Iklim Antartika

pentinge iklim antartika

Antartika minangka bawana paling gedhé nomer papat ing donya lan bawana paling kidul (paling kidul). Nyatane, pusat wilayahe dumunung ing Kutub Kidul Bumi. Wilayahe meh kabeh (98%) ditutupi es nganti ketebalan 1,9 km. Ing Cuaca Antartika Wis ditliti kanthi rinci supaya bisa ngerti kabeh sing ditemokake ing ekosistem iki.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan iklim Antartika, evolusi lan pentinge kanggo jagad iki.

bawana beku

kadhemen ing Antartika

Amarga kita ngomong babagan papan sing paling adhem, paling garing lan paling angin ing Bumi, urip biasa ing Antartika meh ora mungkin, mula ora duwe populasi pribumi. Kutha iki mung didunungi dening misi pengamatan ilmiah sing beda-beda (kira-kira 1.000 nganti 5.000 wong ing saindhenging taun) kanthi basis ing watese, umume ing Dataran Tinggi Antartika.

Kajaba iku, iki minangka bawana sing paling anyar ditemokake. Iki pisanan diamati dening navigator Spanyol Gabriel de Castilla (c. 1577-c. 1620) ing mangsa panas kidul 1603. Nganti pungkasan abad kaping 1895, nalika armada Norwegia pisanan ndharat ing pesisir ing taun XNUMX.

Ing sisih liya, jeneng kasebut asale saka jaman klasik: pisanan digunakake dening filsuf Yunani Aristoteles (384-322 SM) watara 350 SM. Ing Meteorologi, dheweke menehi jeneng wilayah kasebut "madhep sisih lor" (mula saka basa Yunani antarktikós, "madhep Kutub Lor").

Karakteristik Antartika

regulasi iklim global

Antartika nduweni ciri ing ngisor iki:

  • Lumahing bawana luwih gedhe tinimbang Oseania utawa Eropa, lan minangka bawana paling gedhé nomer papat ing donya, kanthi jembaré 14 yuta kilometer persegi, sing mung 280.000 kilometer persegi sing ora ana es ing mangsa panas lan 17.968 km2 ing pesisir.
  • Klompok pulo gedhe minangka bagean saka wilayah kasebut, sing paling gedhé yaiku Alexander I (49.070 km²), Pulo Berkner (43.873 km²), Pulo Thurston (15.700 km²) lan Pulo Cany (8.500 km²). Antartika ora nduweni populasi pribumi, ora ana negara bagian, lan ora ana bagean teritorial, sanajan diklaim dening pitung negara sing beda: Selandia Baru, Australia, Prancis, Norwegia, Inggris Raya, Argentina, lan Chili.
  • Wilayah Antartika diatur dening Perjanjian Antartika, ing pasukan wiwit 1961, kang nglarang sembarang wangun ngarsane militèr, extraction mineral, bom atom lan pembuangan saka bahan radioaktif, uga support liyane kanggo riset ilmiah lan pangayoman saka ekoregion.
  • Wis akeh celengan banyu tawar subglacial kayata Onyx (32 km dawa) utawa Lake Vostok (14.000 km2 lumahing). Kajaba iku, wilayah kasebut ngemot 90% es bumi, sing ngemot 70% banyu tawar ing donya.
  • Antartika minangka wilayah paling kidul ing Bumi, ing Kutub Kidul geografis lan Lingkaran Antartika, ing sangisore Zona Konvergensi Antartika, yaiku, ing sangisore garis lintang 55° lan 58° Kidul. Iki diubengi dening Samudra Antartika lan Samudra Hindia, ing jejere Samudra Pasifik lan Atlantik Kidul, lan dumunung mung 1.000 kilometer saka pucuk kidul Amérika Kidul (Ushuaia, Argentina).

Iklim Antartika

Cuaca Antartika

Antartika nduweni iklim sing paling adhem ing kabeh bawana. Suhu paling cendhek ing salawas-lawase uga paling cendhek kacathet ing kabeh planet (-89,2 ° C), lan wilayah wetan luwih adhem tinimbang wilayah kulon amarga luwih dhuwur. Suhu taunan minimal ing mangsa lan interior bawana biasane -80 ° C, nalika suhu taunan maksimum ing mangsa panas lan wilayah pesisir watara 0°C.

Kajaba iku, iki minangka papan sing paling garing ing Bumi lan banyu cair langka. Wewengkon ing njeroné duwé angin sing rada lembab lan garing kaya ara-ara samun sing beku, déné tlatah pesisiré duwé angin sing akèh lan kenceng, sing seneng salju.

Sajarah geologi Antartika diwiwiti udakara 25 yuta taun kepungkur kanthi disintegrasi bertahap saka supercontinent Gondwana. Kanggo sawetara tahap awal urip, dheweke ngalami lokasi sing luwih lor lan iklim tropis utawa sedheng sadurunge jaman es Pleistosen nutupi bawana kasebut lan ngilangi flora lan fauna.

Sisih kulon bawana iki sacara geologis padha karo Pagunungan Andes, nanging bisa uga ana sawetara urip ing wilayah pesisir sing lemah. Ing kontras, wilayah wétan luwih dhuwur lan nduweni dataran tinggi kutub ing wilayah tengah, dikenal minangka Dataran Tinggi Antartika utawa Kutub Kidul Geografis.

elevasi iki ngluwihi luwih saka 1.000 kilometer ing sisih wétan, kanthi dhuwur rata-rata 3.000 meter. Titik paling dhuwur yaiku Dome A, 4093 meter saka permukaan laut.

Satwa Antartika

Fauna Antartika langka, utamane babagan vertebrata darat, sing luwih seneng pulo subantarctic kanthi iklim sing kurang atos. Invertebrata kayata tardigrades, kutu, nematoda, krill lan macem-macem mikroorganisme.

Sumber urip utama ing wilayah kasebut ditemokake ing dhaerah sing cendhek lan pesisir, kalebu urip ing banyu: paus biru, paus pembunuh, cumi utawa pinniped (kayata asu laut utawa singa laut). Ana uga sawetara spesies penguin, kalebu penguin kaisar, penguin raja lan penguin rockhopper.

Umume para penandatangan Perjanjian Antartika duwe basis riset ilmiah ing bawana kasebut. Sawetara permanen, kanthi staf sing muter, lan liyane musiman utawa musim panas, nalika suhu lan cuaca kurang brutal. Jumlah pangkalan bisa beda-beda saka siji taun nganti liyane, bisa tekan 40 pangkalan saka 20 negara. (2014).

Umume pangkalan musim panas kalebu Jerman, Australia, Brasil, Chili, China, Korea Selatan, Amerika Serikat, Prancis, India, Jepang, Norwegia, Selandia Baru, Inggris, Rusia, Polandia, Afrika Kidul, Ukraina, Uruguay, Bulgaria, Spanyol, Ekuador, Finlandia, Swedia, Pakistan, Peru. Basis mangsa ing Jerman, Argentina lan Chili tetep ana ing Antartika nalika musim dingin sing abot.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan iklim Antartika lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)