Saha éta Alfred Wegener?

Alfred Wegener sareng tiori drift buana

Di SMA anjeun terang yén buana henteu acan cicing dina sajarah Bumi. Sabalikna, aranjeunna teras-terasan ngalih. Alfred Wegener nya éta élmuwan anu nampilkeun téori drift buana dina 6 Januari 1921. Ieu mangrupikeun usul anu ngarobihkeun sajarah élmu saprak éta ngarobih konsép dinamika darat. Kusabab palaksanaan téori ieu ngeunaan gerakan buana, konfigurasi Bumi sareng laut parantos robih lengkep.

Kenalkeun sacara jero biografi lalaki anu ngembangkeun téori penting ieu sareng anu ngahasilkeun seueur kontropérsi. Baca deui pikeun terang langkung seueur 🙂

Alfred Wegener sareng padamelanana

Téori kumalayang buana

Wegener mangrupikeun prajurit di tentara Jérman, profésor meteorologi, sareng anu ngumbara tingkat munggaran. Sanaos téori anu ditepikeun na aya hubunganana sareng géologi, ahli meteorologi terang kumaha sampurna ngartos kaayaan lapisan jero Bumi sareng didasarkeun kana bukti ilmiah. Anjeunna sanggup konsistén ngajelaskeun pamindahan buana, ngandelkeun bukti géologis anu rada kandel.

Sanés ngan ukur bukti géologis, tapi biologis, paleontologis, meteorologis sareng geofisika. Wegener kedah ngalaksanakeun kajian anu langkung jero ngeunaan pelomagnetisme terestrial. Panilitian ieu parantos dijantenkeun pondasi pikeun téori téktonik piring ayeuna. Leres pisan yén Alfred Wegener sanggup ngembangkeun téori anu mana bawana tiasa ngalih. Nanging, anjeunna henteu ngagaduhan panjelasan anu ngayakinkeun ngeunaan kakuatan naon anu tiasa mindahkeun anjeunna.

Ku alatan éta, saatos studi anu béda dirojong ku tiori ti drift buana, dasar sagara sareng paleomagnetisme darat, tektonik piring muncul. Beda sareng anu dipikaterang ayeuna, Alfred Wegener panginten dina hal gerakan buana sanés tina lempeng tektonik. Ideu ieu teras-terasan matak ngareureuwas, upami kitu, éta bakal ngahasilkeun hasil musibah dina spésiés manusa. Salaku tambahan, éta ngalibatkeun kagorésan pikeun ngabayangkeun kakuatan kolosal anu tanggel waler pikeun mindahkeun buana. Yén ieu kajantenan hartosna total recomposition Bumi sareng laut dina waktos di Bumi waktos géologis.

Sanaos anjeunna henteu mendakan alesan kunaon buana ngalih, anjeunna ngagaduhan jasa pikeun ngumpulkeun sadaya kamungkinan anu aya dina waktosna pikeun ngadegkeun gerakan ieu.

Sejarah sareng awal

Studi mimiti Alfred

Nalika Wegener ngamimitian di dunya sains, anjeunna bungah pikeun ngajajah Greenland. Anjeunna ogé resep pisan kana élmu anu cukup modéren: Météorologi. Jaman harita, ngukur pola atmosfir anu tanggung jawab seueur badai sareng angin langkung rumit sareng kirang akurat. Masih, Wegener hoyong milarian élmu anyar ieu. Dina persiapan ékspédisi na ka Antartika, anjeunna dikenalkeun kana program hiking anu panjang. Anjeunna ogé terang kumaha ngawasa panggunaan langlayangan sareng balon pikeun pangamatan meteorologi.

Anjeunna ningkatkeun kamampuan sareng téhnikna dina dunya aeronautika, dugi ka ngahontal rékor dunya di 1906, babarengan sareng lanceukna Kurt. Rékaman anu anjeunna tetepkeun nyaéta ngapung salami 52 jam tanpa gangguan. Sadaya préparasi ieu mayar nalika anjeunna kapilih janten ahli meteorologi pikeun ékspédisi Denmark anu badé ka Greenland kalér-wétan. Éppedisi lumangsung ampir 2 taun.

