Rio Tinto

cai beureum

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis salah sahiji walungan anu paling panasaran di sakumna Semenanjung Iberia. Nya perkawis Walungan Tinto. Tempatna mandi cai na nalika perjalanan 100 kilométer dugi ka muara na di propinsi Huelva. Éta nampi namina kusabab warna alami cai na. Kanyataan ieu ngajantenkeun salah sahiji walungan anu paling dikenal di dunya.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng kagiatan ékonomi, ogé pentingna walungan Tinto.

Ciri utama

walungan beureum sareng ékosistem khusus

Walungan Tinto kasohor di panjuru dunya sabab ngagambarkeun salah sahiji padumukan tambang pangkolotna anu aya catetan. Sababaraha buktina anu parantos dipendakan ku panaliti ngungkabkeun yén parantos aya kagiatan penambangan sapertos eksploitasi sareng peleburan tambaga ti 3.000 SM Sumber walungan ieu dimimitian di Sierra de Huelva. Khususna, tempatna di Sierra de Padre Caro anu aya di kotamadya Nerva. Éta ngagaduhan rute sakitar 100 kilométer sareng sungutna dina bentuk muara anu diwangun tina walungan Odiel. Ku cara kieu, éta tungtungna di Teluk Cádiz anu perenahna di wates kota Huelva.

Sepanjang perjalanan éta ngalangkungan kotamadya Minas de Río Tinto, teras ngalirkeun ka El Campillo. Sakali sakabeh daérah ieu parantos kalangkung, anjeunna mendakan dugi ka Zalamea la Real sareng Berrocal. Éta neraskeun jalur na ka arah kidul sareng ngalangkungan kotamadya Valverde del Camino, Paterna del Campo, Niebla sareng La Palma del Condado. Akhirna, aranjeunna ngaliwat kotamadya anu sanés dugi ka tungtung na di kota Huelva.

Kegiatan ékonomi walungan Tinto

cai beureum

Walungan ieu dipikaterang di panjuru dunya kusabab kagiatan penambangan anu penting anu lumangsung di ditu. Sadaya kagiatan ieu penting pisan pikeun pangwangunan ékonomi daérah. Kusabab walungan henteu tiasa dipisahkeun sareng ranjau, Taman Río Tinto Mining didirikan. Taman ieu ngagaduhan tujuan wisata sareng ngajar para pengunjung sadaya sajarah sareng kagiatan penambangan anu penting anu lumangsung di ditu. Ku cara kieu, anjeun henteu ngan ukur diajar ngeunaan sajarah sareng urusan ayeuna, tapi anjeun ogé tiasa nganikmatan salaku kulawarga.

Aya sababaraha rute sapertos Peña del Hierro, anu mangrupikeun tambang sareng galeri Romawi anu anjeun tiasa sumping, salami anjeun dibarengan ku pituduh. Aya ogé tempat sanés anu ngagaduhan tempat wisata sapertos Museum Pertambangan. Ieu sababaraha 15 kamar dimana sadayana anu kajantenan sapanjang sejarah di Walungan Tinto dijelaskeun. Milarian mamerkeun sababaraha potongan arkéologi, metalurgi, industri karéta api sareng penambangan.

Sababaraha kagiatan rekreasi anu tiasa ngasilkeun kabeungharan anu langkung ageung di bumi ieu dilaksanakeun di lingkungan Inggris. Kusabab kitu, sutradara Riotinto Company Limited parantos berhasil masang réplika lingkungan Inggris ieu. Salaku conto, éta nyangking henteu ngan ukur kamakmuran ékonomi, tapi sababaraha cara hirup Inggris. Kami ningali lapangan golf, latihan sepak bola sareng organisasi jajaka.

Pedaran lengkep ngeunaan walungan Tinto

walungan beureum

Kami badé ngadamel pedaran anu langkung lengkep ngeunaan walungan ieu. Urang terang yén panjangna 100 kilométer sareng nampi cai ti bagéan walungan sanés di Sierra de Huelva. Diantara walungan anu ngalirna paling luhur nyaéta ieu: Nicoba, Casa de Valverde, Jarrama, Corumbel, Domingo Rubio sareng Candón.

Urang terang yén Walungan Tinto ngagaduhan ciri cai anu unik diturunkeun tina sifat géologis na. Warnana kusabab titipan beusi sareng tambaga anu aya di sapanjang sisi walungan. Simpanan ieu ngagaduhan baktéri acidophilic dina cai anu ngamanut oksidasi sulfida pikeun kasalametan. Ku cara kieu, ku ieu kagiatan ngaleupaskeun proton kana cai anu ningkatkeun pH walungan sareng ngajantenkeun saluran asam.

Daya tarik ilmiah anu walungan ieu ngalaman sapanjang sajarah asalna tina asam asam na bareng jeung ayana hébat logam beurat jeung saeutik oksigénasi. Jumlah ciri ieu ngajantenkeun ékosistem unik di sakumna planét. Kanyataan diajar ékosistem unik di planét ieu panasaran pisan pikeun élmuwan sareng narik perhatian aranjeunna. Sareng éta nyaéta walungan Tinto mangrupikeun habitat ekstrim anu diturunkeun tina épolusi mikroorganisme anu henteu meryogikeun seueur oksigén atanapi matahari pikeun hirup. Ku cara kieu, aranjeunna parantos tiasa adaptasi sareng tuang mineral. Organisme ieu kado ku épolusi sareng kalebet baktéri, fungi sareng sababaraha ganggang endemik.

Organisme séjén anu ngagaduhan minat khusus pikeun diajar walungan ieu nyaéta NASA. Data tina sababaraha éksplorasi nganggap yén, upami cai cair aya di Mars, tiasa aya sababaraha lingkungan anu sami sareng Walungan Tinto anu tiasa salamet. Sanaon warna na beureum sareng kaasaman luhur, cai na henteu bahaya pikeun keuna. Aya walungan dimana cai na tiasa némpél tanpa ngabahayakeun, sanaos dikonsumsi na dikontoksikeun kusabab ayana logam beurat.

Kontaminasi

Sanaos ciri unik walungan ieu, éta henteu luput tina kontaminasi manusa. Sanaos aya tingkat alami kontaminasi kusabab ayana bahan beurat dibagi dina cai, pangaruh anu dihasilkeun ku kagiatan manusa ditambih. Ngaleupaskeun cai industri tina pabrik pewarna tanpa perlakuan di kotamadya Nerva Aranjeunna hoyong pelanggaranna henteu diperhatoskeun sabab cai ieu ngagaduhan warna anu mirip sareng cai walungan.

Kedah diémutan yén walungan ieu khusus sareng unik sareng tiasa ngagaduhan kaseueusan kasaimbangan kimia dina ékosistem. Sakumaha anjeun tiasa tingali, malahan sareng ékosistem unik di sakumna dunya manusa henteu resep kapentingan ékonomi tibatan anu ilmiah.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan walungan Tinto sareng ciri khas na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Lorenzo Garcia Rillo cenahna

    Kaagungan alam anu urang henteu terang. Ngahaturkeun nuhun sareng hatur nuhun parantos ngajantenkeun urang mikirkeun kabodoan budaya anu parantos urang corétan.