Altai Massif

Altai massif misuwur minangka mujur nengen

Dina iki kita bakal ngobrol babagan salah sawijining jajaran gunung sing ana ing Asia tengah sing misuwur amarga miturut Rusia, China, Mongolia lan Kazakhstan. Babagan babagan Altai massif. Ana ing pagunungan Altai lan kali Irtish, Obi lan Yenisei ketemu. Iki minangka laladan sing kebak mitos lan legenda sing wis diturunake kanthi turun-tumurun. Suwe-suwe dadi tanah sing wis bisa ditampilake alam.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh ciri, tatanan lan asal usul massal Altai.

Karakteristik utama

Altai massif

Iki minangka massa sing dununge ana ing pegunungan ing Asia tengah lan ing ngendi Rusia, Mongolia, China lan Kazakhstan ketemu. Ana stepa sing wiyar, grumbul taiga sing subur lan pesona gurun sederhana. Kabeh kasebut munggah ing kamulyan pucuk pucuk salju kanthi kaendahan laconic tundra. Kumpulan ekosistem sing ana ing wilayah kasebut ndadekake papan kasebut endah banget. Kanthi lumakune wektu dadi papan sing populer kanggo turis kanggo hiking.

Iki minangka papan sing mbentang dawane meh 2000 kilometer saka sisih lor mangulon tekan kidul kidul. Dadi, Altai Massif mbentuk wates alami antarane steppes garing Mongolia lan taiga sugih ing Siberia kidul. Kaloro zona iklim nggawe lanskap kanthi macem-macem macem-macem. Sejatine yaiku macem-macem lanskap sing ana ing massif Altai kaya-kaya kita golek kaca saka buku geografi atlas.

Lansekap ora mung dadi kaendahan saengga manungsa bisa ngunjungi, nanging dadi sarang ewonan spesies tanduran lan kewan.

Asal saka massa Altai

gunung altai

Kita bakal bisa ndeleng apa asal usul gunung kasebut lan evolusi sajrone pirang-pirang taun. Asal-usul gunung kasebut bisa dilacak maneh karo kekuwatan tektonik sing ana amarga tektonik lempeng. Kita ngerti manawa lempeng tektonik ana ing gerakan sing terus-terusan amarga arus konveksi jubah Bumi. Iki nyebabake piring kasebut tabrakan lan ngasilake jajaran gunung anyar. Ing kasus iki, asal usul massai Altai bisa dilacak liwat pasukan tektonik tabrakan ing antarane India ing Asia.

Ana sistem kesalahan gedhe sing mbukak liwat wilayah iki lan Diarani kesalahan Kurai lan kesalahan Tashanta liyane. Kabeh sistem kesalahan iki nyebabake tikaman kedadeyan ing bentuk gerakan horisontal, lan nggawe lempeng aktif kanthi tektonik. Gerakan watu sing ana ing massa Altai utamane cocog karo watu granit lan metamorf. Sawetara watu kasebut munggah pangkat cedhak zona kesalahan.

Asal-usul jeneng massif Altai asale saka Mongolia "Altan", sing artine "emas". Jeneng iki asale saka kasunyatan manawa gunung-gunung kasebut pancen permata sing ngejutake sapa wae amarga macem-macem lan kaendahane.

Data geografis saka massa Altai

gunung emas pemandangan sing apik

Kita bakal menyang Siberia kidul ing endi ana telung pegunungan gedhe ing endi Pegunungan Altai katon apik, dadi wilayah sing apik minangka lanskap alam sing luar biasa. Landskap iki minangka puncak paling dhuwur ing kabeh wilayah Siberia kidul sing diarani Gunung Beluja. Nduwure ketinggian 4506 meter lan uga dikenal dadi dhaerah sing sugih karo logam. Ing pagunungan kidul Siberia lair saka kali paling gedhe ing wétan Rusia.

Altai Massif dununge ing Asia tengah, udakara antara 45 ° lan 52 ° lintang Lor lan antara 85 ° lan 100 ° bujur Greenwich, lan dununge ana ing antarane wilayah Rusia, Tionghoa lan Mongolia. Wangun relief saiki yaiku pucuk, wilayah sing ora rata ing macem-macem ketinggian, blok lan lembah jero. Kabeh relief iki minangka asil evolusi geologi sing kompleks. Lan yaiku ing pungkasan jaman Mesozoic gunung-gunung kuno digawe dening lempitan Hercynian lan kabeh diowahi dadi peneplain.

Wis ana ing Tersier, lempitan alpine yaiku sing nyegarkan kabeh pagunungan, pecah lan nggawe macem-macem blok kasebut ora rata. Peremajaan iki kedadeyan kanthi cara sing luwih ringkih ing Kuarterne sekaligus kali lan glasier tumindak erosif sing kuat.

Iklim lan keanekaragaman hayati

Kita bakal nganalisa aspek utama iklim lan keanekaragaman hayati Altai massif. Amarga garis lintang lan kahanan ing tengah bawana Eurasia sing gedhe, Altai massif iki nduweni iklim sing keras kanthi ciri iklim sedheng lan kontinental. Udan deres lan musim panas. Dhuwur uga ana gandhengane karo cuaca. Ketinggian termal taunan sing gedhe banget tegese ana nilai antara 35 derajat kanthi suhu kurang saka 0 derajat ing musim salju lan kanthi musim panas sing cendhak bisa nganti 15 derajat.

Iklim iki tuwuh vegetasi sing nanggepi. Alas, padang rumput lan vegetasi karakter stepa kuwat sing tuwuh ing Altai gedhe, paling cedhak karo ara-ara samun Gobi. Ing ngisor sikap 1830 meter, lereng kasebut alas kayu banget ditanduri wit cemara, larches, pinus lan birch. Antarane alas lan wiwitan salju ana dhuwure udakara 2400-3000 meter dhuwure. Pangonan Alpine ditemokake ing wilayah kasebut.

Kabeh wilayah pegunungan ing Altai massif relevan amarga dadi garis pamisah antarane kali sing tekan Samodra Pasifik lan kali sing mili menyang Samudra Glacier Arktik. Loro kali paling penting ing Asia uga duwe sumber ing massa iki: Obi lan Yenisei. Senadyan mangkono, jaringan hidrografi sing sejatine saka kabeh wilayah kasebut kalebu aliran sing asale saka tlaga lan sing ngenggoni sirkuit glasial. Pancen ora teratur amarga gunung kasebut digawe lega.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan Altai massif, ciri lan asal usule.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.