Uap cai

awan sareng gas rumah kaca

El uap cai éta henteu lain ngan ukur kaayaan aerasi cai saatos éta ngalirkeun tina kaayaan cair kana kaayaan gas. Supaya uap cai lumangsung, éta kedah kakeunaan suhu anu caket kana titik anu ngagolak. Gas ieu penting pikeun siklus hidrologis, formasi kahirupan sareng pemanasan global.

Maka, urang badé nganalisis sacara jero yén uap cai, ciri sareng pentingna.

Ciri utama

uap cai

Teu aya sanés mangrupikeun kaayaan delegasi cai nalika fase perobihan tina kaayaan cair ieu kana kaayaan gas. Uap ieu henteu warnaan sareng henteu bau, sanaos biasana ngagaduhan tampilan bodas sareng mendung nalika diselang ku tetes cai alit anu dina kaayaan cair. Uap cai ogé tiasa ngirangan pisibilitas gumantung kana kapadetanna sareng dimana anjeun. Salaku conto, urang tingali yén uap cai tiasa ditingali sacara hadé nalika urang kaluar tina pancuran sareng jandéla kamar mandi ditutup. Ieu tempat uap cai akumulasi sareng janten cair nalika nempel kana tembok.

Di alam, uap dihasilkeun nalika cai bawah bumi dipanaskeun ku sababaraha prosés vulkanik. Prosés vulkanik ieu ngahasilkeun sumber cai panas, geyser, fumaroles, sareng sababaraha jinis gunung seuneuan. Geysers mangrupikeun jinis cai panas khusus. Uap ogé tiasa dihasilkeun sacara artifisial ngalangkungan sistem téknologi sapertos alat pembakar bahan bakar fosil sareng réaktor nuklir. Ku cara kieu, urang terang éta uap cai mangrupikeun sumber énergi anu penting pikeun industri. Sareng éta seueurna prosés pangwangunan pembangkit listrik ngitung kapasitas uap cai pikeun mindahkeun turbin.

Éta tiasa katarima dina dinten asor anu luhur, dina halimun anu aya nalika subuh atanapi nalika lingkunganna tiis sareng hawa na kagenep ngalangkungan sungut. Hawa dina sungut ngandung kalembaban sareng cai anu dikompensasi ku ngahubungi hawa tiis.

Formasi uap cai

pentingna uap cai

Hayu urang tingali naon prosés utama anu dihasilkeun uap cai. Ngagolak cai mangrupikeun prosés fisik dimana unsur ieu robih tina cairan kana kaayaan gas salaku akibat tina kakeunaan panas anu kuat. Suhu ngagolak cai 100 derajat. Dina suhu ieu dimana cai mimiti ngagolak. Nanging, cai henteu kedah hirup pikeun ayana uap cai.

Sakali cairanna parantos ngahontal titik anu ngagolak, éta nyerep panas pikeun ngarobih cairan kana uap, tapi suhu na henteu naék deui. Sadaya cai cair bakal tungtungna robah janten uap dugi sadayana jisim cair réngsé. Kami ningali prosés ieu pisan gampang nalika urang ngagolak cai dina pot. Urang ogé kedah terang yén suhu cai anu ngagolak gumantung kana tekanan anu nyarios yén zat tunduk. Salaku conto, dina kompor tekanan masak bahan kadaharan langkung gancang kusabab tekanan anu dikaluarkeun ku pot nyalira, suhu cai anu ngagolak langkung handap.

Kagunaan uap cai

geyser alam

Sakumaha anu anjeun ngarepkeun, uap cai ngagaduhan sababaraha kagunaan di seueur daérah. Hayu urang tingali naon ieu kagunaan nyaéta:

  • Disterikeun dahareun: uap cai dipaké pikeun ngaleungitkeun mikroorganisme anu aya dina tuangeun. Kaseueuran mikroorganisme maot nalika kakeunaan suhu anu luhur. Kusabab kitu, uap cai digunakeun pikeun ngadsterilkeun cai atanapi unsur-unsur tinangtu sapertos imah anu dianggo nutupan karugian.
  • Operasi mesin: Aya seueur mesin anu tiasa dianggo kalayan pembakaran bahan bakar fosil anu ngarobih énergi termal tina sajumlah cai kana énergi mékanis. Ieu kumaha mesin uap jalan.
  • Atomkeun: atomisasi henteu langkung ti ngabagi sababaraha bagian anu langkung alit. Mangrupikeun prosés anu ngamungkinkeun hiji zat tiasa dibagi kana bagian anu leutik pisan. Anjeun tiasa ogé ngagunakeun mékanisme artefak anu ngamungkinkeun cairan sumebar ku ngalaan tetes anu alit pisan sapertos nyemprot.
  • Bersih: cai nyaéta pelarut universal. Kalayan cai anjeun tiasa ngabersihkeun sagala rupa hal. Uap ogé tiasa dianggo pikeun meresihan. Ku alat anu ngagunakeun téknologi uap bertekanan, éta ngamungkinkeun pikeun ningkatkeun kakuatan sareng ngabersihkeun sagala noda anu langkung rumit sapertos anu tumpuk dina karpét, jati atanapi papakéan.
  • Hidrasi: Cara masak uap disarankeun pisan pikeun sadaya tuang anu séhat sabab ngamungkinkeun pikeun ngajaga vitamin, nutrisi sareng cairan tina tuangeun.
  • Asor: seueur alat-alat pelembab anu tiasa ningkatkeun kaayaan lingkungan ku cara ningkatkeun kalembaban relatif. Aya sababaraha jinis pelembab gumantung naha éta nguap cai ultrasound atanapi anu ngalaksanakeunana liwat panas. Anu terakhir langkung resep dianggo nalika usum salju sabab éta ogé naékkeun suhu lingkungan sakedik.

Pentingna

Sakumaha urang disebatkeun dina awal tulisan, uap cai penting pisan di alam. Ayana dina suasana mangrupikeun salah sahiji anu paling relevan. Sareng éta komponén penting tina siklus hidrologis aya dina jumlah anu variabel. Konsentrasi rata-rata di atmosfir sakitar 3%. Di daérah anu langkung garing atanapi tiis sapertos kutub, konséntrasina langkung handap.

Sanaos henteu tiasa ditingali ku panon taranjang, dina dinten anu jelas aya ayana uap cai. Ngan kusabab éta gas tanpa warna atanapi bau, éta henteu langsung katarima ku indera, teu sapertos awan anu diwangun ku tetes cai cair sareng éta sababna aranjeunna tiasa ditingali. Ieu mangrupikeun gas rumah kaca anu paling loba di atmosfir sareng anu paling kuat sadaya kusabab struktur kimia na. Planét anu langkung haneut, langkung seueur uap cai dina hawa nalika tingkat évaporasi tina sagara, situ sareng badan cai sanésna sa dunya ningkat.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan uap cai sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.