Walungan Slims ngaleungit ngan ukur opat dinten

walungan anu ngaleungit dina 4 dinten

Kadang alam tiasa ngareuwaskeun urang ku seueur fenomena anu anéh sareng teu tiasa dijelaskeun anu aya. Tempat-tempat anu sigana dicandak tina carita, fénoména anu bahkan sains henteu tiasa ngajelaskeun. Wétan nyaéta kasus walungan Slims, protagonis tina hiji fenomena anu teu tiasa dijelaskeun sareng rongkah anu parantos kajantenan dina sajarah anu paling anyar urang.

Dugi ka ayeuna, henteu saageung ieu parantos didokumentasikan. Sareng walungan ieu parantos garing sareng ngaleungit dina waktos opat dinten. Naha anjeun hoyong terang kumaha sareng kunaon ieu kajantenan?

Walungan Langsing

Walungan Slims ngaleungit dina 4 dinten

Walungan ieu aya di beulah kalér Kanada sareng mangratus-ratus taun parantos ngamalir cai kaler. Cai na ngamalir ti Kaskawulsh Glacier di Wewengkon Yukon Kanada ka Walungan Kluane, teras dilanjutkeun ka Laut Bering. Tapi ieu anu biasana kajadian. Nanging, Musim semi usum kamari 2016 ieu lumangsung kajadian anu luar biasa anu ngarobah sadayana.

Meureun, kusabab pemanasan global, jaman lebur glasier anu parah parantos ningkat sareng ieu nyababkeun gradién anu ngalirkeun saluran cai condong ka walungan kadua anu dialihkeun cai nuju Teluk Alaska, tempatna rébuan kilométer ti lintasan aslina.

Nyanghareupan fénoména ieu, kauninga yén tingkat cai walunganna turun pisan, antara 26 sareng 29 Méi 2016. Nyanghareupan kaayaan sapertos kitu, aranjeunna hoyong terang dimana sadaya cai éta angkat sareng dianalisis ku cara nganggo drone sareng helikopter. Anu kaget masarakat ilmiah, palaku yén walungan ngaleungit ngan ukur opat dinten parantos janten walungan. Ieu kumaha fenomena ieu disebat, anu henteu kantos dititénan sateuacanna dina sajarah.

Nyekel walungan

fenomena newak walungan

Fénoména ieu mangrupikeun kajadian hidrografi anu diwangun ku érosi anu dihasilkeun ku cai walungan anu saageungna sahingga tiasa muka lolongkrang dina saluran walungan anu sanés, sahingga néwak cai na sareng ngantepkeun tanpa aliran. Anu matak ngeunaan fenomena ieu nyaéta bukti sajarah tina jinis fenomena ieu nunjukkeun yén dibutuhkeun rébuan taun pikeun ngikis cukup lami pikeun nimbulkeun prosés ieu. Nanging, waktos ieu kajantenan ngan ukur opat dinten.

Panaliti angkat ka Walungan Slims pikeun milari terang kunaon fenomena ieu kajantenan di Yukon dina bulan Agustus 2016. Anu kaget nyaéta nalika dugi ka walungan, anu biasana mawa aliran sakitar 480 méter, éta ngiles.

Numutkeun ka James Best, ahli géologi di Universitas Illionis, hal-hal ieu kajantenan:

Kami angkat ka daérah éta sareng maksad kanggo neraskeun pangukuran urang di Walungan Slims, tapi mendakan tempat walungan kirang langkung garing. Puncak délta anu kami navigasi dina kapal leutik ayeuna badai debu. Dina hal parobihan bentang éta luar biasa dramatis.

Fénoména ieu ngusap sadaya aliran Walungan Slims, nanging, sabalikna kajadian ka Walungan Alsek. Ku nyerep sadaya aliran Slims, milikna ningkat pisan.

Naha fenomena ieu kajantenan?

Dina raraga ngajelaskeun hiji fenomena anu sapertos ageung sapertos kieu, panilitian parantos dilaksanakeun di lapangan sareng sadayana ngahontal kacindekan anu sami: kapangaruhan ku perubahan iklim. Naékna suhu global sareng mundur akibat glasier nyababkeun kurun waktu lebur sengit sareng pangeboran saluran anyar dina és. Kanyataan ieu anu parantos ngarahkeun aliran cai ka arah kidul ngalangkungan walungan Kaskawulsh.

Ieu ngandung harti yén tibatan réngsé di Laut Bering ngalangkungan Danau Kluane, cai lebur ayeuna ngalir ka arah kidul-wétan sareng akhirna ngahontal Samudera Pasipik. Turnaround anu masif, sareng sanés ngan ukur mangrupikeun pertama kalina panyandakan walungan parantos gancang, tapi kusabab éta kasus anu munggaran di mana para ilmuwan nganggap yén fénoména éta lumangsung kusabab parobihan iklim buatan manusa.

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.