Vulkanisme: sagalana nu peryogi kauninga

naon vulkanisme

Aya rupa-rupa zat anu diusir ngaliwatan gunung nalika bitu, ieu tiasa gas, padet, cair sareng / atanapi semi-cairan. Letusan ieu lumangsung salila kagiatan vulkanik alatan suhu luhur sarta tekanan di jero Bumi. The vulkanisme Nyaéta fénoména atawa susunan fénoména géologis anu lumangsung ti kabentukna magma sarta kaluarna ka permukaan.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan vulkanisme, ciri na pentingna.

naon vulkanisme

ngalir lava

Éta dijieun ku santunan tina zat beurat pindah ka Bumi. Ieu exert tekanan dina batu cairan tina mantel, ngadorong aranjeunna nuju permukaan. Widang studi anu ngurus fenomena fisik sareng kimia kagiatan vulkanik disebut vulkanologi. Ieu mangrupikeun cabang géologi anu nganalisis gunung seuneuan, cinyusu, fumarol, bitu, magma, lava sareng piroklastik atanapi lebu vulkanik sareng kagiatan sanésna anu aya hubunganana sareng fenomena éta.

Vulkanisme mangrupikeun fenomena géologis. Ieu utamana mangaruhan wewengkon rentan tina kerak bumi, dimana magma ngalir ti litosfir ka beungeut cai. Kagiatan vulkanik ngandung harti kaayaan fisiokimia, ditembongkeun ngaliwatan microseisms jeung letusan, nu bisa mangrupa fumaroles badag atawa basajan.

Gumantung kana jinis kagiatanana, kagiatan vulkanik disebut letusan, ledakan, atanapi hibrida. Effusive dicirikeun ku ngaleupaskeun tenang lava sareng gas. Bahan peledak ngalangkungan pembuangan anu ganas sareng ngaruksak. Campuran nyaéta alik-alik bituna lemes sareng ngabeledug.

Aya skala oktaf tina Indéks Letusan Vulkanik, anu dianggo ku para ahli pikeun ngukur tingkat letusan gunungapi. Ieu tumut kana akun produk bitu gunung seuneuan: lava, pyroclasts, lebu jeung gas. Faktor sanésna kalebet jangkungna méga bitu sareng émisi troposfer sareng stratosfer anu disuntik. dina skala, 1 nunjukkeun inténsitas cahaya; 2, ngabeledug; 3, telenges; 4, musibah; 5, cataclysmic; 6, kolosal; 7, super kolosal; jeung 8; apokaliptik.

Kumaha cara ngabentukna?

vulkanisme

Vulkanisme dihasilkeun ku suhu luhur sareng tekanan di jero Bumi. Gerakan lava dina mantel disababkeun ku convection termal. The arus sagara, babarengan jeung gravitasi, ngajalankeun gerakan terus-terusan lempeng tektonik jeung, leuwih sporadis, aktivitas vulkanik.

Magma ngahontal beungeut Bumi ngaliwatan gunung seuneuan ayana di wates jeung / atawa titik panas tina lempeng tektonik. Paripolahna dina beungeut cai gumantung kana konsistensi magma dina mantel. Magma kentel atawa kandel bisa ngabalukarkeun letusan vulkanik. Magma cair atawa halimunan ngahasilkeun vulkanisme bitu, ngalungkeun lahar sajumlah ageung ka permukaan.

Naon jinisna aya?

Klasifikasi umum ngabedakeun dua jenis gunung seuneuan, primér jeung sekundér. Vulkanisme primér dibagi deui kana tipe sentral jeung tipe fissure. Anu mimiti muncul ngaliwatan kawah. Kadua, ngaliwatan retakan atawa retakan dina beungeut bumi. Vulkanisme sekundér beroperasi di cinyusu panas, geyser, sareng fumarol.

Klasifikasi séjén museurkeun kana jalur magma anu naék ti jero Bumi ka permukaan. Numutkeun ieu, aya dua jinis vulkanisme: intrusive atanapi subvolcanic sareng bitu, dimana batu anu bitu dugi ka permukaan bumi.

