Walungan Yangtze

walungan yangtse

El walungan yangtze di Cina éta mangrupa walungan impressive kalawan total panjang ngeunaan 6.300 kilométer sarta aréa drainase 1.800.000 kilométer pasagi. Hal ieu ngajadikeun éta walungan panggedéna katilu di dunya, sanggeus Amazon jeung Nil, sarta walungan pangpanjangna di nagara jeung buana.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun kumaha impressive Walungan Yangtze, ciri na, sarta leuwih.

Ciri utama

aliran nutse

Aliran kuatna penting dina taneuh Cina sabab ngagambarkeun 40% tina cai anu aya di nagara éta. Sajaba ti éta, dina tingkat ékonomi, walungan mangrupa faktor penting dina produksi tatanén. Di sisi séjén, cai na ngalayanan pembangkit listrik PLTA panggedéna di Cina sareng bendungan panggedéna di dunya, Bendungan Three Gorges.

Aliran rata-rata Walungan Yangtze nyaéta 31.900 m³ / s, anu kalebet jinis muson., kapangaruhan ku hujan ti bulan Méi nepi ka Agustus, sarta aliran mimiti naek lajeng turun ti September nepi ka April. Usum téh usum panghandapna.

Cai mibanda leuwih ti 6.000 kilométer extension sarta leuwih ti 1.800.000 kilométer pasagi basins. Dina total, éta meakeun saperlima wewengkon darat Cina. Dina waktos anu sasarengan, sapertilu tina total populasi hirup di jero cekungan na. Dampakna kana ékonomi nyaéta 20% tina PDB.

Kusabab panjangna, éta ngagaduhan gelar walungan pangpanjangna katilu di dunya, ogé walungan pangpanjangna anu ngalir di nagara anu sami. Ti kulon ka wétan, ngalir ngaliwatan 8 propinsi, 2 munisipalitas langsung di handapeun Pamaréntahan Puseur, sarta Wewengkon Otonomi Tibet, pungkal na pungkal jalan ka laut.

Bagian tengah sareng handapna mangrupikeun lahan baseuh sareng danau anu béda, anu saling nyambung ngabentuk sajenis ramat lancah anu ngamungkinkeun distribusi fauna. Sanajan kitu, ieu geus leungit alatan modifikasi kana prosés anjeunna nampi ti manusa.

Walungan Yangtze panjangna langkung ti 6.000 kilométer sareng nyaksian budaya sareng ékosistem anu beunghar sareng rupa-rupa. Ti Naxi jeung Tibét anu cicing di pagunungan jauh ti sakuliah dunya, ngaliwatan shrines Budha jeung rélaxasi, nepi ka wewengkon industri sibuk.

Produksi jeung kagunaan Walungan Yangtze

polusi walungan

Éta gaduh nami anu béda-béda di unggal daérah anu dijalankeunana. Mimitina, éta disebut Dangqu, walungan rawa, atanapi Drichu. Dina titik tengahna disebut Walungan Jinsha. Walungan di handapna disebut Walungan Chuantian atawa Walungan Tongtian.

Konsékuansi séjén tina rupa-rupa kota nyaéta karagaman iklim. Walungan Yangtze ngalir ngaliwatan sababaraha "kota tungku" kawentar Cina sarta panas pisan dina usum panas. Dina waktos anu sami, anjeun ngalaman daérah sanés anu tetep haneut sapanjang taun sareng daérah anu ngalaman usum tiris pisan.

Lembah Rio Azul subur. Walungan Yangtze maénkeun peran penting dina irigasi pepelakan sereal, kalawan aréa pangbadagna béas, nu ngagambarkeun 70 persén produksi, gandum jeung sa'ir, cereals, kayaning kacang jeung jagong, sarta kapas.