Dina waktos Wegener di Greenland, anjeunna ngalaksanakeun rupa-rupa kajian ilmiah ngeunaan meteorologi, géologi, sareng glasiologi. Maka, éta tiasa leres dibentuk pikeun netepkeun bukti anu bakal nolak drift buana. Salila ékspédisi anjeunna ngagaduhan sababaraha halangan sareng korban jiwa, tapi aranjeunna henteu ngahambat anjeunna kéngingkeun reputasi anu hébat. Anjeunna dianggap ekspedisi anu kompeten, ogé pangumbara kutub.

Nalika anjeunna balik deui ka Jérman, anjeunna parantos ngempelkeun seueur pangamatan meteorologis sareng klimatologis. Pikeun taun 1912 anjeunna ngadamel ékspédisi énggal deui, waktos ieu nuju ka Greenland. Didamelna sasarengan Penjelajah Denmark JP Koch. Anjeunna ngadamel perjalanan anu hébat dina leumpang sapanjang tutup és. Kalayan ékspédisi ieu anjeunna réngsé diajar di klimatologi sareng glasiologi.

Saatos kumalayang buana

Wegener Ékspédisi

Saeutik nyarios ngeunaan naon anu dilakukeun ku Alfred Wegener saatos éksposisi drift buana. Dina taun 1927, anjeunna mutuskeun badé ngadamel ekspedisi deui ka Greenland kalayan dukungan ti Asosiasi Panilitian Jérman. Saatos pangalaman sareng reputasi anu diaku ku téori kumalayang buana, anjeunna anu paling cocog pikeun mingpin ékspédisi.

Tujuan utama nya éta lngawangun stasiun cuaca éta bakal ngamungkinkeun pikeun ngukur iklim dina cara anu sistematis. Ku cara kieu langkung seueur inpormasi tiasa diala ngeunaan badai sareng pangaruhna kana penerbangan transatlantik. Target anu sanés ogé disetél dina bidang météorologi sareng glasiologi pikeun kéngingkeun wawasan naha buana ngalih.

Éppedisi anu paling penting dugi ka éta dilaksanakeun dina taun 1029. Kalayan panilitian ieu, data anu cukup aya hubunganana dikéngingkeun pikeun waktos dimana ayana. Sareng éta dimungkinkeun pikeun terang yén ketebalan és lebetna jero 1800 méter.

Ekspedisi terakhir na

Alfred Wegener dina ékspédisi

Éppedisi kaopat sareng terakhir dilaksanakeun di 1930 kalayan kasusah anu hébat ti mimiti. Pasokan ti fasilitas pedalaman henteu dugi dina waktosna. Usum salju datang kuat sareng éta alesan pikeun Alfred Wegener usaha pikeun nyayogikeun tempat panyumputan. Daérah ieu kaganggu ku angin kencang sareng salju, anu nyababkeun padamelan Greenlanders janten gurun. Badai ieu nunjukkeun bahaya salamet.

Sababaraha anu katinggaleun Wegener kedah sangsara salami sasih Séptémber. Sareng ampir teu aya bekelna, aranjeunna sumping ka stasiun dina Oktober sareng salah saurang sahabatna ampir beku. Anjeunna henteu tiasa neraskeun perjalanan. Kaayaan anu asa di mana teu aya tuangeun atanapi suluh (ngan ukur pikeun dua urang ti lima éta).

Kusabab bekelna nil, maka kedahna kana bekel. Wegener sareng rakana Rasmus Villumsen mangrupikeun anu balik ka basisir. Alfred ngarayakeun ulang taun na anu ka limapuluhan tanggal 1 November 1930 sareng angkat énjingna kanggo bekel. Salami éta milarian bekel terang yén aya angin ngahiliwir anu kuat sareng suhu -50 ° C Saatos éta, aranjeunna henteu kantos katingali hirup deui. Mayit Wegener dipendakan handapeun salju tanggal 8 Méi 1931, dibungkus dina kantong saréna. Boh awak pendampingna ogé diary na henteu tiasa dipulihkeun, dimana pipikiran terakhir na.

Awakna masih aya, lalaunan turun kana glasier ageung, anu hiji dinten bakal ngambang siga gunung es.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Hugo cenahna

    Sadayana saé saé pisan sareng lengkep, gambar, téks ...