Zona iklim di Bumi

Gambar zona iklim Bumi.

Gambar dimana zona iklim béda dibédakeun, sareng bodas mangrupikeun zona tiris, biru zona subpolar, lilac zona tundra, héjo zona sedeng, konéng zona subtropis, sareng pink zona tropis.

Kami untung hirup di dunya anu seueur rupa-rupa bentuk kahirupan. Sasatoan sareng pepelakan anu hirup babarengan dina cara anu pangsaéna: silih lengkepan, silih bantosan - sanaos ampir henteu terang - supados sadayana, salaku hiji spésiés, tiasa teras aya.

Kami ngahutang rupa-rupa anu luar biasa ieu ka planet sorangan. Kusabab bentukna geoid, sinar panonpoé henteu dugi ka permukaan sadayana, janten strategi adaptasi unik pikeun masing-masing mahluk. Kunaon Kunaon Zona iklim bumi ngagaduhan ciri anu khas.

Pangaruh sinar panonpoé di Bumi

Surya sareng bumi

Sateuacan ngalih kana topik anu ayeuna, hayu urang jelaskeun naon pangaruh sinar matahari di planét urang, sareng kumaha datangna.

Gerak bumi

Bumi mangrupikeun planét taringgul anu, sapertos urang terang, dina gerakan anu tetep. Tapi éta henteu teras sami, nyatana, opat jinis diidentifikasi:

Puteran

Unggal dinten (atanapi, langkung pas, unggal 23 jam sareng 56 menit) Bumi muterkeun dina porosna, arah Kulon-Wétan. Éta anu paling urang perhatoskeun, kumargi bédana ti siang ka wengi seueur pisan.

Tarjamahan

Unggal 365 dinten, 5 jam sareng 57 menit, planét ngurilingan Matahari sakali. Nanging, dina waktos éta aya 4 dinten anu bakal istiméwa:

  • 21 Maret: éta nyaéta equinox spring di beulahan bumi kalér, sareng equinox gugur di beulahan bumi beulah kidul.
  • 22 Juni: Mangrupikeun solstis usum panas di beulahan bumi kalér, sareng solstis usum salju di beulahan bumi kidul. Dinten ieu Bumi bakal ngahontal jarak maksimal na ti panonpoé, sabab éta sababna dikenal salaku aphelion.
  • September 23: nyaéta equinox gugur di beulahan bumi kalér, sareng spring equinox di beulahan bumi kidul.
  • Désémber 22th: Éta mangrupikeun solstis usum salju di beulahan bumi kalér, sareng solstis usum panas di beulahan bumi beulah kidul. Dinten ieu Bumi bakal ngahontal jarak maksimum na ka bintang raja, naha éta katelah perihelion.

Kabeneran

Planét anu urang hirupkeun mangrupikeun ellipsoid kalayan bentuk anu henteu teratur cacad ku daya tarik gravitasi raja bintang, bulan sareng, ogé sanaos dugi ka langkung alit, planét-planétna. Ieu nyababkeun sways dina poros lambat pisan, ampir teu katénjo, nalika gerakan tarjamahan disebut »precession tina equinoxes». Kusabab aranjeunna, posisi tihang langit robih mangabad-abad.

Nutasi

Éta gerak mudik sumbu Bumi. Kusabab henteu buleud, daya tarik Bulan dina tonjolan khatulistiwa ngabalukarkeun gerakan ieu.

Kumaha sinar matahari nepi ka Bumi?

Kusabab planét kirang langkung buleud sareng ngemutan gerakan-gerakan anu dilakukeun sapanjang dinten sareng bulan, Sinar surya henteu ngahontal sadaya penjuru dunya kalayan intensitas anu sami. Nyatana, beuki jauh daérahna nyaéta ti raja béntang, sareng langkung caket anjeun ka kutub Bumi, sinar sinar anu kirang kuat. Gumantung kana éta, zona iklim anu béda-béda parantos dimimitian.

