apa iku lintang

lintang ing langit

Nalika kita ngomong babagan astronomi lan ruang angkasa, konsep astro tansah digunakake. Nanging, akeh wong sing ora ngerti apa iku lintang. Saindhenging galaksi ana akeh obyek swarga sing nduweni ciri sing beda-beda lan minangka bagéan saka alam semesta kita. Iku menarik kanggo ngerti apa iku lintang lan sepira pentinge?

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa lintang, apa ciri lan wigati.

apa iku lintang

apa iku lintang ing jagad raya

Saka sudut pandang astronomi, macem-macem entitas fisik sing ana ing jagad iki diarani lintang, utawa luwih resmi, benda langit. Tegese, lintang minangka unsur tunggal, sing orane wis disimpulake utawa dikonfirmasi kanthi metode ilmiah observasi spasial, saengga dadi kelas benda langit sing bisa ana sawetara benda langit, kayata cincin planet utawa lintang, sabuk asteroid, digawe saka macem-macem unsur.

Unsur planet kita sing ana ing njaba angkasa wis narik kawigaten manungsa wiwit biyen, lan terus diamati lan dimangerteni liwat teleskop, probe ruang, lan malah lelungan menyang rembulan. Thanks kanggo upaya kasebut, kita bisa sinau akeh babagan jagad liyane sing ana, galaksi sing dadi tuan rumah lan jagad raya tanpa wates sing ngemot kabeh.

Nanging, sanajan kanthi bantuan teleskop biasa, kabeh lintang sing ana ora bisa dideleng kanthi mripat wuda. Liyane malah mbutuhake instrumen ilmiah khusus, utawa orane mung bisa disimpulake saka efek fisik ing awak liyane ing saubengé.

lintang tata surya

apa iku lintang

Sistem tata surya, kaya sing kita kenal, yaiku jeneng lingkungan srengenge ing saubengé planet lan unsur liya mbentuk ekosistem ruang langsung ing orbit. Manjang saka tengah Srengéngé dhéwé nganti pinggir njaba méga obyek misterius. dikenal minangka Oort Cloud lan Sabuk Kuiper. Dawane tata surya nganti planet pungkasan (Neptunus) luwih saka 4.500 milyar kilometer, sing padha karo 30,10 unit astronomi (AU).

Ana sawetara jinis lintang ing tata surya, kayata:

  • 1 lintang srengenge
  • 8 planit. merkuri, Venus, Bumi, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.
  • 5 planet kurcaci. Pluto, Ceres, Eris, Makemake, lan Haumea.
  • 400 satelit alam.
  • 3153 komèt.

Bintang

Lintang minangka bal gas lan plasma panas sing katahan ing jeblugan terus-terusan kanthi fusi atom amarga tarikan gravitasi. Jeblugan diprodhuksi jumlah gedhe tenan saka cahya, radiation elektromagnetik, lan malah prakara, minangka atom hidrogen lan helium sing ana diowahi dadi unsur sing luwih abot, kaya sing mbentuk planet kita.

Lintang bisa macem-macem jinis, gumantung saka ukuran, isi atom, lan werna cahya pijar. Planet sing paling cedhak karo planet kita yaiku srengéngé, sanajan ana sawetara lintang sing bisa dideleng ing tlatah langit ing wayah wengi. Dikira-kira ana 250.000.000 lintang ing galaksi kita.

Planét

Planet minangka obyek bunder kanthi ukuran sing beda-beda, dibentuk saka bahan gas sing padha, sing ngasilake lintang-lintang, nanging luwih adhem lan luwih kental, mula nduweni sifat fisik lan kimia sing beda. Ana planet gas (kaya Jupiter), planet watu (kaya Merkurius), planet es (kaya Neptunus), lan ana Bumi, siji-sijine planet sing kita kenal sing duwe banyu cair sing akeh, lan mulane mung planet karo urip.

