apa iku erosi

apa iku erosi

Ing lingkungan wis akeh cara kanggo degrade. Salah sawijining agen eksternal sing ngrusak ekosistem alam yaiku erosi. Akeh wong sing ora ngerti apa iku erosi, apa akibate lan apa akibate. Erosi minangka barang sing dirusak dening agen alami lan sing disebabake dening manungsa.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake apa erosi, apa ciri, asal lan akibate.

apa iku erosi

Apa erosi lan panyebabe?

Erosi lemah amarga tumindak geologi (kayata aliran banyu utawa leleh es), tumindak iklim (kayata udan utawa angin kenceng), utawa aktivitas manungsa (kayata tetanèn, deforestasi, urban sprawl). , lsp.

erosi lemah Iki minangka fenomena sing ora terus-terusan lan alon sing kalebu longsor sing pindhah saka permukaan, nyebabake owah-owahan ing tampilan tanah ing jangka panjang. Ing sawetara kasus, amarga bencana alam utawa overactivity antropogenik, erosi dumadi kanthi cepet, nyebabake degradasi lemah lan ilang bahan organik lan mineral.

Pentinge fenomena iki yaiku yen lemah dianggep minangka sumber daya sing ora bisa dianyari amarga butuh wektu suwe. Ing Meksiko, masalah kasebut utamane ing wilayah sing ora rata, endi iring-iringan tanah diucapake. Ngelingi yen jinis topografi iki ana ing sebagian besar wilayah negara, lan wilayah penanaman sauntara wis ditemokake ing panggonan kasebut, bisa dianggep masalah kasebut serius.

Jinis erosi lemah

rusak lemah

erosi banyu

Ana telung jinis utama erosi lemah alami:

  • erosi banyu. Iki digawe dening saluran sing bisa dadi banyu udan utawa aliran kali.
  • erosi angin. Iku kabur dening angin banter.
  • Erosi gravitasi. Iku muncul saka efek gravitasi saka rocks tiba utawa leleh gletser saka ndhuwur slope.

Ana jinis erosi lemah liyane sing kedadeyan luwih cepet:

  • erosi manungsa. Iki diprodhuksi dening aktivitas manungsa sing mengaruhi nyandhang lan rusak saka lemah, kayata tetanèn intensif, deforestasi, pambangunan kanal lan dalan, perluasan wilayah kutha, peternakan intensif, pertambangan, etc. utamané.

Sebab utama

Penyebab erosi lemah bisa maneka warna, sing utama yaiku:

  • Gerakan banyu. Ing wangun udan, kali utawa arus segara, banyu nyabrang ing lemah lan ngeculake bagean permukaan, diseret dening arus.
  • gerakan angin. Angin sing kenceng menyang lemah ngeculake lan ngobahake partikel lan lebu (arupa bledug, wedhi, utawa watu) ing permukaan.
  • Gerakan watu lan gletser. Es ngeculake saka gletser utawa watu sing muter mudhun saka ndhuwur lereng bisa nyebabake cuaca utawa retak ing dalane.
  • kapapar suhu nemen. Cuaca sing panas banget utawa kadhemen ing wektu sing suwe bisa ngubah permukaan lantai lan nyebabake retak utawa retak, luwih seneng nganggo.
  • Panggunaan lan penyalahgunaan tanah dening manungsa. Aktivitas manungsa sing akeh banget, kayata tetanèn intensif utawa pambangunan wilayah kutha, bisa nyebabake degradasi lemah, ing pirang-pirang kasus karusakan sing ora bisa dibalèkaké.

Akibat saka erosi lemah

pasamunan

Konsekuensi utama erosi lemah sing disebabake dening aktivitas manungsa kalebu:

  • Ngasilaken mundhut ing lemah subur kanggo kelestarian agroekosistem lan produktivitas lahan.
  • Polusi lan sedimentasi kali lan kali wis tambah, sing nyebabake kurang spesies sing manggon ing kono.
  • desertifikasi lemah njalari lemah gersang utawa ora cocog kanggo urip (amarga kurang banyu, tetuwuhan lan pangan).
  • Kapasitas filtrasi sing kurang lemah sing sepi bisa nyebabake banjir ing wilayah kasebut.
  • Imbalances ing ekosistem nyebabake mundhut keanekaragaman hayati, yaiku, ilang populasi kewan lan tanduran.
  • mundhut alas bisa nyerep karbon dioksida wis drastis ngowahi iklim global.

Kepiye cara supaya ora?

Kanggo nyegah erosi lan nyandhang lemah sing disebabake dening aktivitas manungsa, solusi sing paling apik yaiku nyegah lan ngetrapake kegiatan ing ngisor iki:

  • Panggunaan lahan sing lestari. Bisa mbantu nyuda dampak ing tetanèn lan ternak, lan nyegah degradasi lemah amarga kelangan nutrisi.
  • Repopulasi alas. Nandur wit-witan lan tetuwuhan nggampangake pemugaran ekosistem lan pangopènan lemah.
  • Tanduran vegetasi. Ningkatake tanduran sing lestari ing wilayah sing mbukak utawa ing ngendi mesin konstruksi dipasang bisa mbantu nyetabilake lemah lan nutrisi.
  • Konstruksi saluran drainase. Ing wilayah sing ora nduweni daya serap lemah, talang bisa nulungi banyu kanggo nyegah banjir.

Deforestasi nyebabake ilang habitat jutaan spesies tanduran lan kewan. Deforestasi minangka tumindak sing disebabake dening manungsa sing melu mbabat alas lan alas kanthi cara penebangan utawa pembakaran. Yen tumindak iki ditindakake kanthi intensif tanpa langkah-langkah reboisasi sing nyukupi, bisa nyebabake karusakan serius ing lemah lan ekosistem, kalebu:

  • Mayuta-yuta spesies tetanduran lan kéwan wis ilang habitat. Iki minangka efek sing paling penting, amarga organisme ora bisa urip saka karusakan lingkungan.
  • Pangowahan iklim. Penebangan wit-witan sing ora dipilih bisa ngowahi kondisi iklim amarga njaga lemah lan njaga kelembapan ing lingkungan lan siklus hidrologi sing ngasilake uap menyang atmosfer.
  • Efek omah kaca sing luwih gedhe. Saliyane campur tangan ing iklim, wit uga nyerep gas sing nyumbang kanggo pemanasan global. Ora ana owah-owahan konsentrasi gas ing atmosfer amarga penebangan sembarangan.

Vegetasi njaga sifat lemah, nyegah erosi, manggoni papan kunci ing siklus banyu - lan mulane ing iklim - lan nglindhungi keanekaragaman hayati. Mula, kanggo njaga keharmonisan ekosistem, perawatan lan pangopènan lemah iku penting.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa erosi lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.