Zona iklim

Iklim ditangtukeun ku parameter meteorologis sapertos suhu, kalembaban, tekanan, angin, sareng présipitasi. Upami urang tumut kana ukur suhu, daérah anu ditetepkeun dicandak numutkeun sistem klasifikasi anu béda. Salaku conto, dina sistem Köppen genep zona iklim dibédakeun gumantung kana suhu dina unggal usum:

Zona tropis

Leuweung tropis

Daérah ieu ngagaduhan a iklim tropis, anu aya di zona antartropis ti lintang 25º lintang utara dugi ka 25º lintang kidul. Suhu rata-rata sok di luhur 18ºC. Ieu henteu hartosna yén ibun henteu tiasa kajantenan, sabab éta lumangsung di gunung anu luhur sareng kadang-kadang di gurun; tapi, suhu rata-rata luhur.

Cuaca ieu Éta alatan sudut kajadian radiasi panonpoé anu lumangsung di daérah ieu. Aranjeunna sumping ampir jejeg, anu nyababkeun suhu tinggi sareng variasi diurnal ogé luhur pisan. Salaku tambahan, kedah disebatkeun yén khatulistiwa nyaéta dimana angin tiis tina hiji beulahan bumi patepung sareng angin haneut ti anu sanésna, anu ngahasilkeun kaayaan tekanan anu handap konstan disebut zona konvergénsi antartropis, sahingga hujan terus-terusan pikeun seueur waktos. taun.

Zona subtropis

Tenerife

Tenerife (Kapuloan Kanaria, Spanyol)

Daérah ieu ngagaduhan iklim subtropis, anu aya di daérah caket Tropika Kanker sareng Capricorn, di tempat sapertos New Orleans, Hong Kong, Seville, Sao Paulo, Montevideo, atanapi Kapuloan Canary (Spanyol).

Suhu rata-rata taunan henteu turun di handap 18ºC, sareng suhu rata-rata bulan anu paling tiis dina sataun antara 18 sareng 6ºC. Sababaraha ibun hampang tiasa waé, tapi sanés biasana.

Zona suhuna

Puig Mayor, Mallorca.

Puig Major, di Mallorca.

Daérah ieu ngagaduhan iklim anu sedeng, anu aya di daérah luhur anu suhu langkung tiis tibatan daérah handap dina lintang anu sami. Suhu rata-rata di luhur 10ºC dina bulan anu paling haneut, sareng antara -3º sareng 18ºC dina sasih anu tiis.

Aya opat musim anu parantos ditangtoskeun nyaéta: cinyusu sareng suhu anu ningkat kana sababaraha dinten, usum panas kalayan suhu anu luhur pisan, gugur sareng suhu anu turun nalika sababaraha dinten, sareng usum salju anu ibun tiasa kajantenan.

zona subpolar

Siberia

Siberia

Daérah ieu ngagaduhan iklim subpolar, katelah subarctic atanapi subpolar. Tempatna di antara lintang 50º sareng 70º, sapertos di seuseueurna Siberia, Cina kalér, seueur Kanada, atanapi di seuseueurna Hokkaido (Jepang).

Suhu turun tina -40ºC sareng usum panas, nyaéta usum anu lumangsung ti 1 dugi ka 3 bulan, ngaleuwihan 30ºC.. Suhu rata-rata 10ºC.

Zona Tundra

Biruang kutub di alaska

Biruang kutub di Alaska.

Daérah ieu ngagaduhan iklim tundra atanapi iklim alpine. Éta aya di Siberia, Alaska, Kanada kalér, Greenland kidul, basisir Arktik Éropa, ujung kidul Chili sareng Argentina, sareng di sababaraha daérah Antartika kalér.

Upami urang nyarioskeun perkawis suhu, rata-rata usum salju minimum -15ºC, sareng nalika usum panas pondok tiasa bénten-bénten tina 0 dugi ka 15ºC.

Zona kaku

Arktik

Arktik

Daérah ieu ngagaduhan iklim glasial, sareng aya di Arktik sareng Antartika. Iklim di tempat-tempat ieu tiis pisan, utamina di Antartika dimana suhu -93,2ºC parantos kacatet kumargi sinar surya sumping kalayan saeutik pisan intensitasna.

Sareng ieu urang tamat. Kami arepkeun anu dipikaresep ku anjeun. 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.