Gradién termal nangtung dina atmosfir

atmosper

Sacara umum, urang terang yén suhu turun kalayan jangkungna. Variasi ieu dipikaterang ku nami gradién termal nangtung, sareng éta sabab sumber panas anu mancarkeun suasanana asalna tina taneuh. Kukituna, beuki jauh anjeun ngalih tina sumberna, hawa na langkung tiis.

Gradién ieu tiasa dirobih ku sababaraha prosés: turunna ngadadak atanapi naékna suhu taneuh atanapi angin kenceng. Pikeun langkung ngartos, dina khusus ieu urang bakal ningali naon struktur suasanana sareng naha suhuna robih nalika urang naék.

Struktur suasanana

Struktur suasanana

Suasana diwangun ku 5 lapisan: di troposfer, la stratosfer, la mesosfir, la térmosfir jeung émosfir.

  • Troposfera: éta dimana kami ayana, sareng jangkungna sakitar xnumxkm. Ieu tempat awan ngawangun, pepelakan sareng sato hirup, urang mendakan sagara sareng gurun, sareng sajabana
  • Stratosfer: ayana diantara 12 sareng 50km jangkungna, di dinya urang bakal ningali pesawat supersonik.
  • Mesosfir: ayana diantara 50 sareng 80km jangkungna. Ieu dimana gelombang radio 'balayar', sareng dimana sinar kosmik dugi.
  • Térmosfir: diantara 80 sareng 690km jangkungna lampu kalér bakal muncul, salian pesawat ruang angkasa di orbit Bumi.
  • Émosfir: sareng pamungkas, ti 690km jangkungna urang bakal mendakan Sputnik I.

Gradién termal nangtung

The Andes

Salaku urang nyarios, suhu biasana turun kalayan jangkungna. Di troposfir éta ngagaduhan perkiraan nilai tina genep derajat per kilométer. Ieu ngandung harti yén upami, contona, suhu dina permukaan laut 15 derajat, dina luhurna sakitar lima kilométer, éta bakal ngahontal -15 derajat (panurunan 30 derajat).

Sinar panonpoé henteu dugi ka sadaya penjuru dunya kalayan cara anu sami, sareng ogé henteu ngahontal musim. Maka, dina zona sedeng gradién termal langkung ageung tibatan di daérah tropis, 1ºC pikeun unggal 155m jangkungna, kusabab kirang insolasi anu ditampi sareng kandelna suasanana. Ogé di daérah anu sami ieu aya variasi anu béda akibat tina orientasi lega sareng jarakna ti katulistiwa, ogé ti kutub.

Dina zona antartropis suhu turun salah darajat pikeun tiap 180m jangkungna kira-kira, kumargi suasanana langkung kandel sareng caket pisan kana khatulistiwa. Pikeun ieu, ditambahan gerakan rotasi planet urang sorangan, iklim haneut dihasilkeun.

Instabilitas dina atmosfir kalayan jangkungna

Tapi di sababaraha daérah atmosfir sabalikna kajadian, nyaéta, suhuna naék ku jangkungna. Dina hal ieu gradién termal nangtung nangtung cenah negatip. Salaku conto: upami suhu naék ku 21 derajat pikeun lamping 1 km, disebatkeun gradién termal nangtung sami sareng -2ºC per km. Malah dina sababaraha lapisan troposfir éta tiasa kajadian, ngahasilkeun naon anu disebut inversi suhu.

Inversi suhu ogé lumangsung dina bagian luhur stratosfer. Sabalikna, di mesosfir suhu turun rata-rata nalika naék, nyaéta gradién termal vertikal positip.

Dina térmosfir, suhu ningkat kalayan jangkungna sareng, ku alatan éta, gradién termal nangtung janten négatip deui di daérah ieu atmosfir.

Naon inversion termal?

Fenomena inversi termal

Ieu mangrupikeun fénoména anu lumangsung nalika taneuh gancang tiis ku radiasi, anu antukna janten tiis hawa anu aya hubunganana. Sareng giliranna, hawa anu langkung tiis, langkung beurat dina lapisan luhurna langkung tiis. Kucara kieu, kagancangan dua lapisan campuran hawa turunna seukeut.

Biasana lumangsung hususna dina usum salju, ngarah kana halimun pengkuh sareng ibun. Sanaos inversi cenderung rusak saatos sababaraha jam, dina kaayaan anu teu pikaresepeun éta tiasa tetep sababaraha dinten dugi ka hawa anu aya hubunganana sareng taneuh janten panas sareng mulangkeun sirkulasi di troposfir.

Conto anu jelas pisan ngeunaan investasi tiasa ditingali dina Lima, kusabab arus Humboldt. Arus samudera ieu nyéépkeun basisir, sareng lapisan luhurna, anu langkung haneut, ngajantenkeun langit mendung pisan sareng daérahna ngagaduhan iklim anu langkung tiis sareng garing tibatan anu kedah diperhatoskeun lintang na.

Leungit, upami teu aya parobihan dina massa hawa, nyaéta, upami teu aya kabebanan dina atmosfir atanapi teu aya payuneun aktip, suhu bakal ningkat dina hubungan ka jangkungna, di sababaraha tempat langkung seueur tibatan anu sanés.

Naha anjeun terang naon gradién termal nangtung na naon diwangunna? Naha éta manpaat pikeun anjeun?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

6 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Agustina Picazo cenahna

    hatur nuhun éta parantos ngabantosan kuring pisan

  2.   Savoyard cenahna

    Inpo anu saé. Sanaos kuring hoyong terang langkung seueur perkawis éta.

  3.   Gerardo cenahna

    Aya hal anu kuring ragu atanapi aranjeunna lepat nalika aranjeunna nyarios "taneuh gancang gancang ku radiasi" taneuh tiasa didinginkan ku konveksi, ku kontak sareng massa hawa anu tiis. Ku radiasi éta bakal janten radiasi matahari sareng upami éta bakal panas, naha sapertos koméntar kuring? Hatur nuhun pisan!

  4.   Koelreuterium cenahna

    Surya sanés hiji-hijina awak anu ngaluarkeun radiasi. Sadaya awak ngan ukur kusabab suhu aya dina pancaran hawa. Permukaan bumi nampi langkung seueur radiasi nalika siang tibatan anu dipancarkeun sareng dipanaskeun, sareng sapeupeuting sabalikna, éta nyebarkeun langkung seueur radiasi tibatan anu ditampi sareng didinginkan. Hawa mangrupikeun konduktor panas anu goréng sareng umumna mangrupakeun insulator termal. Nalika hawa ngalir, éta bakal mawa panas langkung saé (konveksi) tapi mékanisme ieu ngan ukur tiasa dianggo nalika permukaan bumi panas sareng hawa caketna janten panas sareng, langkung hampang tibatan hawa di luhur, éta cenderung naék.

  5.   Fleming cenahna

    Kuring masih henteu ngartos naha suhu naék dina troposférter teras naha turunna deui di mesosfir

    1.    Yo cenahna

      Kuring henteu ngartos naha «Vertical Thermal Gradient positip nalika T turun kalayan jangkungna». Dupi anjeun ngabantosan kuring ngartos éta, punten?

      Conto 1:
      (T2-T1)/(h2-h1)=(-10-5)/(100-10)=-15/90; GTV < 0

      Conto 2:
      (T2-T1)/(h2-h1)=(-10-(-8))/(100-10)=-2/90; GTV < 0

      Conto 3:
      (T2-T1)/(h2-h1)=(15-20)/(100-10)=-5/90; GTV < 0

      Pangalusna Wasalam,