Apa iku kartografi

evolusi peta

Geografi nduweni akeh cabang penting sing nyinaoni macem-macem aspek planet kita. Salah sawijining cabang kasebut yaiku kartografi. Kartografi yaiku apa sing mbantu kita ngasilake peta sing biasa kita gunakake kanggo nggambarake wilayah kasebut. Nanging, akeh wong sing ora ngerti apa iku kartografi utawa apa disiplin iki tanggung jawab.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan apa kartografi lan karakteristike.

Apa iku kartografi

apa iku pemetaan sosial

Kartografi minangka cabang geografi sing gegayutan karo perwakilan grafis wilayah geografis, umume ing rong dimensi lan ing istilah konvensional. Ing tembung liya, kartografi minangka seni lan ilmu nggawe, nganalisa, sinau, lan mangerteni peta kabeh jinis. Kanthi extension, iku uga pesawat ana peta lan dokumen padha.

Kartografi minangka ilmu kuno lan modern. Iku nyoba kanggo nepaki kepinginan manungsa kanggo visual makili lumahing bumi, kang relatif angel amarga iku geoid.

Kanggo nindakake iki, ilmu nggunakake sistem proyeksi sing dimaksudake kanggo tumindak minangka padha karo bal lan bidang. Mangkono, dheweke nggawe visual sing padha karo kontur geografis Bumi, undulasi, sudute, kabeh tundhuk proporsi tartamtu lan kritéria priori kanggo milih apa sing penting lan sing ora.

Pentinge pemetaan

Kartografi penting saiki. Iki minangka kabutuhan kanggo kabeh kegiatan globalisasi, kayata perdagangan internasional lan lelungan massa antarbenua, amarga padha mbutuhake kawruh minimal ing ngendi iku ing donya.

Amarga dimensi Bumi gedhe banget, mula ora bisa dianggep minangka sakabehe, kartografi minangka ilmu sing ngidini kita entuk perkiraan sing paling cedhak.

cabang kartografi

apa iku kartografi

Kartografi kasusun saka rong cabang: kartografi umum lan kartografi tematik.

  • Kartografi umum. Iki minangka perwakilan saka jagad sing jembar, yaiku, kanggo kabeh pamirsa lan kanggo tujuan informasi. Peta donya, peta negara, kabeh karya departemen tartamtu iki.
  • Kartografi tematik. Ing sisih liya, cabang iki fokus perwakilan geografis ing aspek tartamtu, topik utawa peraturan tartamtu, kayata unsur ekonomi, pertanian, militer, lsp. Contone, peta donya pangembangan sorghum kalebu ing cabang kartografi iki.

Kaya sing wis kita ucapake ing wiwitan, kartografi nduweni fungsi sing apik: kanggo njlèntrèhaké planet kita kanthi rinci kanthi tingkat presisi, skala lan cara sing béda. Iki uga nuduhake sinau, mbandhingake lan kritik peta lan perwakilan kasebut kanggo ngrembug kekuwatan, kelemahane, bantahan lan kemungkinan perbaikan.

Sawise kabeh, ora ana sing alami babagan peta: iku obyek saka elucidation teknologi lan budaya, abstraksi pangembangan manungsa sing asale saka cara kita mbayangno planet kita.

unsur kartografi

Secara umum, kartografi adhedhasar karya perwakilan ing sakumpulan unsur lan konsep sing ngidini kanthi akurat ngatur macem-macem isi peta miturut perspektif lan skala tartamtu. Unsur kartografi iki yaiku:

  • Skala: Amarga jagad iki amba banget, kanggo makili kanthi visual, kita kudu nyuda ukuran kanthi cara konvensional kanggo njaga proporsi. Gumantung saka skala sing digunakake, jarak sing biasane diukur ing kilometer bakal diukur ing sentimeter utawa milimeter, nggawe standar sing padha.
  • Paralel: Bumi dipetakan dadi rong set garis, sing pertama dadi garis paralel. Yen bumi dipérang dadi rong belahan bumi wiwit saka khatulistiwa, mula paralel kasebut minangka garis sing sejajar karo sumbu horisontal khayalan kasebut, sing mbagi bumi dadi zona iklim, wiwit saka rong garis liyane sing disebut tropis (Kanker lan Capricorn).
  • Meridian: Set garis kapindho sing mbagi globe kanthi konvensi, meridian jejeg paralel, yaiku "sumbu" utawa meridian tengah sing ngliwati Observatorium Royal Greenwich (dikenal minangka "meridian nol" utawa "meridian Greenwich"). ), London, sacara teoritis bertepatan karo sumbu rotasi Bumi. Wiwit iku, donya wis dipérang dadi rong bagéan, dipérang saben 30 ° dening meridian, mbagi bal bumi dadi sawetara bagéan.
  • Koordinat: Kanthi nggabungake garis lintang lan meridian, sampeyan entuk kothak lan sistem koordinat sing ngidini sampeyan nemtokake garis lintang (ditemtokake dening garis lintang) lan bujur (ditemtokake dening meridian) menyang sembarang titik ing lemah. Aplikasi saka teori iki yaiku cara kerja GPS.
  • simbol kartografi: Peta-peta iki duwe basa dhewe lan bisa ngenali fitur-fitur menarik miturut konvensi tartamtu. Mangkono, contone, sawetara simbol diutus kanggo kutha, liyane kanggo ibukutha, liyane kanggo bandar lan bandara, etc.