Naon vulkanisme intrusive?

vulkanisme intrusive nyaéta gerakan magma di jero kerak bumi. Salila prosés ieu, batu lebur niiskeun sarta solidifies antara formasi batu atawa lapisan tanpa ngahontal beungeut cai.

Fenomena subvolkanik tanggung jawab pikeun kabentukna dikes atanapi batu laut deet sareng massa batu anu konsisten anu disebut laccoliths. Éta ogé komposisi pondasi, parapets sareng mantel. Paling tanggul disimpen dina acara tunggal. Sababaraha ngaleutikan sarta ngaleuleuskeun sabab tiis, injecting magma sababaraha kali. Éta digolongkeun kana komposit atanapi komposit gumantung kana jinis batu anu ngahijikeunana.

vulkanisme kapal selam

Vulkanisme kapal selam disababkeun ku gunung seuneuan samudra. Di jero cai, gas sareng lava tindakanna sami sareng gunung seuneuan di darat. Sajaba ti éta, béda ti dimungkinkeun dina eta discharges loba cai jeung leutak. fenomena jero cai mantuan ngabentuk pulo leutik di tengah sagara, sababaraha permanén jeung nu lianna nu laun ngaleungit dina aksi gelombang.

Ieu lumangsung utamana di ridges tengah sagara jeung wewengkon séjén dimana gerakan tektonik tinggi, dimana lempeng narik eta pikeun ngabentuk fissures géologis atawa faults. Lava anu diusir nempel di tepi, ngabantosan nyebarkeun dasar laut.

Naon balukar tina letusan vulkanik?

bitu gunung seuneuan

aktivitas vulkanik bisa pemicu intrusions, lini, vents hydrothermal na Winters vulkanik. Émisi gas sareng lebu kontraproduktif pikeun iklim Bumi, sareng ngiringan anu disebut perubahan iklim. Éta ngotoran hawa di daérah caket gunung seuneuan sareng nyebarkeun ka leuweung sareng lahan pertanian ngalangkungan hujan. Pangaruhna henteu salawasna négatip, sareng sakapeung lebu anu disimpen beunghar mineral, anu ngajantenkeun taneuh langkung produktif.

Sanaos henteu sering sapertos gempa sareng kajadian cuaca, kagiatan vulkanik tiasa ngarusak. Nalika éta kajadian ku laut, bisa ngahasilkeun tremor, longsor, kahuruan komo tsunami. Éta nempatkeun kahirupan sareng sipat material jalma anu hirup di daérah vulkanik dina résiko.

Sakitar 1.000 urang maot unggal taun dina bencana vulkanik, numutkeun organisasi bantuan bencana PBB. Alesan utama nyaéta aliran piroklastik, mudflows, tsunami atanapi pasang. Seueur anu sanésna kapangaruhan ku émisi gas beracun sareng lebu.

Pentingna vulkanisme

Vulkanisme ngabalukarkeun formasi batu. Magma anu dileupaskeun niiskeun sareng padet dina sababaraha tahapan sareng waktos. Laju tiisna bakal nangtukeun formasi jenis batu sapertos basalt, obsidian, granit atanapi gabbro. Batuan dina kontak jeung magma bisa ngalembereh jeung atawa kapangaruhan ku metamorphism kontak.

Manusa geus ngagunakeun batu vulkanik jeung logam nu dikandungna saprak jaman baheula. Kiwari, aranjeunna dianggo salaku bahan baku pikeun produksi bahan wangunan. Ogé dina industri telekomunikasi, aranjeunna dianggo salaku komponén dina pabrik telepon sélulér, kaméra, televisi sareng komputer, kalebet kendaraan.

aktivitas vulkanik ogé eta mangrupa enabler aquifers jeung cinyusu, sarta sumber alus teuing énergi panas bumi, nu bisa dipaké pikeun ngahasilkeun listrik jeung panas. Di sababaraha nagara, gunung seuneuan, cinyusu panas sareng leutak vulkanik diwanohkeun salaku tempat wisata dumasar kana karakteristik géologisna. Ieu ngahasilkeun panghasilan ékonomi considerable pikeun masarakat sabudeureun.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan vulkanisme sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.