Verrano

veroño

Nalika ngeunaan budaya sareng meteorologi anu populér, lahir konsep anu cukup pikaresepeun. Salah sahiji konsép anu parantos didamel taun-taun terakhir nyaéta tina veroño. Ku kecap na anjeun tiasa ningali naon anu anjeunna hartosna rada gampang. Ieu waktos sataun dina bulan Séptember sareng Oktober dimana hawa henteu saluyu sareng musim na. Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun campuran antara usum panas sareng usum gugur.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon éta veroño, naon ciri na sareng dimana konsép ieu mimiti muncul.

Naon veroño

panas beurang tiis peuting

Mangrupikeun konsép anu digunakeun dina budaya populér pikeun nuduhkeun sasih awal usum gugur dimana hawa henteu cocog sareng usum éta. Veroño minuhan kaayaan lingkungan anu lumangsung dina usum gugur tapi kalayan hawa siga anu masih usum panas. Anjeun tiasa nguping seueur jalmi di jalan nyarios ungkapan sapertos "wilujeng usum panas, halo veroño" atanapi "kami masih bakal ngagaduhan veroño kanggo sababaraha waktos."

Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun campuran usum gugur sareng usum panas sareng parantos janten kecap anu biasa dianggo namina ayeuna nalika panas di énjing-énjing sareng mimiti tiis di beurang. Sami anjeun tiasa tuang sampurna kastanye nyaéta alun-alun kota siang sareng sonten nalika anjeun tiasa tuang és krim di pantai nalika énjing sareng siang. Ieu baheulana kawanoh salaku usum panas San Miguel anu lumangsung di akhir Séptémber sareng awal Oktober sareng nujul kana hawa haneut usum panas dina usum gugur.

Asalna veroño

pantai di usum gugur

Pikeun nyobaan milari asal usul tina konsep ieu, urang kedah uih deui ka 2009 sareng jaringan sosial Twitter. Éta di dieu dimana bulan-bulan mimiti dimimitian dimana suhu henteu saluyu pisan sareng usum taun dimana urang ayana. Mangtaun-taun Konsép ieu parantos langkung penting sareng ngahontal puncakna di 2015. Saprak harita konsép ieu diwanohkeun dina seueur tulisan sareng laporan sareng beuki dianggo dina budaya populér.

Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun cara anu gampang pikeun netepkeun waktos taun dimana suhuna henteu luhur sacara normal tibatan anu biasa urang lakukeun. Kuring ogé kedah tumut kana generasi di mana urang mendakan diri. Anu dilahirkeun saatos taun 2000 aranjeunna henteu sadar pisan kana parobihan suhu anu disababkeun ku parobihan iklim, kumargi aranjeunna anom pisan sareng teu gaduh catetan anu langkung lami. Éta 30 taun ka luhur langkung sadar kana parobihan suhu anu disababkeun ku perubahan iklim.

Kami terang yén pemanasan global ningkatkeun suhu rata-rata global sareng usum tiis janten kirang tiis. Hal ieu ngajadikeun waktos usum panas langkung lami tibatan normal. Nanging, nalika siang sareng wengi nalika matahari surup parantos cekap kuat pikeun haneuteun siang, urang tiasa ningali yén suhuna balik deui kumaha kaayaanna dina waktos urang aya.

Nanging, sanaos kanyataan yén kecap éta beuki dianggo ku budaya populér, akademi Spanyol anu asli henteu acan kapendak. Éta henteu diaku salaku kecap resmi, tah éta ngan ukur konsép populér. Éta cara anu cukup gampang pikeun ningali waktos ieu. Kanyataan yén veroño teu acan kalebetkeun kana kamus, sanés hartosna éta moal tiasa kapayunna. Nyatana, seueur istilah anu dianggo di jalan parantos lebet kana kamus. Salaku conto, sababaraha kecap sapertos amigovio atanapi papichulo. Amigovio hartosna jalma anu anjeun ngagaduhan hubungan anu kirang komitmen tibatan pacaran.

Konsép populér

baju di veroño

Éta ogé gumantung kana daérah dimana anjeun cicing yén konsép ieu dianggo langkung sering atanapi henteu. Konsép sanés anu kalebet dina Royal Spanish Academy nyaéta konsép papichulo. Éta ngeunaan lalaki anu, kusabab daya tarik awakna, mangrupikeun objék anu dipikahoyong ku lalaki atanapi awéwé.

Sareng éta akademi Spanyol anu nyata henteu jelas pisan naon kriteria anu diperyogikeun pikeun kecap dilebetkeun kana daptar. Sigana mah seuseueurna seueur jalma nyarioskeun kecap tangtu rutin sareng ngadaptarana. Ieu henteu sesederhana sigana. Pinuh para akademisi kedah satuju terang naha kecapna cocog atanapi henteu cocog pikeun dilebetkeun kana daptar. Aya sababaraha kontroversi nalika ngeunaan kaasup kecap sapertos pepero, culamen sareng squat.

Henteu anéh yén ku jalanna waktu konsép veroño tiasa dilebetkeun salaku kecap resmi.

Dimana pangaruhna paling?

Nalika ngeunaan ngenalkeun veroño kana kahirupan urang, urang ogé kedah terang dimana tempatna lumangsung kalayan frékuénsi sareng intensitas anu langkung ageung. Perhatoskeun yén kota sareng kota daratan ngagaduhan kisaran suhu anu langkung ageung antara wengi. Amplitudo termal dirumuskeun ku henteuna laut anu tiasa ngatur suhu sareng ngalancarkeun parobahanana. Kusabab kitu, sadidinten urang tiasa ningali suhu anu langkung luhur sareng dina wengi panurunan anu langkung jelas.

Di sisi sanésna, di kota-kota langkung basisir ayana veroño rada langkung lemes. Maksudna, Bédana suhu antara di beurang sareng di soré henteu pati katingali gumantung kana usum taun dimana urang aya. Salaku conto, nalika di kota daratan panginten aya parobihan anu ngadadak dina suhu langkung ti 15 derajat antara siang sareng wengi, di kota basisir aya kirang.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, budaya populér nyiptakeun konsép pikeun tiasa nampi kaayaan-kaayaan khusus anu teu kagungan lalaki dugi ka ayeuna. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon veroño sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.