Umur bumi

Bumi katingali ti luar angkasa

Éta, sahenteuna pikeun momen, hiji-hijina planét anu aya kahirupan. Éta mangrupikeun jarak anu pas tina panonpoé sahingga tiasa aya cai dina bentuk cair sareng suhu anu cukup raoseun kanggo jutaan pepelakan sareng sato pikeun tumuh. Bumi.

Sabaraha yuswa Anjeun? Perjalananna pikeun janten naon ayeuna-ayeuna parantos lami pisan sareng ngeusi bahaya. Spasi luar sanés tempat anu aman. Tapi, Naon umur bumi sareng kumaha cara ngitungna?

Sabaraha lami Bumi?

Bumi Bumi ditingali tina luar angkasa

Sanaos henteu aya angka anu pasti, planét urang dipikanyaho yuswa sakitar 4.500 milyar taun. Ahli géologis sareng géofisika parantos tiasa ngitung umur ku ngukur laju unsur uranium logam radioaktif terurai janten kalungguhan. Ogé, ngagunakeun téhnik kencan radiometric, aranjeunna parantos mendakan umur meteorit, anu sami sareng Bumi sareng Bulan.

Mineral anu pangkolotna dikenal nyaéta zirconium ti daérah Jack Hills di Australia Kulon. Aranjeunna diperkirakeun umur 4.404 juta taun. Météorit pangkolotna anu aya dina tata surya, nyaéta, kalebet beunghar kalsium-aluminium, umurna 4.567 juta taun. Ieu hartosna éta Tata Surya mimiti ngabentuk 4.567 juta taun ka pengker.

Hiji hipotésis nyatakeun yén Bumi mimiti ngabentuk teu lami saatos meteorit tumiba, tapi henteu mungkin pikeun nunjukkeun umur pasti na.

Téori munggaran

Gunung batu

Lami-lami panginten yén planét parantos aya di dieu salamina, dugi ka naturalis mimiti paham kana béda-béda parobihan anu ngalaman planet nalika nalungtik lapisan-lapisan na. Nicolas Steno mangrupikeun salah sahiji anu mimiti sadar hubungan antara sésa-sésa fosil sareng strata anu kasebut di luhur. Kira-kira 1790, naturalis Inggris William Smith hipotésis yén lamun dua lapisan batu di tempat anu béda-béda ngandung sésa fosil anu sami, kamungkinan pisan duanana lapisan asalna tina waktos anu sami. Mangtaun-taun saenggeusna hiji pupusna, John Phillips, ngitung ngagunakeun téhnik ieu yén umur Bumi bakal sakitar 96 juta taun.

Ahli naturalis Mikhail Lomonosov mikir yén Bumi parantos kabentuk sacara mandiri ti sésa alam semesta, sababaraha ratus rébu taun ka pengker. Dina 1779 naturalis Perancis Comte Du Buffon ngalaksanakeun percobaan: anjeunna nyiptakeun dunya leutik anu komposisina mirip sareng planét teras ngukur tingkat épérméntasina. Maka, anjeunna ngira-ngira umur bumi kira-kira 75 rebu taun.

Najan kitu, Dugi ka 1830 yén ahli géologi anu namina Charles Lyell nyarankeun yén planét ieu teras-terasan robih. Ieu, sanaos dinten ieu mangrupikeun hal anu alami sareng lengkep logis pikeun urang, dina waktos éta éta téori anu sangat novel, kumargi aranjeunna nyangka yén planét mangrupikeun hal anu statis, anu ngan ukur robih ngalangkungan musibah alam.

itungan

Fisik tina Glasgow William Thomson nerbitkeun taun 1862 siri itungan anu ngira-ngira umur planet urang antara 24 juta sareng 400 juta taun. Lord Kelvin, anu engkéna bakal disebat kitu, nganggap yén Bumi ngawujud salaku bal tina batu cair, sareng ngitung waktos kanggo prosés pendingin dugi ka suhu rata-rata ayeuna (14 ° C). Sanaos sadayana, ahli géologi henteu yakin pisan yén hipotésis ieu sah.

Charles Darwin, anu nalungtik karya-karya Lyell, ngusulkeun tiori seléksi alam na, prosés anu mangrupikeun sababaraha parobihan dina organisme sareng, tangtosna, waktos diperyogikeun pikeun lumangsungna éta.. Kusabab kitu, anjeunna ngira yén 400 juta taun henteu cekap.

