Spanyol bisa entek saka redhlik glasial amarga akibat saka pemanasan global

Glacier La Maladeta

Glacier La Maladeta (Pyrenees)

Nalika planet iki dadi panas pagunungan Spanyol lagi entek salju. Wilayah sing dhuwur lan aktivitas manungsa kurang, dadi salah sawijining saksi utama pemanasan global ing negara kita.

Ing abad kepungkur meh 90% ekstensi wis ilang, lan mundur es iki wis saya cepet wiwit taun 1980. Yen kahanane terus padha, ing 40 taun ora bakal ana glasier maneh.

Efek pemanasan global dirasakake ing pegunungan dhuwur ing negara kasebut. Glacier La Maladeta, dununge ing Pyrenees, wis kekandelan sak meter ing abad kepungkur. Sajrone periode kasebut, wiwit saka pendhudhukan 50 hektar dadi 23,3. Kekandelan sprei kasebut wis ilang wolung kaki ing sawetara wilayah. Mung glasier sing isih ana ing sadhuwure 3000 meter.

Nanging kenapa? Ngopo salju kurang sithik ing sisih lor Spanyol. Miturut panliten sing ditindakake dening Klompok Meteorologi Cantabria (UC), 60% kurang nalika musim salju -wolu dina- lan 50% kurang ing musim semi -kurang luwih patang- tinimbang ing wiwitan abad iki. Dadi, yen antara lima nganti wolung yuta liter salju tiba ing taun 60-an lan 70-an, ing sepuluh taun mula wis dikurangi dadi 2,65.

Pyrenees

Uga, suhu rata-rata wis mudhun saka 5 derajat Celcius dadi luwih saka 8. Uga ana penurunan curah udan, nganti 25%, mudhun saka 16 milyar liter dadi 12, mula ana penurunan nganti 50% salju sing akumulasi miturut evaluasi sing Konfederasi Hidrografi Ebro (CHE) digawa antarane 1984 lan 2014 liwat Program Erhin.

Ing tingkat iki, ing taun 2060, bisa uga ora ana gletser ing Spanyol.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.