Pemetaan digital

Wiwit tekane revolusi digital ing pungkasan abad kaping XNUMX, sawetara èlmu sing ora perlu nggunakake komputasi. Ing kasus iki, kartografi digital yaiku nggunakake satelit lan representasi digital nalika nggawe peta.

Dadi teknik lawas nggambar lan nyetak ing kertas saiki dadi masalah kolektor lan vintage. Malah ponsel paling gampang saiki duwe akses menyang Internet lan mulane menyang peta digital. Ana jumlah gedhe saka informasi retrievable sing bisa ngetik, lan padha uga bisa interaktif.

kartografi sosial

peta donya

Pemetaan sosial minangka cara kolektif pemetaan partisipatif. Iki ngupaya kanggo ngilangi bias normatif lan budaya sing ngiringi kartografi tradisional adhedhasar kriteria subyektif babagan pusat donya, wigati regional lan kritéria politik padha.

Mangkono, pemetaan sosial muncul saka gagasan yen ora ana kegiatan pemetaan tanpa komunitas, lan pemetaan kudu ditindakake kanthi horisontal.

Sejarah kartografi

Kartografi lair saka kepinginan manungsa kanggo njelajah lan njupuk risiko, sing kedaden banget awal ing sajarah: peta pisanan ing sajarah saka 6000 SM. c., kalebu fresko saka kutha Anatolia kuna Çatal Hüyük. Kabutuhan kanggo pemetaan mbokmenawa amarga panyiapan rute perdagangan lan rencana militer kanggo penaklukan, amarga ora ana negara sing duwe wilayah ing wektu kasebut.

Peta pisanan ing donya, yaiku, peta pisanan ing saindenging jagad sing dikenal dening masyarakat Kulon wiwit abad kaping XNUMX Masehi, minangka karya Claudius Ptolemy Romawi, bisa uga kanggo nyukupi kepinginan Kekaisaran Romawi sing sombong kanggo mbatesi wilayah sing jembar. wates.

Ing sisih liya, ing abad pertengahan, Kartografi Arab minangka sing paling maju ing donya, lan China uga diwiwiti saka abad kaping XNUMX Masehi Kira-kira udakara 1.100 peta ing donya wis slamet wiwit Abad Pertengahan.

Jeblugan nyata kartografi Barat dumadi kanthi ekspansi kekaisaran Eropah pisanan antarane abad kaping limalas lan kaping pitulas. Kaping pisanan, para kartografer Eropa nyalin peta lawas lan digunakake minangka basis kanggo dhewe, nganti panemuan kompas, teleskop, lan survey nggawe dheweke kepengin banget presisi.

Dadi, globe terrestrial paling tuwa, representasi visual telung dimensi paling tuwa ing donya modern, tanggal 1492, minangka karya Martín Behaim. Amerika Serikat (kanthi jeneng kasebut) digabungake ing Amerika Serikat ing taun 1507, lan peta pisanan kanthi khatulistiwa lulus muncul ing taun 1527.

Sadawane dalan, jinis file kartografi wis akeh owah-owahan ing alam. Grafik ing lantai siji digawe kanthi tangan kanggo navigasi nggunakake lintang minangka referensi.

Nanging kanthi cepet dikalahake dening tekane teknologi grafis anyar kayata printing lan lithography. Paling anyar, tekane saka electronics lan komputasi wis salawas-lawase ngganti cara peta digawe. Sistem posisi satelit lan global saiki nyedhiyakake gambar Bumi sing luwih akurat tinimbang sadurunge.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa kartografi lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.