zona bioklimatik

sasatoan jeung vegetasi

Sakumaha anu urang terang, iklim sanggup nyiptakeun zona kalayan ciri anu béda-béda dimana hirupna terus-terusan adaptasi. Contona, urang manggihan wewengkon haneut, tiis jeung sedeng jeung vegetasi jeung fauna diadaptasi kana eta sarta kalawan ékosistem has wewengkon éta. Ieu dipikawanoh ku ngaran zona bioklimatik. Aksi iklim di daérah anu tangtu penting pisan pikeun pangwangunan sareng évolusi kahirupan sareng bentang.

Ku sabab kitu, urang badé ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyarioskeun ka anjeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan zona bioklimatik sareng ciri-cirina.

Pangaruh iklim dina zona bioclimatic

zona bioklimatik

Keragaman lingkungan géografis ditangtukeun ku sababaraha faktor kayaning topografi, cai, taneuh jeung vegetasi. Dina topik ieu urang bakal nganalisis breed ieu dumasar kana naon anggap we variabel pangpentingna: iklim.

Studi iklim ngungkabkeun karagaman daérah anu aya patalina sareng suhu, curah hujan, jam cahaya panonpoe, kabut, ibun, sareng seueur deui. Sadaya ieu disababkeun ku sababaraha faktor sareng unsur anu bakal urang analisa di handap ieu, tapi heula perlu ngartos naon urang hartosna cuaca jeung iklim.

Cuaca nyaéta kaayaan atmosfir dina waktu jeung tempat nu tangtu. Iklim bakal janten suksesi périodik tina jinis cuaca. Pikeun ngartos iklim daérah, urang peryogi inpormasi sahenteuna 30 taun.

zona bioklimatik

zona bioclimatic di dunya

wewengkon intertropis

Ieu ngawengku sakabéh iklim situated antara dua wewengkon tropis. Ciri umum nyaéta:

  • Suhu luhur sapanjang taun (leuwih luhur ti 16ºC).
  • Curah hujan taunan langkung ageung ti 750 mm. Disababkeun ku gerakan konvénsi, Zona Konvergénsi Tropis, sareng Aliran Jet Wétan.
  • Pertumbuhan vegetasi anu kuat. Sanaos distribusina sareng rupa-rupa jinis leuweung aya hubunganana sareng jumlah curah hujan sareng distribusi taunanna.

khatulistiwa lembab

Éta kapanggih di Guinea Afrika, Kongo, Indocina, Indonésia sareng lembah Amazon. Suhu taunan rata-rata sakitar 22º-26ºC, kalayan amplitudo termal anu leutik. Curah hujan taunan nyaéta 1500-2000 mm. Taunan, teu usum halodo, kalembaban relatif luhur (85%). Walungan-walungan anu kuat sareng teratur.

Vegetasi anu ngawakilan nyaéta leuweung: padet, formasi katutup, beunghar ku vegetasi, teu tiasa ditembus ku legum sareng orkid. Tangkalna jangkung pisan sareng makutana ngabentuk kanopi kontinyu; kulitna lemes sareng dua per tilu bagian handap kalapa bébas tina dahan; daunna lega sareng evergreen. Lianas sareng epiphytes (tutuwuhan anu tumbuh dina dahan sareng rungkun) ogé khas.

Taneuh kurang humus sarta boga kulit laterit alatan beberesih kaleuleuwihan (leaching) ku cai hujan.

Tropis

Ieu lumangsung dina edges of beubeur katulistiwa jeung buana kulon, Karibia jeung Amérika Tengah.

Hawa luhur sapanjang taun, tapi fluctuations suhu taunan ningkat. Sedengkeun pikeun curah hujan, aranjeunna antara 700 jeung 1500 mm.

