THE BIG: Prediksi Ilmuwan Gempa Bumi Mega kanggo California

Kaluputan San Andrés California

San Andreas Fault, California

"Siji Gedhe", iku jenenge sing digunakake ora resmi antarane obrolan pedunung California, Oregon lan Washington. Uga saka provinsi Kanada ing Columba Inggris. Kanthi Big One tegese gempa kasebut samesthine kedadeyan ing zona subduksi Cascadia. Iki minangka kesalahan kapal selam sing dawane 1100km. Paralel, lan wektu iki ing California, uga ana kesalahan San Andrés sing hebat saka 1300km. Iki mlaku liwat Negara Bagian California ing Amerika Serikat lan Baja California ing Meksiko.

Para ilmuwan ngarep-arep lan ngarep-arep dina apa wae bisa kedadeyan. Sawetara koran ing taun-taun pungkasan iki ngalami warta babagan gempa bumi sing bakal teka. Sejatine ora bisa ditemtokake kanthi tepat kapan kedadeyan kasebut bisa ditindakake, nanging konsensus manawa bakal kelakon meh mutlak. Muga-muga sampeyan bisa teka saka endi wae. Akibate bakal musibah.

Sepira gedhene MegaEarthquake "Big One"?

ombak segara gedhe tsunami

Punika samesthine gedhene padha utawa luwih saka 8 ing skala Richter. Kanggo ngerteni gedhene gempa kasebut, kita bisa narik perpustakaan koran sethithik, lan ngamati gempa bumi sing kedadeyan kanthi skala gedhe kasebut. Kita kudu sawetara conto, salah sijine kalebu sing nyerang Jepang ing 2011. Pengunduran lempeng Pasifik ing Piring Okhotsk nyebabake tsunami skala 9,2 ing Richter, kanthi tsunami sing tekan daratan. Suwene suwene 6 menit, jerone 29km, pecahe dawane 500km dawane 200km lan perpindahan vertikal 20 meter. Sabanjure diikuti dening gempa susulan ing Jepang kanthi ukuran 8,1.

Yen dipikirake dimensi kesalahan San Andrés utawa zona subdhuksi Cascadia, gampang dimangerteni manawa dimensi gempa bumi mega kaya sing digambarake para ilmuwan ora bisa dingerteni. Miturut petungan sing digawe, wilayah saka Cascadia, bakal ngasilake tsunami 12 jam sing bakal teka lan lunga. Iki bakal ngangkat massa 2 kali luwih dhuwur tinimbang sing dipindhah ing tsunami Chili 2010. Gedhange antara 8,8 lan 9,0.

Skala Richter

Gempa bumi San Francisco 1906

Gempa San Francisco taun 1906. Gedhene antarane 7,9 lan 8,6

Efek khas sing bisa ditemokake miturut gedhene yaiku ing ngisor iki. Nanging, penting kanggo njupuk aspek tartamtu. Efek sing bakal dialami ing bumi ora mung gumantung saka gedhene, nanging uga jarak saka pusat gempa, ambane, lokasi fokus lan kahanan wilayah geologi. Ing sawetara negara kasebut bisa nambah kekuwatan gempa bumi.

Magnitude 2,0 utawa kurang: Mikro Efek ora bisa ditemokake. Udakara udakara 80.000 saben dinane.

Gedhene 2,0 nganti 2,9: Kurang. Umume ora bisa dirasakake. Ana udakara 1.000 saben dina.

Gedhene 3,0 nganti 3,9: Kurang. Asring katon, nanging biasane ora mbebayani. Ana udakara 49.000 saben taun.

Gedhene 4,0 nganti 4,9: Cahya. Gawe swara lan gerakan obyek, nanging ora ana kerusakan. Udakara 6.200 taun.

Gedhene 5 nganti 5,9: Sedheng. Gempa bumi jenis iki bisa ngrusak bangunan sing ringkih lan bangunan sing kurang dibangun. Ana udakara 800 taun.

Gedhene 6 nganti 6,9: Kuwat. Bisa ngrusak wilayah pedunung sanajan udakara 160 mil. Saka jumlah kasebut udakara 120 saben taun.

Gedhene 7 nganti 7,9: Luwih dhuwur Kerusakan sing bisa nyebabake banget gedhe ing wilayah gedhe. Udakara 18 diproduksi saben taun.

Gedhene 8 nganti 8,9: Gedhe Ing kene kita wis ngobrol babagan Mega Terremos utawa Mega Seísmos. Zona kerusakan sawetara atus km. Ana kalane antara 1 lan 3 saben taun.

Gedhene 9 nganti 9,9: Gedhe Mundur ing wilayah sawetara ewu km. Frekuensi yaiku 1 utawa 2 saben 20 taun.

Gedhe 10: Apokaliptik. Ora nate direkam ing sejarah kita uga ora ana cathetan.

Big One wedi

Yellowstone

Seminggu kepungkur Gempa bumi ing AS sisih kidul nyebabake rasa wedi Big Big. Ana netizen sing malah ujar manawa bisa nyebabake letusan gunung geni Yellowstone. Pejabat berwenang nyathet 11.000 laporan wong sing kena pengaruh. Pusat gempa skala 5, kanthi gempa susulan 4, kedadeyan 9km ing sisih kidul wetan Lincoln.

Ngerti wilayah vulkanik lan rawan gempa gedhe sing ana ing California, kanthi anane memedi sing digegirisi Big One, anomali uga nuduhake manawa bisa kedadeyan langsung. Siji-sijine sing bisa dicritakake yaiku kedadeyan kasebut bakal kedadeyan. Ngerti kapan ana sing ana ing pikirane kabeh wong.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.