Zona waktos

Gumantung kana inpormasi anu dicandak tina a peta koordinat Urang tiasa nganggo méridian nol atanapi Greenwich meridian pikeun tiasa ngabagi planét bumi kana 24 bagian anu urang kenal salaku zona waktos. Zona waktos mangrupikeun garis imajinér dimana urang ngabagi bumi pikeun netepkeun babagian waktos sareng mangrupikeun sumber anu mangpaat pikeun tiasa ngatur waktos di sakumna planét.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun kumaha zona waktos sareng kumaha pentingna.

Naon zona waktos

Kusabab planét urang teras-terasan muterkeun nyalira, éta henteu waktos anu sami dina hiji daérah planét di daérah anu sanés. Nalika di Spanyol terangeun siang, di buana Amérika éta masih kénéh terang. Maka, upami urang badé netepkeun jadwal kanggo sadayana, urang kedah tumut kana bédana ieu. Ieu sababna zona waktos dikembangkeun.

Zona waktos dilahirkeun tina pembagian planét urang kana 24 bagian anu nganggo enol meridian salaku rujukan. Téks meridian tiasa dipendakan dina peta koordinat. Ieu janten sumber anu mangpaat pikeun ngatur waktos anjeun. Unggal zona waktos ukuran 15 derajat. Ieu ngandung harti yén pikeun ngabagi 360 derajat tina bidang terestrial, 24 bagian kedah didamel. Unggal bagian bakal nunjukkeun jumlah jam anu diperlukeun pikeun bumi ngurilingan porosna nyalira. Ieu kumaha urang nyaritakeun kumaha butuh hiji poé pikeun muterkeun.

15 derajat diukur ku unggal zona waktos dina naon anu dibagi dina planét, pakait sareng sajam. Kusabab kitu, diantara 24 bagian tempat lahan dibagi pakait sareng 24 jam sapoé.

Kumaha carana diitung

Peta zona waktos

Dina raraga netepkeun jadwal anu saluyu di planét, zona waktos kedah diitung leres. Zona waktu diatur ku standar waktu anu dikenal salaku UTC (Waktos Universal Terkoordinasi). Koordinat waktos dunya ieu dina gilirannana tiasa didapet tina waktos atom internasional. Waktos ieu mangrupikeun standar ilmiah anu nyobian ngukur waktos anu ngalir dina jam atom sareng titik anu béda dina planét diitung. Kanggo ayeuna, éta modél anu paling akurat pikeun tiasa ngitung waktos.

Zona waktos di planét diitung ngagunakeun salaku acuan meridian nol anu aya di London. Tina nol tengah ieu ka wétan nambihan dugi ka hiji jam kanggo unggal zona waktos. Sabalikna, ti nol tengah ka kulon hiji jam dikurangan. Babandingan nambihan atanapi ngirangan dina jam gumantung kana rotasi bumi. Sareng éta planét muterkeun arah ti kulon ka wétan. Kusabab kitu, itungan jam tina spindles anu ngumbara ka arah ieu disebat simpangan positip, sedengkeun spindel anu diitung dina arah anu sabalikna, anu ka kulonkeun, disebat simpangan négatip.

 Conto zona waktos

Urang bade ningalikeun sababaraha conto zona waktos pikeun mempermudah pamahaman. Anjeun tiasa gancang ngitung waktos di kota khusus di daérah ku terang zona waktuna. Anjeun kedah émut upami zona ieu négatip pikeun ngirangan jam atanapi upami positip nambihan jam. Ieu sababaraha conto:

Sababaraha kota anu pakait sareng nol meridian gaduh zona waktos UTC ± 00:00 sareng contona nyaéta Mali, Pantai Gading, Greenland, Mauritania, Gambia, Portugal, Diantarana.

Sababaraha kota anu zona waktos na UTC -05: 00 (lima jam ka tukang) nyaéta Méksiko, Kolombia, Kanada, Peru sareng sababaraha daérah Brasil. Dina hal ieu, urang tingali kumaha zona waktos négatip sareng hartosna yén lima jam kedah dikirangan tina waktos anu dituduhkeun ku nol tengah. Upami di daerah anu tempatna di meridian éta jam 10 wengi, di sadaya daérah anu ngagaduhan zona waktos ieu bakal 5 sonten.

Urang bakal ningali conto anu langkung ekstrim sanés sapertos UTC -12: 00 (dua belas jam kirang): didieu urang mendakan Pulau Baker sareng Pulo Holland. Di dieu urang tiasa ningali yén éta dina titik tengah meridian nyaéta jam 7 soré, di pulau-pulau ieu jam 7 énjing-énjing.

Ayeuna urang angkat ka sisi sanés anu urang kedah nambihan jam. Kalayan zona waktos UTC +06: 00 (genep jam langkung) urang mendakan Bangladesh, Rusia sareng Bhutan, sareng anu sanésna. Di dieu urang tiasa ningali yén aranjeunna ngalayanan meridian tapi 9 isuk-isuk, di nagara-nagara ieu jam 3 sonten.

Pikeun naon aranjeunna

parobihan kagiatan numutkeun zona waktos

Seueur jalma anu heran zona waktos kanggo naon. Tujuan utama nyaéta pikeun tiasa nyéépkeun waktos di sakumna dunya. Jam dumasar kana meridian anu béda sakumaha anu diputuskeun ku otoritas unggal nagara atanapi lokalitas. Unggal jenis zona waktos ngagaduhan akibat anu tangtu dina kahirupan sadidinten masing-masing nagara.

Kalayan nyiptakeun sistem zona waktos ieu, kami mendakan pangukuran waktos 24 jam dinten diatur ti nol tengah. Kieu carana janten langkung gampang sareng praktis pikeun ngitung jam di unggal tempat. Inisiatif pikeun nyiptakeun waktos dunya tapi dikawasa ku zona waktos sareng tunduk kana nol tengah ieu ti Insinyur Skotlandia-Kanada Sandford Fleming. Nyiptakeun cara ieu ngukur waktos ngalangkungan planét mimiti dina akhir abad ka-XNUMX.

Kusabab aya parobihan waktos ieu gumantung kana daérah dunya dimana ayana urang, aya hiji fenomena anu katelah Jet lag. Éta ngeunaan kasalahan panyaluyuan kana jadwal anu béda sareng resep kana ritme sirkadian dua jalma anu ngarambat terus-terusan. Salaku conto, pikeun pramugari sareng pilot pilot Jet lag ieu biasana mangaruhan aranjeunna dina kahirupan sadidinten. Ieu kusabab, nalika aranjeunna sumping ka nagara anu jauh ti tempat asalna, jadwalna henteu sami, ogé kagiatan anu dilakukeun di jerona.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan zona waktos anu béda.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.