Walungan kaancam ku polusi, overfishing, over-dam jeung déforestasi. Sanajan kitu, sanajan alarm ieu, lolobana alatan overpopulation jeung dampak na on satwa, walungan tetep salah sahiji awak cai paling biodiverse.

flora walungan yangtze

Di sagala rupa tempat sapanjang Walungan Yangtze, vegetasi geus diberesihan, utamana pikeun pamakéan manusa. Ieu ngagambarkeun ancaman formidable salaku tutuwuhan leungit kamampuhna pikeun nyerep cai, nu bisa ngakibatkeun leungitna habitat.

Sanaos faktor ieu anu nyababkeun teu mungkin pikeun ngaidentipikasi jinis vegetasi asli sareng anu diwanohkeun ku manusa, flora walungan has masih tiasa dipendakan, khususna di daérah anu kirang pendudukna sapertos di hulu sareng di bagian tengah.

Puncak walungan aya di pagunungan kalayan éksponén sapertos willow sareng juniper, ogé semak alpine anu sanés. bagian tengah Hal ieu digambarkeun ku leuweung hardwood jeung thickets, sarta titik ahir nyaéta dataran dimana walungan mindeng ngabahekeun bank maranéhanana.

Jalur anu langkung handap, langkung seueur dianggo pikeun pepelakan sereal, sareng ampir sadaya pepelakan khas di daérah éta ditegor, ngan ukur nyésakeun sababaraha rungkun. Di muara, nalika ngalir ka laut, tiasa katingali pepelakan cai sapertos mangrove.

fauna

Walungan Yangtze mangrupa salah sahiji cai paling biodiverse di dunya. Dina ulikan 2011, ngan aya 416 spésiés lauk, anu sakitar 112 endemik di cai na. Aya ogé kira-kira 160 spésiés amfibi, kitu ogé réptil, mamalia, jeung manuk cai anu inuman tina cai na.

Lauk utama anu nyicingan Yangtze nyaéta cyprinids, sanajan spésiés séjén tina ordo Bagres sareng Perciformes ogé tiasa dipendakan dina jumlah anu langkung alit. Diantarana, Tetradentate sareng Osmium mangrupikeun anu paling langka.

Faktor sapertos overfishing, polusi sareng jumlah wangunan anu ngaganggu jalanna walungan parantos ngeureunkeun atanapi ngabahayakeun sajumlah ageung spésiés éndemik, nu ngan 4 ti 178 bisa nyicingan sakabéh kursus walungan.

Sababaraha spésiés anu ngan ukur tiasa dipendakan di daérah ieu nyaéta Yangtze sareng sturgeon Cina, lumba-lumba tanpa sirip, sturgeon bodas, buaya, blackfish kalér, sareng salamander raksasa Cina.

Saméméhna, Yangtze éta imah dua spésiés paling iconic tina musibah lingkungan na: kuya softshell raksasa jeung lumba-lumba Yangtze, ogé katelah kuya softshell bodas. Duanana dinyatakeun punah sacara fungsional saatos kaancam kritis.

Tributaries Walungan Yangtze

bentang xiling

Pikeun ngajaga aliran anu kuat, Walungan Yangtze nampi sajumlah ageung anak sungai ti sumberna dugi ka tujuanana, salian ti cai anu ditampi nalika usum hujan. total, aya leuwih ti 700 saluran leutik nu eupan nu Yangtze. Anu paling penting nyaéta kabangsaan Han, anu aya dina tahap panengah.

Walungan utama di hulu Walungan Yangtze nyaéta sistem cai Jinsha-Tongtian-Tuotuo, Walungan Yalong sareng Walungan Minjiang, sareng hulu Walungan Wujiang.

Sarta di bagian tengah na, eta narima cai ti Dongting Lake, nu dina gilirannana disadiakeun ku Yuan, Xiang jeung walungan lianna. Sajaba ti éta, jangjang kénca na narima galloping Walungan Han, Hilir Walungan Huaihe salaku anak sungai. Walungan Yangtze ayeuna ngalir deui ka Tasik Poyang, tapi ayeuna geus garing.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan Walungan Yangtze sarta ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   eureun cenahna

    Kuring nuturkeun inpormasi berharga anjeun unggal dinten anu ngeusian kuring ku émosi ku ngalikeun budaya umum kuring