Troposfer

troposfer

jero lapisan suasanana urang ngagaduhan panghandapna anu dimana urang cicing sareng anu dikenal ku nami troposfer. Aranjeunna ngalegaan tina permukaan bumi dugi ka awal stratosfera, ieu mangrupikeun lapisan dimana lapisan ozon mendakan. Troposfir kalebet hawa anu urang nghirup sareng sadaya prosés météorologi sareng iklim di planét ieu. Kusabab kitu, éta parantos janten salah sahiji lapisan paling penting dina atmosfir Bumi.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng pentingna troposfir.

Ciri utama

lapisan suasanana

Nalika urang turun di jalan sareng urang ngaraos angin dina rupa urang atanapi urang niténan méga di langit, manuk ngalayang, sadaya komponén ieu kagolong kana troposfir. Hal ieu dicirikeun utamina ku turunna suhu nalika jangkungna naék. Unggal-unggal naék jangkungna urang ngirangan suhu sabab radiasi surya anu tumiba dina taneuh henteu deui janten regulator suhu. Pikeun unggal rébu kaki suhu éta ngalegaan 6.5 derajat.

Hawa di troposfir janten kirang padet nalika luhurna naék. Ieu sababna urang gunung sering ngagunakeun oksigén botol pikeun ngabantuan aranjeunna napas. Lapisan ieu kandel sakitar 8-14 kilométer gumantung kana daérah dimana urang ayana. Éta langkung ipis di daérah Kutub Kalér sareng Kutub Kidul sareng bagian anu pang lega na tiasa dipendakan di bagéan Khatulistiwa.

Lapisan langsung di luhur troposfir nyaéta stratosfer. Wates antara dua lapisan ieu dipikaterang ku nami tropopause. Dina stratosfir nyaéta lapisan ozon anu ngajagaan urang tina sinar ultraviolét anu ngabahayakeun panonpoé sareng ngajagaan kulit urang. Hawa langkung padet sareng troposfir tibatan lapisan atmosfir anu sanés. Nyatana, dipikanyaho éta troposfir ngawakilan 80% tina massa atmosfir sadayana. Nalika puncak awan nalika badai rata janten bentukna jangkar, biasana kusabab pembaruan dina badai parantos dugi ka tropopause. Di tropopause, hawa sakitarna langkung haneut tibatan badai sahingga lirén naékna.

Komposisi hawa dina lapisan ieu éta diwangun ku 78% nitrogén sareng 21% oksigén. Sisa 1% diwangun ku argon, uap cai, sareng karbon dioksida. Karbon dioksida dipikaterang ningkat dina proporsi mangtaun-taun kusabab émisi manusa. Bagian handap troposfir, ieu mangrupikeun daérah anu paling caket kana permukaan bumi, disebut lapisan wates.

Bédana antara stratosfer sareng troposfera

Mimiti, éta nunjukkeun yén suasanana ngagaduhan lapisan anu béda. Anu panghandapna nyaéta troposfir sareng di luhurna nyaéta stratosfer. Kusabab faktor anu béda, éta kedah diklasifikasikeun salaku lapisan anu béda. Sareng éta masing-masing ngagaduhan ciri anu béda sareng variabel iklim. The tekanan hawa, suhu, gradién suhu, kagancangan angin, sareng arah angin aranjeunna béda dina duanana kaméra.

Wates saluranna bakal sareng troposfir disebut tropopause sareng éta sanés zona konstan. Biasana aya dina jarak 8-14 kilométer ti permukaan laut sareng mangrupikeun isotérm. Ieu ngandung harti yén éta mangrupikeun daérah anu hawa suhunya stabil. Pola cuaca sakumaha urang terang yén panonpoé lumangsung dina troposfir sabab hawa caket bumi langkung haneut tibatan hawa di luhurna. Ieu kajantenan sabab taneuh nyerep panas panonpoé tina radiasi. Kalayan gradién suhu négatip ieu ngeunaan ka luhurna, hawa panas tiasa naék sareng nyiptakeun arus konveksi. Aliran konveksi ieu anu ngahasilkeun rezim angin sareng awan.

Sabalikna, di stratosfir lapisan ozon tanggung jawab nyerep cahaya panonpoe sadidinten tina panas ka handap. Di dieu suhu naék kalayan luhurna. Stratosfir jangkungna sakitar 50 kilométer. Nganggap yén kalembaban kualitas hawa haneut condong naék sareng hawa tiis turun, angin, awan présipitasi dibentuk dina troposfir sareng henteu di stratosfer. Dina lapisan ieu, kaayaan langkung stabil kumargi tekanan hawa langkung handap sareng hawa haneut nyegah pembentukan arus konveksi. Praktis teu aya gejolak sareng anginna stabil. Éta ngagelebug dina arah anu stabil sareng horisontal, sareng ku sabab kitu pesawat komersial ngalir di stratosfér handap pikeun nyingkahan kaributan ieu.

Troposfir ngandung sakitar 75% gas dina atmosfir, sedengkeun stratosfir ngan ukur 19%.

Pentingna troposfir

hawa dina troposfera

Lapisan ieu parantos janten anu paling penting dina sakumna planét sabab éta peka pisan kana prosés anu lumangsung dina tingkat ieu. Dinamika sagara sareng siklus cai, fotosintésis tutuwuhan, réspirasi sato sareng kagiatan manusa kajantenan di troposfera. Salajengna, Éta lapisan suasanana dimana iklimna lumangsung.

Tekanan atmosfir di beulah luhur ampir saperlima tina dina bagian handap. Nyaéta, upami troposfir urang sadayana bakal maot tina panyawat jangkungna dina sababaraha dinten. Kaseueuran pangaruh rumah kaca kusabab uap cai anu akumulasi dina satengah handap atmosfir. Tanpa lapisan ieu, pangaruh rumah kaca bakal langkung handap sareng sagara antukna bakal beku. Sanaos akhir-akhir ieu seueur nyarioskeun pangaruh rumah kaca salaku hal anu négatip, éta mangrupikeun prosés anu peryogi bumi planet pikeun ngamungkinkeun kahirupan sapertos urang terang.

Salah sahiji masalah hébat anu urang ayeuna asalna tina kagiatan manusa nyaéta kontaminasi troposfir. Halimun anu ngabentuk nalika kagiatan sadidinten manusa sareng sakitar kota mangrupikeun bentuk polusi udara anu paling jelasjeung. Aya sababaraha jinis kontaminasi naha katingali atanapi henteu. Nanging, sadaya jinis polusi udara nyumbang kana nambahan pangaruh rumah kaca sareng pemanasan global. Bahan naon waé anu dialungkeun ku manusa ka atmosfir sareng anu ngagaduhan épék ngabahayakeun mahluk hirup di lingkungan dianggap polutan.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan troposfir sareng ciri utami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Gambar placeholder Eduardo Cifuentes cenahna

    Pisan metot.