Umur és alit

jumlah salju salju ningkat

Kaseueuran urang kenal sareng jaman és konvensional anu parantos lumangsung di planét urang. Nanging, dinten ieu urang badé nyarioskeun perkawis ieu umur és saeutik. Éta sanés mangrupikeun kajadian global tapi éta mangrupikeun jaman glasiasi rendah anu ditandaan ku perluasan glasier dina jaman modéren. Éta kajantenan antara abad ka-13 sareng ka-19, utamina di Perancis. Aranjeunna mangrupikeun salah sahiji nagara anu paling ngalaman ti turunna suhu ieu. Iklim anu tiis ieu ngahasilkeun sababaraha akibat négatip sareng nyababkeun manusa adaptasi sareng kaayaan lingkungan anu énggal.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan alitna és sareng pentingna na.

Umur és alit

umur és saeutik

Ieu mangrupikeun waktos cuaca tiis anu kajantenan di Éropa sareng Amérika Kalér ti taun 1300 dugi ka 1850an. Éta pakait sareng waktos nalika suhu sababaraha minimum sareng rata-rata langkung handap tina normal. Di Éropa fenomena ieu dibarengan ku pepelakan, kalaparan sareng bencana alam. Henteu ngan ukur nyababkeun ningkatna hujan dina bentuk salju, tapi éta ogé ngirangan jumlah pepelakan. Kedah diperhatoskeun yén téknologi anu aya di lingkungan ieu henteu sami sareng anu ayeuna. Ayeuna urang gaduh seueur alat deui pikeun tiasa meringankeun kaayaan négatip anu ditepikeun ka urang dina kaayaan iklim ieu.

Mimiti pas tina umur és alit rada samar. Hésé terang iraha iklimna leres-leres mimiti robih sareng mangaruhan. Kami nyarioskeun ngeunaan iklim salaku kompilasi sadaya data anu diala ku sababaraha waktos di hiji daérah. Salaku conto, upami urang ngumpulkeun sadaya variabel ogé sapertos suhu, jumlah radiasi surya, rezim angin, sareng sajabana. Sareng urang nambihanana kana waktos, urang bakal ngagaduhan iklim. Karakteristik ieu turun naek sataun demi taun sareng henteu teras-terasan stabil. Nalika urang nyebatkeun yén iklim mangrupikeun jinis anu tangtu, éta kusabab kalolobaan waktos éta saluyu sareng nilai-nilai variabel anu pas sareng jinis ieu.

Najan kitu, hawa henteu teras-terasan stabil sareng unggal taun beda-beda. Kusabab kitu, sesah pikeun terang leres nalika éta mimiti umur és anu alit. Dibikeun kasusah ngira-ngira épisode tiis ieu, watesan umur és leutik bénten-bénten antara kajian anu tiasa kapendak perkawis éta.

Studi ngeunaan Jaman És Saeutik

damel di jaman és

Studi ku Laboratorium Glaciology sareng Geofisika Lingkungan Universitas Grenoble sareng Laboratorium Glaciology sareng Géofisika Lingkungan Sakola Polytechnic Federal of Zurich, nunjukkeun yén éksténsif glasial kusabab paningkatan dina presipitasi anu signifikan, tapi kana turunna suhu anu signifikan.

Salami taun-taun ieu, sateuacanna tina glasier utamina disababkeun ku ningkatna langkung ti 25% hujan salju dina usum paling tiis. Dina usum salju lumrah pikeun aya présipitasi dina bentuk salju di seueur tempat. Nanging, dina hal ieu, curuk-curuk ieu mimiti ningkat dugi ka kitu ayana di daérah-daérah anu teu kantos salju.

Kusabab akhir Zaman És Saeutik, mundur tina glasier parantos teras-terasan. Sadaya glasier parantos kaleungitan sakitar sapertilu tina total jilidna sareng rata-rata kandelna turun ku 30 séntiméter per taun salami periode ieu.

Sabab

leutik umur és di manusa

Hayu urang tingali naon sabab anu tiasa nyababkeun jaman alit és. Teu aya konsensus ilmiah ngeunaan tanggal sareng sabab-musabab anu tiasa kawit dina jaman és ieu. Anu jadi sabab utama tiasa disababkeun ku jumlah radiasi surya anu langkung handap anu murag dina permukaan bumi. Insiden sinar matahari anu handap ieu nyababkeun tiisna permukaan sareng robih dinamika atmosfir. Ku cara kieu, présipitasi dina bentuk salju sering kajadian.

Anu sanés ngajelaskeun yén fénoména jaman alit és nyaéta kusabab bitu gunung bitu anu parantos moekan suasana langkung sakedik. Dina kasus ieu urang nyarioskeun hal anu mirip sareng anu di luhur tapi ku sabab anu béda. Sanés jumlah radiasi surya anu langkung saé langsung tina panonpoé, tapi éta poékna atmosfir anu nyababkeun pangirangan radiasi surya anu mangaruhan permukaan bumi. Sababaraha élmuwan anu membela téori ieu negeskeun yén antara taun 1275 sareng 1300, anu nalika és alit dimimitian, 4 letusan gunungapi dina jangka waktu lima puluh taun bakal tanggung jawab fenomena ieu kumargi aranjeunna sadayana kajantenan dina waktos éta.

Debu vulkanik ngagambarkeun radiasi panonpoé dina cara anu sustainable sareng ngirangan total panas anu ditampi ku permukaan bumi. Pusat Panilitian Atmosfir Nasional AS (NCAR) parantos ngembangkeun modél iklim pikeun nguji pangaruh letusan gunungapi anu teras-terasan, salami periode lima puluh taun. Pangaruh kumulatif tina letusan gunungapi ieu dina iklim nyatujuan sadaya pangaruh letusan gunungapi anu diulang. Sadaya épék kumulatif ieu bakal ngalahirkeun Jaman És Saeutik. Kulkas, ékspansi és laut, parobahan sirkulasi cai, sareng turunna transportasi panas ka pantai Atlantik kamungkinan janten skénario kanggo Jaman És Saeutik.

Mangsa És jaman

Nanging, kedah diperhatoskeun yén kuatna umur és alit henteu tiasa dibandingkeun sareng jaman anu panjang sareng sengit anu planét urang di tingkat glasiasi. Anu nyababkeun fenomena iklim henteu pati dipikaterang tapi saatos kajadian ieu nalika organisme multisélular muncul. Ieu ngandung harti yén dina tingkat épolusi, umur és anu lumangsung di planet urang 750 juta taun ka pengker tiasa positip.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan umur és anu alit sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.