pasang pasang surut.

Kajaba iku, kaendahan sing diwenehake kanggo mujur nengen, minangka poin penting kanggo ekonomi donya, Ora mung amarga pembangunan plabuhan, nanging uga bakal dadi papan sing didol barang dagangan kanthi skala gedhe, sing teka saka negara tartamtu, uga sing lunga, biasane digoleki tujuan wisata, lsp.

Inlet, ukurane lan ambane luwih cilik, ora akeh digunakake kanggo pambangunan pelabuhan, sanajan dermaga cilik kadhang dibangun, luwih digunakake kanggo digunakake minangka pesisir, amarga kasunyatan manawa watu kasebut nutupi banyu lan ora ngidini ombak utawa arus sing kuwat.

Teluk sing paling misuwur ing saindenging jagad

Sawise sampeyan ngerti definisi teluk lan bedane karo teluk lan inlet, saiki wayahe ngerti teluk sing paling penting lan kondhang ing donya. Ana akeh teluk ing planet iki, nanging sing paling penting ing skala gedhe yaiku Teluk Meksiko, Teluk Alaska lan Teluk St. Lawrence.

Teluk mexico

teluk mexico

Teluk Meksiko dununge ana ing antarane pesisir Meksiko (ing negara bagian Tamaulipas, Veracruz, Tabasco, Campeche lan Yucatán), pesisir Amerika Serikat (ing negara bagian Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana lan Texas) lan pesisir saka Pulo Kuba (ing sisih wétan teluk, ing outlet menyang Samudra Atlantik).

Teluk alaska

teluk alaska

Teluk Alaska kalebu jembar sudhut sudhut mlengkung saka Samodra Pasifik ing pesisir kidul Alaska lan diwatesi ing sisih kulon karo Semenanjung Alaska lan Pulo Kodiak, lan ing sisih wétan karo Nusantara Alexander ing Teluk Glacier. Teluk Alaska jembaré lan jembaré nganti bisa dianggep segara.

Umume udan sing dikoleksi nalika musim udan ing sisih Lor Kulon Pasifik ana ing teluk iki. Pesisir angel banget lan lawang mlebu jero. Kanggo kabeh wong sing bisa ndeleng, sampeyan bisa ndeleng lanskap alas, gunung lan glasier saka wilayah pantai.

Aliran utama sing nyebrangi teluk yaiku Alaska. Iki minangka aliran sing kalebu bagean saka sabuk conveyor, anget lan mili mangulon.

Amarga kahanan formasi lan struktur geografis, Teluk Alaska ngasilake badai kanthi terus-terusan. Fenomena kasebut tambah akeh frekuensi lan intensitas ing wilayah Lingkaran Arktik, nalika badai saya parah dening salju lan es sing akeh banget. Sawetara badai kasebut pindhah arah kidul utawa ing pesisir British Columbia, Washington, lan Oregon.

Teluk Saint Lawrence

teluk san lorenzo

Teluk iki dununge ing sisih wétan Kanada lan nyambung menyang Samodra Atlantik. Minangka teluk sing cukup jembar. Kali St. Lawrence diwiwiti ing Danau Ontario lan, liwat muara paling gedhe ing saindenging jagad, mlebu teluk iki.

Kanthi informasi kasebut, sampeyan bakal bisa ngerti kanthi beda babagan teluk, teluk lan inlet lan ngerti teluk sing paling penting ing jagad iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.