Apa iku Nusantara

apa iku nuswantara

Ing planet kita ana macem-macem formasi geologi sing nduweni ciri unik gumantung saka asal, morfologi, jinis lemah, lan liya-liyane. Salah sijine yaiku Nuswantara. Akeh wong sing ora ngerti apa iku nuswantara lan carane iku kawangun.

Pramila, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan apa Nusantara, kepiye dibentuk lan apa ciri utamane.

Apa iku Nusantara

tonga

sacara geografis, Klompok pulo sing diklompokaké ing bagéan segara sing relatif cilik diarani Nusantara. sing, ora banget adoh saka saben liyane, sanajan padha biasane cukup akeh. Saliyane ing pulo kasebut, bisa uga ana jinis pulo, pulo, lan karang liyane ing Nusantara.

Tembung Nusantara asalé saka basa Yunani archi ("liwat") lan pélagos ("segara"). Iki minangka istilah sing digunakake ing jaman kuna klasik kanggo nyebut Segara Aegea ("Shanghai" utawa "Segara Utama") amarga kebak pulo. Banjur, iki digunakake kanggo nyebut pulo ing Segara Aegea, lan mengko kanggo klompok pulo sing padha.

Ana akeh kapuloan ing donya, nanging paling akeh ana ing Asia Tenggara lan antarane pesisir lor-wétan Amerika Serikat lan Greenland.

Karakteristik utama

apa ta tatanan nuswantara

Ciri khas Nuswantara yaiku:

  • Bisa muncul utawa asale saka gerakan tektonik, erosi lan deposisi.
  • Iki minangka klompok pulo sing dumunung ing segara kanthi jarak sing relatif cendhak.
  • Ing jaman rumiyin, tembung Nusantara dipunginakaken kangge nama Segara Aegea.
  • Pulo-pulo sing mbentuk Nusantara nduweni asal-usul geologi sing umum.
  • Padha ditondoi dening suhu dhuwur lan angin perdagangan sing nyebul saka lor-wétan.
  • Mangsa udan biasane diwiwiti ing Mei lan nganti Desember.
  • Padha nyathet babagan 80% saka curah udan taunan.
  • Amarga lokasi geografise, bisa kena angin topan.
  • Sing tinemu ing tlatah tropika bumi didadekake papan wisata amarga pesisire endah lan cilik.
  • Pulo kaya Jepang minangka kepulauan gedhe sing muncul minangka akibat saka jeblugan gunung geni.

Apa sebabe pulo dibentuk?

Pulo-pulo kasebut minangka asil saka proses geologi sing beda-beda, yaiku owah-owahan ing kerak bumi saka wektu. Kaya bawana sing dibentuk, macem-macem jinis pulo uga dibentuk. Ing pangertèn iki, kita bisa ngomong babagan:

  • pulo bawana saka asal sing padha karo bawana liyane, bener-bener disambungake karo beting kontinental, sanajan dipisahake ing permukaan kanthi massa banyu sing cethek (jerone ora luwih saka 200 meter). Akeh iki minangka bagéan saka bawana kasebut ing jaman biyen, nalika tingkat segara kurang.
  • pulo vulkanik, Iki minangka asil saka vulkanisme submarine, deposisi bahan-bahan ing permukaan, ing endi padha adhem lan dadi lemah sing padhet. Iki minangka jinis paling anyar ing kabeh pulo.
  • pulo hibrida, ing ngendi aktivitas seismik utawa vulkanik gabung karo lempeng kontinental dhewe, ngasilake kombinasi saka rong skenario pisanan.
  • pulo karang, Umume warata lan kurang, dibentuk kanthi akumulasi bahan koral ing platform jero banyu sing cethek (asring jinis vulkanik).
  • pulo sedimentary, asil saka akumulasi sedimen, umume dumunung ing cangkeme kali gedhe lan transportasi akeh pasir, kerikil, lendhut lan zat liyane sing kompak lan solidify liwat wektu. Biasane mbentuk delta ing muara kali.
  • pulo kali, kawangun ing tengah kali minangka asil saka owah-owahan ing dalan utawa dalan kali, pulo iki ngidini katon ridges ngalangi, papan istirahat utawa flooded marshy depressions.

jinis Nusantara

jinis Nusantara

Kajaba iku, Nusantara diklasifikasikake miturut asal geologi, nanging ing kasus iki mung rong kategori sing dibedakake:

  • kepulauan samudra, kawangun dening pulo umume asal vulkanik, padha ora kagungane sembarang lempeng kontinental.
  • Nuswantara daratan, kawangun dening pulo-pulo kontinental, yaiku, pulo-pulo sing dadi bagéan saka lempeng kontinental, sanajan dipisahake dening jembar banyu sing cethek.

tuladha nuswantara

Ing ngisor iki conto kepulauan ing macem-macem wilayah ing donya:

  • pulo hawaii dumunung ing Samudra Pasifik Lor lan dadi kagungane AS, dumadi saka sangang pulo lan atol, sing paling gedhé yaiku pulo Hawaii. Iki minangka kepulauan paling terpencil ing Bumi.
  • Iases Dumunung ing Ekuador lan dumunung 1.000 kilometer saka pesisir Samudra Pasifik. Iki dumadi saka 13 pulo vulkanik lan 107 pulo cilik liyane ing ngendi papan perlindungan laut paling penting nomer loro ing donya, diumumake minangka Situs Warisan Donya dening UNESCO ing taun 1978.
  • Kapuloan Canary: Dumunung ing pesisir lor-kulon Afrika lan sacara politik dadi milik Spanyol, Kapuloan Canary dumadi saka wolung pulo, limang pulo lan wolung watu. Iki minangka klompok pulo vulkanik sing dumunung ing lempeng kontinental Afrika lan minangka bagéan saka wilayah alam Macaronesia.
  • Kapuloan Chiloé Dumunung ing sisih kidul Chili lan kasusun saka pulo gedhe (Isla Grande de Chiloé) lan sawetara pulo cilik sing disebar ing saindhenging pulo paling gedhe, kanthi telu lan papat. Kapuloan iki cocog karo pucuk pegunungan Pesisir Chili, lan kabeh kajaba puncak-puncak kasebut tenggelam.
  • Kapuloan Los Roques padha dadi kagungane Venezuela lan dumunung ing Samudra Atlantik, 176 kilometer saka ibukutha, iku terumbu karang paling gedhé ing Segara Karibia. Nduweni wangun atol sing ora biasa, paling umum ditemokake ing Samudra Pasifik, lan dumadi saka 42 pulo karang kanthi laguna daratan lan 1.500 kilometer terumbu karang.
  • kepulauan melayu, uga dikenal minangka Insulindia, iku sawijining wilayah insular ing Asia Kidul-Wétan, dumunung ing antarane Samudra Hindia lan Samudra Pasifik, kalebu kabeh utawa bagéan saka wilayah pitung negara: Brunei, Filipina, Indonesia, Malaysia, Papua Nugini, Singapura lan Timor. . wetan. Ana luwih saka 25.000 pulo sing beda-beda, dipérang dadi telung klompok: Kapuloan Sunda, Maluku lan Kapuloan Filipina.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa ngerteni luwih akeh babagan apa iku Nusantara, karakteristik lan pembentukane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)