Naon waktos géologis sareng kumaha cara ngukur na?

Asal usul géologis Bumi

Dina sababaraha kasempetan anjeun panginten parantos maca dina tulisan kuring babasan "Waktos géologis". Skala anu biasa dianggo pikeun urang henteu tiasa dianggo pikeun nyarioskeun géologi sareng evolusi Bumi atanapi alam semesta. Émut yén skala manusa anu biasana urang damel nyaéta sakitar 100 taun per individu. Nanging, waktos henteu hartosna nanaon pikeun prosés géologis. Éta dimana urang kedah nyarioskeun perkawis waktos géologis.

Panilitian Bumi kedah ngagaduhan skala anu langkung ageung dimana éta tiasa ngalangkungan sadaya prosés géologis sabab parantos kajantenan. Kusabab kitu, dinten ieu urang badé nyarioskeun perkawis waktos géologis. Naha anjeun hoyong terang kumaha ahli géologi tanggal sareng tanggal kajadian géologis di planét urang?

Definisi waktos géologis

Skala géologis

Dina raraga neken sadaya inpormasi géologis kami nganggo waktos géologis ieu. Nalika urang nyarios, salaku conto, ngeunaan pembentukan batu sédimén, urang nyarios ngeunaan pemadatan bahan ku kakuatan tekanan. Latihan ieu henteu kajantenan dina sababaraha dinten, minggu, atanapi bulan. Langkung seueur, Éta henteu kajantenan dina 100 taun. Prosés ngawangun batu sédimén sapertos batu pasir peryogi rébuan taun. Manusa henteu ogé sakedik kedip-kedip dina sajarah géologis Bumi.

Dina raraga ngenalkeun sadaya prosés géologis dina skala anu tiasa urang kerjakeun, urang nganggo Eons, Zaman Geologis, jaman sareng jaman. Beda sareng waktos normal anu urang biasa damel, waktos géologis henteu ngagaduhan durasi anu tetep. Ieu kusabab aya bentang dina sajarah Bumi dimana kajadian anu langkung penting lumangsung. Kajadian-kajadian ieu diringkeskeun dina lformasi gunung, érosi, punah masal, jsb

Kalayan sagala ciri sareng pedoman ieu, urang tiasa ngahartikeun waktos géologis salaku periode waktos anu bentang ti pembentukan sareng pamekaran Bumi (sakitar 4,5 milyar taun ka pengker) dugi ka ayeuna. Pondokna, éta siga anu kalénder Bumi.

Kajadian skala sareng géologis

Diringkeskeun waktos géologis

Skala waktos ieu seueur dianggo ku ahli géologi sareng ilmuwan sanés. Hatur nuhun ka anjeunna, Aranjeunna tiasa masihan waktos sareng kaping pikeun kajadian anu paling penting di Bumi. Di jero batu dimana anjeun bakal mendakan langkung seueur inpormasi ngeunaan naon anu kajantenan di planét urang sapanjang 4,5 milyar taun ieu.

Dugi ka abad ka-XNUMX, Bumi disangka umurna ngan ukur sababaraha rébu taun. Pangetahuan darat sajati sumping sareng mendakan radioaktivitas ku Marie Curie dina abad ka-XNUMX. Hatur nuhun kana hal ieu dimungkinkeun pikeun ngajantenkeun batuan kerak bumi sareng meteorit anu murag.

Upami urang hoyong nyarioskeun perkawis waktos géologis, urang moal tiasa nganggo hijian waktos sapertos puluhan taun atanapi abad. Cara anu pang gunana nyaéta ngabagi waktos ku kajadian géologis anu utami. Pondokna, éta ngeunaan parobihan anu hébat anu dialami ku batu sareng mahluk hirup ti saprak planet urang.

Babagian géologis

Asal hirup di bumi

Dina waktos géologis, unit waktos anu pangageungna dianggo nyaéta eon. Eon ieu dibagi kana jaman, jaman, jaman, sareng tahapan. Sakabéh sajarah Bumi dibagi kana dua Aeon hébat waktos. Anu kahiji nyaéta Precambrian, dimana Bumi dibentuk sakitar 4,5 milyar taun ka pengker. Éta réngsé sakitar 570 juta taun ka pengker. Kami ayeuna di Phanerozoic Aeon. Dua eons ieu ageung teuing, janten urang peryogi timbangan waktos anu langkung alit.