Tutuwuhan adaptasi kana halodo ku cara ngerasan batang sareng daunna sareng ngirangan ukuranana. Wangunan tutuwuhan utama nyaéta sabana, anu dicirikeun ku sajumlah ageung bumbu jangkung (jukut) sareng shrubs leutik sareng sababaraha tangkal sporadis. Urang bisa ngabedakeun sababaraha subtypes:

  • sabana leuweung kabentuk ku tatangkalan spasi tur undergrowth padet dibentuk ku bumbu. Di Afrika, akasia sareng baobab anu rata-rata biasana.
  • sabana jukut luhur pakait sareng lingkungan semi-gersang tina iklim tropis.
  • Di Amérika Kidul, iklim tropis pakait jeung disebut widang katutup.
  • Di Australia urang manggihan sabana tangkal daun teuas kawas eucalyptus.

muson

Ogé katelah iklim tropis lembab; disebarkeun di Asia Tenggara (India, Indocina, Indonésia) jeung Madagaskar. Hawa luhur sapanjang taun. Sedengkeun pikeun curah hujan, aya tujuh atawa dalapan bulan usum hujan jeung usum halodo. Hujan badag sarta disababkeun ku muson. Dina usum tiis, angin dagang niup ti daratan (usum hujan), tapi dina usum panas, panas, angin dagang beueus ti belahan kidul meuntas katulistiwa sarta drift kidul-kulon, mawa hujan badag nalika aranjeunna ngahontal buana.

Leuweung muson nampilkeun pola anu langkung kabuka tibatan sateuacanna, janten aya kamekaran anu ageung tina vegetasi undergrowth. Tangkalna jangkungna 12 nepi ka 35 méter, anu paling ngawakilan nyaéta jati jeung awi. Lianas sareng epiphytes ogé muncul.

Zona bioklimatik di daerah gersang

Ngeunaan lokasina, urang ngabédakeun:

  • Zona anticyclonic permanén anu mangaruhan basisir kulon buana: gurun Sahara Australia. Tropis ngahasilkeun massa hawa sinking garing konstan anu pohara haneut lamun ngahontal beungeut dina cahya panonpoé kuat.
  • Di pedalaman buana, saprak badai datang pisan lemah: Rusia Tengah jeung Amérika Midwest.
  • Aya halangan pagunungan anu nyegah jalanna badai ka lee: Mongolia, Patagonia sareng Amérika Serikat bagian kulon.
  • Gurun basisir mangrupakeun hasil tina arus laut anu tiis. Angin niiskeun nalika kontak sareng arus sagara ieu, tapi eusi uap cai anu rendah hartosna kabut ngan ukur kabentuk nalika aranjeunna ngahontal buana. Contona nyaéta gurun Atacama di Chili.

wewengkon sedeng

wewengkon sedeng

Tengah

Ieu kapanggih antara 30º-45º lintang kalér jeung kidul, leuwih husus nagara wawatesan jeung Laut Tengah, kidul-kulon Australia, California, Chili tengah jeung kidul-kulon Afrika Kidul.

Hawa hampang kisaran antara 21º sareng 25ºC dina usum panas sareng antara 4º sareng 13ºC dina usum tiis. Curah hujan antara 400 dugi ka 600 mm. Taunan, biasana lumangsung dina musim semi sareng usum gugur. Usum halodo coincides jeung usum panas.

Vegetasi perwakilan nyaéta sclerophyllous, kalawan daun cortical leutik tur teuas, babakan kandel jeung knotty sarta cabang twisted. Di wewengkon Mediterania, leuweung ieu diwangun ku tatangkalan kayaning ek gabus, ek holm, pines Aleppo, pines batu jeung tangkal zaitun. Aya ogé lapisan shrub euyeub tangkal strawberry, Kermes Oaks, junipers na junipers.

Sagara Laut

Éta kapanggih di Éropa barat laut, basisir barat laut Amérika Serikat, basisir wétan Kanada, Chili kidul, Australia tenggara, Tasmania, jeung Selandia Anyar kalér-wétan.

Éta wewengkon dina rentang gangguan permanén tina fronts polar, ngarah kakurangan usum halodo. Curah hujan antara 600 sareng 1.200 mm, janten anu paling parah dina usum tiis. Suhu sedeng, antara 8º sareng 22ºC, alatan pangaruh softening tina sagara, sanajan maranéhna turun ka arah kalér jeung ka arah pedalaman buana.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan zona bioclimatic sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.