Carane gunung-gunung kawangun

Carane gunung-gunung kawangun ing planet?

Gunung dikenal minangka elevasi alam lan minangka asil saka gaya tektonik, biasane luwih saka 700 meter ing sadhuwure dhasare. Elevasi wilayah kasebut umume diklompokake dadi pegunungan utawa pegunungan, lan bisa cendhak nganti pirang-pirang mil. Wiwit awal manungsa tansah kepingin weruh Carane gunung-gunung kawangun.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo menehi pitutur marang kowe carane gunung dibentuk, karakteristik lan proses geologi.

apa iku gunung

tabrakan piring

Pagunungan wis narik kawigatosan manungsa wiwit jaman kuna, asring ana hubungane karo budaya karo elevasi, cedhak karo Gusti Allah (swarga), utawa minangka metafora kanggo upaya terus-terusan kanggo entuk perspektif sing luwih gedhe utawa luwih apik. Pancen, pendakian gunung minangka kegiatan olah raga sing nuntut fisik sing penting banget kanggo nimbang persentase planet kita.

Ana akeh cara kanggo klasifikasi gunung. Contone, gumantung saka dhuwure bisa dipérang dadi (saka sing paling cilik nganti paling gedhé): bukit lan gunung. Mangkono uga, bisa diklasifikasikake miturut asal-usule minangka: vulkanik, lempitan utawa lempitan.

Pungkasan, klompok-klompok gunung bisa diklasifikasikaké miturut wangun interlocking: yen digabungake kanthi longitudinal, diarani gunung; yen digabungake kanthi cara sing luwih kompak utawa bunder, diarani massif. Pagunungan nutupi sapérangan gedhé lumahing bumi: 53% saka Asia, 25% saka Eropa, 17% saka Australia lan 3% saka Afrika, kanthi total 24%. Wiwit udakara 10% saka populasi donya manggon ing wilayah pegunungan, kabeh banyu kali kudu ana ing ndhuwur gunung.

Carane gunung-gunung kawangun

Carane gunung-gunung kawangun

Pembentukan gunung, sing dikenal minangka orogeni, banjur dipengaruhi dening faktor eksternal kayata erosi utawa gerakan tektonik. Pagunungan muncul saka deformasi ing kerak bumi, biasane ana ing persimpangan rong lempeng tektonik, sing, nalika padha ngetokake pasukan, nyebabake litosfer melu, kanthi vena siji mudhun lan liyane munggah, nggawe punggungan kanthi tingkat elevasi sing beda-beda

Ing sawetara kasus, proses impact iki nyebabake lapisan kanggo terjun ing lemah, kang dilebur dening panas kanggo mbentuk magma, kang banjur munggah menyang lumahing kanggo mbentuk gunung geni.

Kanggo luwih gampang, kita bakal nerangake carane gunung dibentuk liwat eksperimen. Ing eksperimen iki, kita bakal nerangake carane gunung dibentuk kanthi cara sing prasaja. Kanggo nindakake iki, kita mung kudu: Plasticine saka macem-macem werna, sawetara buku lan rolling pin.

Pisanan, kanggo mangerteni carane gunung-gunung kawangun, kita bakal mbukak simulasi prasaja saka lapisan tanah bumi. Kanggo iki kita bakal nggunakake plasticine colored. Ing conto kita, kita milih ijo, coklat, lan oranye.

Plastisin ijo nyimulasi kerak kontinental bumi. Ing kasunyatan, kerak iki kandel 35 kilometer. Yen kerak ora kawangun, Bumi bakal ditutupi dening samodra global.

Plasticine coklat cocog karo litosfer, lapisan paling njaba saka bola terrestrial. Jeroné fluktuasi antara 10 nganti 50 kilometer. Obahe lapisan iki yaiku lempeng tektonik sing pinggire ana ing ngendi fenomena geologi dibentuk.

Pungkasan, lempung oranye minangka astenosfer kita, sing ana ing sangisore litosfer lan minangka puncak mantel. Lapisan iki kena tekanan lan panas sing akeh banget, saengga bisa dadi plastis, ngidini gerakan litosfer.

bagéan saka gunung

gunung paling gedhe ing donya

Gunung biasane dumadi saka:

  • Ing ngisor sikil utawa tatanan basa, biasane ing lemah.
  • Puncak, puncak utawa puncak. Sisih ndhuwur lan pungkasan, mburi gunung, tekan dhuwur sing paling dhuwur.
  • lereng gunung utawa rok. Gabung karo bagean ngisor lan ndhuwur slope.
  • Bagean slope antarane rong puncak (loro gunung) sing mbentuk depresi cilik utawa depresi.

Iklim lan vegetasi

Iklim gunung umume gumantung ing rong faktor: garis lintang sampeyan lan dhuwure gunung. Suhu lan tekanan udara tansah luwih murah ing papan sing luwih dhuwur, biasane ing 5 ° C saben kilometer dhuwur.

Mengkono uga karo udan, sing luwih kerep ana ing papan sing luwih dhuwur, mula bisa uga ana ing pucuk gunung sing luwih udan tinimbang ing dhataran, utamane ing ngendi ana kali gedhe. Yen sampeyan terus menek, kelembapan lan banyu bakal dadi salju lan pungkasane dadi es.

Vegetasi gunung gumantung banget marang iklim lan lokasi gunung kasebut. Nanging biasane kedadeyan kanthi bertahap nalika sampeyan munggah ing slope. Mulane, ing lantai ngisor, cedhak sikil gunung, dhataran utawa alas pegunungan ing sakubenge akeh tetuwuhan, alas sing padhet, lan dhuwur.

Nanging nalika sampeyan munggah, spesies sing paling tahan njupuk, njupuk kauntungan saka cadangan banyu lan curah udan sing akeh banget. Ing sadhuwure alas, kekurangan oksigen dirasakake lan vegetasi dikurangi dadi padang rumput kanthi semak lan suket cilik. Akibaté, puncak gunung cenderung luwih garing, utamane sing ditutupi salju lan es.

Lima gunung paling dhuwur

Lima gunung paling dhuwur ing donya yaiku:

  • Gunung Everest. Ing dhuwuré 8.846 mèter, gunung iki minangka gunung paling dhuwur ing donya, dumunung ing pucuk Himalaya.
  • Gunung K2. Salah sawijining gunung sing paling angel didaki ing donya yaiku 8611 meter saka permukaan laut. Dumunung ing antarane China lan Pakistan.
  • Kachenjunga. Dumunung ing antarane India lan Nepal, ing dhuwur 8598 meter. Jenenge nerjemahake minangka "lima bandha ing antarane salju."
  • Aconcagua. Dumunung ing Andes Argentina ing provinsi Mendoza, gunung iki munggah menyang 6.962 meter lan minangka puncak paling dhuwur ing Amerika.
  • Salju Ojos del Salado. Iki minangka stratovolcano, bagéan saka Pagunungan Andes, dumunung ing tapel wates antarane Chili lan Argentina. Iki minangka gunung geni paling dhuwur ing donya kanthi dhuwur 6891,3 meter.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan carane gunung dibentuk lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.