Urang bakal diajar sacara jero unggal unit pangukuran waktos géologis:

Eon

Divisi pangea

Éta anu pang hébatna dina skala waktos. Éta diukur pikeun unggal 1.000 milyar taun. Lulus ti Precambrian ka Phanerozoic disababkeun ku buburna supercontinent anu disebut Pannotia. Phanerozoic hartosna "kahirupan katingali." Parantos aya kahirupan sateuacan mimiti éon ieu, tapi ieu dimana aranjeunna langkung rumit sareng mekar.

.Ta

Anjeun géologis

Jaman na sanés unit anu pas. Éta kelompok parobahan géologis atanapi biologis penting anu diderita ku planét ti saprak kabentukna. Unggal jaman dimimitian ku kajadian anu penting. Salaku conto, Mesozoic dimimitian ku penampilan manuk munggaran sareng mamalia.

Umur waktos géologis nyaéta: Azoic, Archaic, Proterozoic, Paleozoic (kahirupan kuno), Mesozoic (kahirupan panengah), sareng Cenozoic (kahirupan panganyarna). Kusabab eras ageung teuing dina waktosna, babagian kedah dikirangan pikeun langkung akurasi.

Periode

Jaman paléozoik

Éta ngeunaan babagian jaman. Unggal jaman nandaan kajadian géologis atanapi penampilan mahluk hirup anu janten tandana. Salaku conto, dina jaman Kamboja supercontient anu disebut Pangea putus.

Epoch

Zaman nyaéta ngabagi-bagi jaman. Dina unggal jaman kajadian géologis kacatet dina skala anu langkung alit. Salaku conto, dina Paleosen aya pamisahan Éropa sareng Amérika Kalér. Sanaos dina seueur peta waktos géologis jaman terakhir anu ditulis nyaéta Holocene, Bumi parantos ngalangkunganana. Kami ayeuna aya di Antroposen. Éta ngeunaan jaman munggaran anu ditetepkeun ku polah manusa.

Antroposen

Antroprocén

Teu tiasa dibantah yén manusa parantos ngagaduhan akibat hébat di Bumi. Luhureun sadaya, ti révolusi industri dugi ka ayeuna, transformasi planét parantos total. Ékosistem alam anu teu dirobih ku manusa langka. Manusa parantos tiasa lebet sareng ngawangun rupa bumi di ampir unggal juru planét.

Parobihan ageung dina skala global sapertos perubahan iklim disababkeun ku émisi gas rumah kaca tina kagiatan urang. Sapertos lapisan ozon, anu tetep stabil, urang parantos tiasa ngirangan ampir sababaraha dasawarsa. Kami nyarioskeun perkembangan éksponénsial anu lumangsung dina sakitar 300 taun. Penduduk dunya dina taun 1750 henteu ngahontal hiji milyar jiwa. Nanging, dinten ayeuna, urang langkung ti 7,5 milyar. Diharepkeun dugi ka taun 2050 urang bakal ampir 10 milyar.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, skala géologis diperyogikeun pisan pikeun ngajantenkeun fosil sareng langkung ngartos asal usul planét urang. Sareng anjeun, naha anjeun terang perkawis waktos géologis?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   FERNANDO GRANADOS GUZMAN cenahna

    DISINTEGRASI Bumi PLANET SUDAH SADAYANA DINA DULUR SADAYANA!

  2.   Marta Rodriguez cenahna

    Abdi nembé nguping koméntar dina tivi anu kuring badé nyungkeun langkung seueur panalitian. Kuring ngadangu aya hubungan antara frekuensi gelombang otak sareng persepsi subyektif waktos manusa sareng parobihan sababaraha gerakan Bumi, kuring henteu terang naha éta "nutasi" atanapi gerakan sanés anu mangrupikeun ayunan kutub, atanapi upami éta hal "magnét" planét urang.
    Patarosan anu kuring badé netelakeun nyaéta naon fisiologis, gerakan atanapi magnét fenomena planet urang tiasa ngagaduhan hubungan ieu sareng perasaan yén ayeuna waktos langkung gancang. Hatur nuhun sateuacana.

  3.   Pedro Sibaja cenahna

    Gambar munggaran anu ngabagi waktos géologis milik anjeun, upami kitu, taun sabaraha karya ieu diterbitkeun?