Bagéan kidul Chili penting pisan pikeun ngartos parobihan iklim

zona kidul chile

Sakumaha didadarkeun sababaraha kali, parobihan iklim mangaruhan unggal penjuru bumi. Di sababaraha tempat, kusabab lintangna atanapi kaayaan na, aya daérah anu langkung rentan ka pangaruh parobihan iklim sareng anu sanésna langkung tahan.

Wewengkon Chili Magallanes sareng Antartika, di beulah kidul Amérika, nawarkeun kaayaan anu luar biasa pikeun diajar pangaruh tina perubahan iklim. Ieu mangrupikeun hal anu sains kedah dimangpaatkeun pikeun kéngingkeun hasil anu langkung saé sareng pangetahuan anu langkung ageung ngeunaan kamungkinan tindakan sareng akibat.

Daérah paling kidul di planét

peta zona kidul chile

Lokasina 3.000 kilométer kiduleun Santiago nyaéta kota Punta Arenas. Éta mangrupikeun pusatna misi ilmiah anu beroperasi di Magellan sareng Antartika. Éta mangrupikeun daérah paling kidul di planét sareng ngahontal kematangan anu saé pikeun janten tihang ilmiah subantarctic sareng Antartika.

Parobihan iklim sareng panilitian lingkungan laut

glasier di zona kidul

Ngajantenkeun daérah-daérah ieu kutub ilmiah sareng téknologi ruang lingkup dunya ngaréspon kanyataan yén fénoména kerentanan iklim ayeuna aya pangaruhna ka daérah-daérah Pusat Panilitian Dinamis ngeunaan Ékosistem Kelautan Bujur Tinggi (IDEAL).

Ngalaksanakeun kajian sareng analisis di daérah ieu ti sudut pandang ilmiah ngamungkinkeun kéngingkeun seueur inpormasi berharga anu aya hubunganana sareng sadaya parobihan anu kajantenan kusabab perubahan iklim. Diantara panilitian anu dilakukeun di daérah ieu nyaéta milarian terang kumaha parobihan iklim mangaruhan lingkungan laut. Kanaékan suhu, konsentrasi luhur CO2 dina atmosfir, ngabalukarkeun pangaruh kana sagara. Salaku conto, urang mendakan pemutihan karang, kaasaman cai sareng karuksakan habitat spésiés anu langkung rentan ka parobihan lingkungan.

persis Daérah anu paling rentan nyaéta daérah anu kedah ditalungtik langkung jéntré, sabab éta anu nawiskeun seueur inpormasi ngeunaan kumaha parobihan tiasa mangaruhan spésiés anu hirup di ditu. Hatur nuhun kana réspon anu langkung ageung kana parobihan lingkungan, langkung seueur ékspérimén sareng tés anu tiasa dilakukeun pikeun langkung ngartos konsékuansi.

Ékosistem laut kedah dijagaan

pemutihan karang kusabab perubahan iklim

Gaduh hasil anu saé tina ékspérimén di daérah ieu ngamungkinkeun otoritas nyandak kaputusan anu tangtu anu tiasa ngajagi ékosistem laut. Upami urang ngagaduhan langkung atanapi kirang terang ngeunaan konsékuansi anu pangaruh tangtu tiasa dilakukeun ka hiji spésiés, urang tiasa nyandak tindakan pikeun nangtayungan spésiés éta.

Conto sadayana ieu nyaéta mundur glaciers dina sababaraha fjords di daérah éta. Épék ieu nyababkeun cai tawar di daérah anu cair asup ka lingkungan laut sareng ngarobih sipat kimia sareng biologis. Spésiés anu peryogi konsentrasi uyah tangtu hirup, moal sanggup nolak parobihan ieu sareng bakal maot.

Kusabab hésé balik kana masalah parobihan iklim, Naon deui anu kedah dilakukeun nyaéta milarian jalan kaluar tina masalah anu muncul. Solusi anu tiasa dilakukeun anu ngabantosan adaptasi lingkungan laut kana perubahan iklim.

Pendidikan lingkungan salaku alat solusi

zona kidul perubahan iklim Chili

Ngadidik budak leutik pikeun tanggung jawab lingkunganana mangrupikeun alat pikeun tiasa méréskeun masalah lingkungan anu diturunkeun tina perubahan iklim. Kedah disebatkeun yén, upami urang ngalatih jalma sanggup nalungtik, nganalisis sareng nyandak kaputusan pro-lingkungan, Kami bakal ngamajukeun kasadaran global pikeun ngahargaan lingkungan. Sadaya ieu bakalan nyumbangkeun ku cara anu langkung positip pikeun meringankeun akibat tina parobihan iklim.

Upami urang hoyong nonoman pipilueun kana élmu, urang kedah pendidikan lingkungan. Kanyataan yén Chili ngagaduhan di zona kidul anu cocog sareng sistem Antarktika sareng subantarctic pikeun panilitian tiasa nyababkeun munculna sumberdaya ti nagara-nagara sanés sareng organisasi internasional, sapertos anu kajantenan ku panineungan astronomi di beulah kalér nagara. Ayeuna, Pusat Panilitian Dinamis Ékosistem Kelautan Luhur (IDEAL) mangrupikeun éntitas ilmiah anu paling aktif di daérah éta, kalayan tim anu 25 paniliti ti lembaga anu béda.

 

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.