Gumantung saka ukurane, uga bisa diarani minangka planet kerdil: sawetara sing cilik banget kanggo dibandhingake karo planet normal, nanging gedhe banget kanggo dianggep minangka asteroid, lan uga ana kanthi mandiri, yaiku, apa rembulan utawa ora. saka sapa wae

Satelit

Planet sing ngorbit, bisa ditemokake lintang-lintang sing padha, nanging ing skala sing luwih cilik, sing dicekel kanthi gravitasi ing orbit sing luwih cedhak, tanpa tiba utawa surut.

Iki minangka kasus siji-sijine rembulan ing planet kita: rembulan lan pirang-pirang lintang ing planet penting liyane, kayata Rembulan Jupiter, kira-kira udakara 79 dina iki. Rembulan iki bisa uga duwe asal-usul sing padha. Planet sing gegandhengan, utawa bisa uga saka sumber liya, mung ditarik dening gravitasi, tetep ana ing orbit.

Kethèk

Komet dikenal minangka obyek obah saka kabeh jinis lan digawe saka es, bledug, lan watu saka macem-macem sumber. Benda langit iki ngubengi Srengéngé kanthi orbit elips, parabola utawa hiperbolik lan bisa diidentifikasi amarga nalika nyedhaki lintang, panas nyawiji tutup es lan menehi "buntut" gas sing khas banget. Komet dikenal minangka bagéan saka tata surya kanthi lintasan sing bisa ditebak, kayata komet Halley misuwur, kang mengkono kanggo kita saben 76 taun.

Asal-usul komet ora dingerteni, nanging kabeh nuduhake manawa komet kasebut asale saka klompok trans-Neptunus kayata Awan Oort utawa Sabuk Kuiper ing pinggir tata surya, udakara 100.000 AU saka Srengenge.

Asteroid

meteorit

Asteroid minangka obyek watu kanthi komposisi pirang-pirang (biasane unsur metalik utawa mineral) lan bentuke ora teratur, luwih cilik tinimbang planet utawa rembulan.

Tanpa atmosfer, umume urip ing tata surya kita mbentuk sabuk gedhe antarane Mars lan Jupiter sing misahake planet njero saka planet njaba. Liyane, tinimbang, padha ngumbara liwat angkasa, ngliwati orbit planet utawa dadi satelit saka sawetara lintang sing luwih gedhe.

meteoroid

Iki minangka jeneng sing diwenehake kanggo obyek paling cilik ing tata surya kita, diameteripun kurang saka 50 meter nanging luwih saka 100 mikrometer (lan mulane luwih gedhe tinimbang bledug kosmik).

Bisa uga pecahan saka komet lan asteroid sing wis straggling, mbokmenawa ditarik dening gravitasi planet, menyang atmosfer lan malih dadi meteorit. Nalika kedadeyan kasebut, panas gesekan karo hawa atmosfer dadi panas lan nguap kabeh utawa sebagian. Ing sawetara kasus, fragmen meteor nyerang lumahing bumi.

Nebulae

Nebula minangka kumpulan gas, utamane hidrogen lan helium, bebarengan karo bledug kosmik lan unsur liyane, sing kasebar ing angkasa, kurang luwih ditahan dening gravitasi. Kadhangkala sing terakhir cukup kuwat kanggo miwiti ngompres kabeh materi lintang iki, nggawe bintang anyar.

Kluster gas iki, bisa uga minangka asil karusakan saka lintang, kayata supernova, utawa akumulasi materi sing isih ana saka proses nggawe bintang enom. Nebula sing paling cedhak karo Bumi yaiku Nebula Helix, 650 taun cahya saka Srengenge.

Galaksi

Kluster lintang, saben-saben duwe tata surya dhewe, bebarengan karo nebula, bledug kosmik, komet, sabuk asteroid, lan obyek langit liyane, mbentuk unit luwih gedhe disebut galaksi.

Gumantung saka jumlah lintang sing mbentuk sawijining galaksi, kita bisa ngomong babagan galaksi kerdil (107 lintang) utawa galaksi raksasa (1014 lintang); nanging uga bisa digolongake dadi spiral, elips, lenticular lan ora teratur.

Galaksi ing ngendi tata surya kita dumunung yaiku Bima Sakti, dijenengi miturut susu ibune Hera, dewi pantheon peradaban Yunani kuno.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa lintang, karakteristik lan pentinge.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.