Walungan Genal

walungan ginjal

Baskom tina Walungan ginjal Tempatna di séktor kulon propinsi Malaga, di daérah Serranía de Ronda, khususna di beulah kidul kotamadya anu kasebut, milik baskom kidul. Éta mangrupikeun salah sahiji walungan anu paling terkenal di Malaga sareng gaduh ciri anu cukup panasaran.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, géologi sareng sumber Walungan Genal.

Ciri utama

hiking walungan ginjal

Éta dibatesan ka wétan ku Sierra Palmitera sareng Sierra Bermeja, di beulah kalér ku Sierra del Oreganal, di beulah kulon ku Dorsal Atajate-Gaucín, anu kidulna kaluar alami anu ngahubungkeunana sareng flysch tina Campo de Gibraltar. Kaayaan ieu ngajantenkeun lebak Genal mangrupikeun daérah anu tertutup sareng kompartalisasi kalayan aksés sesah boh ti dataran Ronda, ogé ti lebak Guadiaro sareng Costa del Sol.

Dina sirahna, baskom nuturkeun arah wétan-kulon dugi ka teu lami. Dimimitian di pasamoan sareng Walungan Gorgot, dimana bélokna arah ka belah wétan-kidul-kulon. Akhirna, dina istilah kotamadya Casares, éta konvergénsi sareng Guadiaro. Éta ngagaduhan arah kalér-kidul. Salaku perkiraan ukuran na.

Kedah nyarios yén baskomna nutupan lega 343 kilométer pasagi sareng lébar maksimal 19 kilométer, diala dina bagian silang dina arah wétan-kulon, kalayan lébar sahenteuna 6 kilométer. Ti Sierra Crestellina dugi ka Rata-rata lébar Walungan Guadiaro di bagian handap cekungan sakitar 12,5 kilométer, sareng panjang saluranna, ti Walungan Seco dugi ka pertemuan sareng Walungan Guadiaro sakitar 62,9 kilométer.

Litologi walungan ginjal

low ginjal

Walungan Genal sareng sakumna baskom na diwangun ku 3 domain litologi. Ieu kieu:

  • Bahan calcareous (batu kapur, dolomit, marigolds, jst.) sok dipendakan di sisi katuhu walungan Genal, ti luhur Cascajares dugi ka El Hacho, dugi ti dinya ka Sierra tempat Crestellina. Penampilanana diteruskeun dugi ka akhir Atajate, ti mana éta silih berganti sareng bahan metamorf (Manto Maláguide), dugi ka Gaussine, dimana bahan karbonat muncul deui ku cara anu dominan, ti Campo de Gibraltar flysch.
  • nu bahan métamorf aranjeunna nyaéta jalma-jalma ti Mantos Alpujárride sareng Maláguide (gneiss, schist, mica schist, filitit, jst.). Éta disebarkeun di tengah baskom. Aranjeunna aya hubungan sareng peridotite di sisi kénca walungan sareng bahan calcareous di sisi katuhu. Tulisan dorongan wétan-kulon terus-terusan janten metamorfism anu kuat, sadayana kumargi masuk ultramaphics kana dasar batu peridotite, sapertos mantel Thrust, jelas-jelas aya quartzites sareng gneiss.
  • El bahan ultrabasic mangrupikeun bahan anu dipendakan di Sierra Bermeja, mangrupikeun séri kuat peridotite diwangun ku rupa-rupa logam beurat sareng logam toksik. Aranjeunna teras disebarkeun di sapanjang sisi kénca Walungan Genal, ti payun dugi ka Sierra Crestellina, teras-terasan disebarkeun, éta anu disebat Sierra.

Tugu alam tina sumber walungan Genal

polusi walungan

Monumen Pengetahuan Alam Nacimiento del Río Genal mangrupikeun jeruk alami tina akuifer Sierra Blanca, kalayan cai hérang ngageleger kaluar tina jero rohangan internal anu geulis. Dina leumpang anu munggaran, anak sungai walungan Guadiaro misahkeun jalan ti kebon kota tempat anjeunna lahir: pertandingan; hiji kampung bodas anu menawan di sumber walungan Genal, di Serranía de Ronda Di tempat suhunan, caket pisan ka Taman Alam Sierra de las Nbers. Maze jalan-jalan lungkawing sareng bumi ageung nempel dina tembok lungkawing anu nembus batu.

Lokasina di beulah luhur kota, caket sareng daérah rékréasi, cai najis di tempat anu menawan pinuh ku pepelakan, curug sareng herang. Nalika usum hujan, nalika tingkat cai dina ranjang walungan ningkat sacara signifikan, Anu disebat Igualejeños salaku ledakan spring: ledakan cai anu ageung tur matak ngirut kusabab cai cinyusu anu disebat ku ahli géologi siphon.

Dina kebon rusak tina tangkal kastanye sareng zaitun ieu, leveling ampir teu mungkin. Sadaya bukit dipasang dina ranjang Genal, garis cai anu pinuh ku daun liar, ampir teu tiasa dibedakeun ku sababaraha kebon bentang alam. Tanduran utama di sapanjang walungan diwangun ku poplars, elms, tangkal abong, willows sareng alder, anu ngiuhan sisi walungan sareng oleanders, wickers, tamarisk, reeds, barberry sareng durillo.

Cai ti tukang ngagiling anu kapungkur, dina taun 60an sababaraha bendungan didamel di gigirkeun sumber walungan anu ngamungkinkeunana tiasa diical deui ku lauk trout. Éta daratan legenda Igualeja, Kusabab di tempat ieu lahir tilu bandit anu kawéntar: "El Zamarra", "El Zamarrilla" sareng "Flores Arrocha".

Iklim sareng hidrologi

Kusabab pisah anu penting, keragaman paparan sareng gradién luhurna anu penting, iklim Cekungan Genal bénten pisan sareng sudut pandang mikroklimat, janten dina tingkat umum dua daérah anu béda pisan tiasa ditandaan:

Di hiji sisi, iklim handap Genal éta langkung kapangaruhan ku lautan, nyanghareup ka datangna Campo de Gibraltar sareng payuneun Atlantik anu teu stabil, anu hartosna (amplitudo termal handap, kirang usum garing, sareng sajabana), éta tiasa diperpanjang ka Dorsal sareng Sierra. Bermeja wawatesan sareng Kotamadya. Di sisi anu sanésna, bagian luhurna nunjukkeun bayangan kontinental (amplitudo termal anu langkung ageung sareng halodo anu langkung ageung).

Aya seueur patarosan ngeunaan sumber Walungan Genal, tapi kaseueuran panulis satuju yén sumber utama dihasilkeun ku kontak sareng karbonat sareng zat metamorfik, sanaos umumna dipercaya yén sumberna nyaéta Igualeja outcrop, anu éta ngagaduhan 230 l / s. , anu mangrupikeun walungan sumbangan pangageungna dina sumberna. Nanging, henteu teratur na nyegah persistensi arus hilir.

Kontribusi penting sanésna nyaéta walungan Nacimiento, ogé disababkeun ku teu lirénna litologi ti schists karst, sareng teureuh Júzcar, 185 l / s, tanpa malire sumbangan tina séto Seco sareng Guadarín di sisi kénca. Éta arah umum walungan di beulah wétan-kulon ieu.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Walungan Genal sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.