Ce înseamnă procentul de ploaie?

cad ploaie

Când verificăm vremea pe dispozitivele noastre electronice sau ascultăm un meteorolog la televizor sau la radio, ni se prezintă un procent de precipitații sau ploaie (de exemplu, 70%). Această cifră simplă ne spune probabilitatea de ploaie pe parcursul zilei. Mulți oameni nu știu ce inseamna procentul de ploaie.

Prin urmare, vom dedica acest articol pentru a vă spune ce înseamnă procentul de ploaie în prognozele meteo și importanța acestuia.

Ce înseamnă procentul de ploaie?

precipitații în aplicație

Interpretarea acestei valori numerice este adesea greșit înțeleasă și este posibil să fi fost confuz cu privire la definiția procentului de precipitații într-un raport meteorologic. Este important de remarcat faptul că chiar și experții meteorologici, care sunt responsabili pentru crearea unor astfel de prognoze, Ei nu ajung întotdeauna la un consens asupra metodei precise de calculare a acestui procent.

Probabilitatea de ploaie într-o prognoză este interpretată în mod obișnuit ca probabilitatea de ploaie la un moment dat în timpul perioadei de prognoză. De exemplu, dacă probabilitatea să plouă este de 30%, atunci probabilitatea ca să nu plouă este de 70%, corect? Cu toate acestea, acest lucru nu este complet exact.

Semnificația „procentului de ploaie” poate să nu fie imediat clară. Pentru a clarifica, se referă la probabilitatea de apariție a precipitațiilor.

Conform Serviciului Național de Meteorologie al Statelor Unite (NWS), probabilitatea precipitațiilor (PoP) sau definiția oficială a șansei procentuale de ploaie, denotă probabilitatea statistică de a primi un minim de 0,01 mm de precipitații într-o anumită perioadă de timp la o anumită locație în zona de prognoză.

Cum se calculează procentul de ploaie

Ce înseamnă procentul de ploaie în aplicație?

Pentru a determina probabilitatea ploii, cunoscută și sub numele de „PoP”, meteorologii se bazează pe doi factori. Primul este nivelul tău de certitudine („C”) că va ploua într-o anumită zonă. Al doilea factor este gradul în care precipitațiile vor fi răspândite ("A"). PoP se calculează folosind o ecuație simplă: PoP = C x A. Deci, ce înseamnă această ecuație? Pe scurt, PoP servește ca măsură a încrederii meteorologului că va ploua în zona de prognoză. Factorul „A”, pe de altă parte, reprezintă procentul estimat al zonei în care este de așteptat să apară o cantitate măsurabilă de precipitații.

Să presupunem că știm cu certitudine că vor avea loc precipitații în 30% din Paris. În acest caz, putem spune cu încredere că există 30% șanse de ploaie. În mod similar, Dacă nivelul nostru de încredere este de 50% că va ploua în toată Porto, atunci există o probabilitate de precipitații de 50%.

Dacă prognoza meteo indică 50% șanse de ploaie, este indicat să purtați o umbrelă cu dvs. Cu toate acestea, este important de menționat că probabilitatea precipitațiilor nu se corelează cu severitatea sau durata precipitațiilor prezise.

Abordarea folosită de meteorologi pentru a evalua probabilitatea precipitațiilor nu este uniformă în întreaga profesie.

După cum sa discutat mai sus, chiar și cu formula stabilită care servește drept standard în meteorologie, Diferiți profesioniști din acest domeniu se bazează pe propria interpretare și abordare pentru a evalua probabilitatea precipitațiilor. S-ar putea să existe unele dezacorduri între meteorologi cu privire la calculul precis al acestei probabilități, dar discrepanțele nu sunt suficient de semnificative pentru a ne altera rutinele zilnice.

Ce înseamnă procentul de ploaie în aplicații?

Ce înseamnă procentul de ploaie?

La plecarea de acasă, mulți oameni descoperă că nu mai este suficient să te uiți pe fereastră pentru a verifica vremea și a ști dacă va ploua. Acum, din ce în ce mai mulți oameni verifică aplicațiile mobile pentru a verifica condițiile meteo înainte de a ieși. Cu toate acestea, s-ar putea să vă întrebați ce procent de precipitații oferă majoritatea serviciilor meteorologice și de ce nu se potrivește întotdeauna cu ceea ce vedeți în afara ferestrei dvs. sau cu ce se întâmplă. Nu vă faceți griji, nu este o eroare pe telefonul dvs.

Unul dintre cele mai elementare răspunsuri la ceea ce înseamnă acest procent este că „reprezintă probabilitatea ca în orașul tău să plouă, dar nu sunt întotdeauna corecte”. Alții spun că acest procent corespunde „momentului în care îți spun zona teritoriului unde va ploua”.

Acest procent de ploaie vă poate oferi mai multe informații decât credeți, deoarece numărul înseamnă probabilitatea de ploaie, suprafețele care se vor umezi și cât de intens se vor umezi. Potrivit Serviciului Național de Meteorologie (AEMET), Acest număr este pregătit pe baza datelor anterioare și îl folosește pentru a arăta procentul de ori când a plouat în zona pe care o privești în aceleași condiții în care te aflai la momentul respectiv.

Organizația oferă procente de precipitații pentru fiecare locație care sunt cât mai aproape de condițiile reale. Cu toate acestea, cu cât suprafața pe care căutăm date despre precipitații este mai mare, cu atât acest număr va fi mai puțin precis.

Deci, când vedem 60% pe o aplicație meteo, de exemplu, nu ne spune că va ploua pe 60% din pământ sau că există șanse de 60% să plouă în ziua respectivă. De fapt, ne spune cât de des a plouat când au avut loc condiții meteorologice similare în trecut. În acest caz, asta înseamnă că în condițiile atmosferice actuale, de șase din zece ori a plouat în trecut.

Rezultate diferite

Pentru a face o prognoză, analiștii meteo înmulțesc doi factori: certitudinea că un sistem de precipitaţii se formează sau se apropie de ell, calculat din măsurători atmosferice, înmulțit cu întinderea (aria fizică) pe care se așteaptă să o aibă sistemul de precipitații. În zona de analiză (rezultatul este deplasat doar cu două zecimale și se obține probabilitatea precipitațiilor).

Acest lucru arată că același procent de precipitații poate fi atins prin setarea unor valori diferite pentru fiecare factor.

Pentru a vedea cum funcționează această idee, să revenim la exemplul nostru unde Zona are 40% șanse de precipitații: dacă analistul este 80% sigur că va ploua în zonă (măsurând viteza vântului, temperatura aerului, umiditatea aerului etc.), dar așteptându-se ca sistemul să acopere doar 50% din suprafață, va spune că există „40% șanse de ploaie” în acel timp.

Pe de altă parte, dacă un alt analist estimează că precipitațiile vor acoperi 100% din suprafața analizată, dar este doar 40% sigur că precipitațiile vor ajunge în zonă, va obține același rezultat: „Oriunde în zonă în această perioadă. ploaia este de 40%.

Sper că cu aceste informații puteți afla mai multe despre ce înseamnă procentul de ploaie și importanța acesteia.


Fii primul care comenteaza

Lasă comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

  1. Responsabil pentru date: Miguel Ángel Gatón
  2. Scopul datelor: Control SPAM, gestionarea comentariilor.
  3. Legitimare: consimțământul dvs.
  4. Comunicarea datelor: datele nu vor fi comunicate terților decât prin obligație legală.
  5. Stocarea datelor: bază de date găzduită de Occentus Networks (UE)
  6. Drepturi: în orice moment vă puteți limita, recupera și șterge informațiile.