Di 1856 ahli fisika Jérman Hermann von Helmholt sareng di 1892 astronom Kanada Simon Newcomb, nampilkeun itungan nyalira. Anu mimiti yuswa 22 juta taun, sareng anu kadua 18 juta. Élmuwan parantos sumping kana inohong ieu ku ngitung waktos anu diperyogikeun pikeun Matahari pikeun mekar dugi ka diameter sareng intensitasna ayeuna tina nebula gas sareng debu anu dibentukna.

Kamekaran kencan radiometric

Sedimen sareng fosil

Dinten ayeuna urang tiasa mendakan kumaha batu sareng mineral lami tina berkat radiometri kencan, kang mangrupikeun prosedur anu dikembangkeun ku Arthur Holmes dina awal abad ka-XNUMX sareng éta dumasar kana babandingan isotop anu disebut bapak sareng hiji atanapi sababaraha turunan anu satengah hirupna dipikaterang.

Kencan radiometri munggaran diterbitkeun taun 1907 ku Bertran Boltwood sareng ayeuna éta mangrupikeun sumber inpormasi utama ngeunaan umur batuan, atanapi planét Bumi éta sorangan. Aya sababaraha cara kencan anu béda, nyaéta:

  • Cara karbon 14: Mangpaat pikeun kencan dina arkéologi, antropologi, klimatologi, kelautan, élmu taneuh, sareng géologi anyar.
  • Metoda kalium-argon: éta dipaké dina géologi.
  • Métode rubidium-etrontium: éta dianggo dina kencan batu terestrial kuno ogé miéstra bulan.
  • Thorium 230 metode: dianggo dina sédimén sagara sepuh pisan.
  • Métode kalungguhan: dianggo dina géologi.

ku sabab kitu, Holmes ngadamel pangukuran dina sampel batuan sareng di 1911 nyimpulkeun yén anu pangkolotna umurna 1600 juta taun.. Tapi itungan ieu henteu dipercaya pisan. Dua taun ka pengker, hasil diterbitkeun nunjukkeun yén unsur-unsur éta ngagaduhan isotop, anu mangrupikeun rupi-rupi variasina sareng massa anu bénten. Dina taun 30an, isotop kabuktosan ngagaduhan inti diwangun ku jumlah partikel nétral atanapi nétron anu béda.

Karya Holmes teu dipalire dugi ka taun 1920an, iraha di 1921 dina rapat taunan Paguyuban Inggris pikeun Kamajuan Élmu para anggotana netepkeun yén umur planétna sababaraha milyar taun, sareng yén kencan radiometric tiasa dipercaya. Dina taun 1927 anjeunna nyebarkeun karyana »The Age of the Earth, hiji Perkenalan Gagasan Géologi di mana anjeunna ngitung yén éta umurna antara 1600 sareng 3000 juta taun.

Sakitar 1931 Déwan Reserach Nasional, tina National Academy of Science di Amérika Serikat, nunjuk panitia pikeun milarian terang kumaha umur Bumi. Holmes, janten salah sahiji ti saeutik jalma anu terang téknik kencan radiometric, diajak ngerjakeun panitia. Laporan maranéhanana nyatakeun yén kencan radiometric mangrupikeun hiji-hijina metoda anu bisa dipercaya anu tiasa dianggo pikeun nangtoskeun urutan jaman géologis.

Tungtungna, CC Patterson ngitung umur Bumi dina 1956 ngagunakeun tanggal isotop tina uranium lead decay chain of meteorites.

Bumi planét ti luar angkasa

Planét urang masih gaduh jutaan taun hirup sateuacanna. Upami dina tungtungna téori yén Matahari bakal "ngelek" bumi nalika janten buta beureum, urang tiasa ampir yakin yén éta bakal tetep ngorbit di sakitar raja bintang sakitar 5 milyar taun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Anonim cenahna

    Éta ngan ukur asumsi, éta masih jelas dipikaterang upami inpormasi ieu leres. Tapi aranjeunna anu paling caket kana kanyataan.

  2.   Daniel Rincon cenahna

    Kasimpulan anu paling penting leungit, sareng éta mangrupikeun itungan umur bumi numutkeun panilitian pang anyarna ku CC Patterson di 1956 ngagunakeun isotop tina ranté buruk uranium tina meteorit.