Tropopause

Lapisan garis suasana

Sagala anu urang sebut meteorologi sareng anu benten jenis cuaca aranjeunna lumangsung di troposfera. Nyaéta, ngan ukur salah sahiji lapisan suasanana. Troposfir mangrupikeun daérah atmosfir dimana urang cicing sareng anu tungtungna antara 10 sareng 16 km jangkungna. Luhur daérah ieu nyaéta stratosfer. Wates anu nandaan kadua lapisan nyaéta tropopause. Ieu poko tina tulisan ieu.

Tropopause ngagaduhan ciri anu bénten-bénten antara lapisan anu dipisahkeun sareng anu ngajantenkeun iklim akhir na garis. Dina tulisan ieu kami nyaritakeun sadayana ngeunaan tropopause.

Ciri utama

tingali tropopause

Éta mangrupikeun daérah anu teu teras-terasan antara troposfér sareng stratosfer. Sakumaha urang terang, troposfir nyaéta daérah anu béntenna jinis awan sareng présipitasi lumangsung. Luhureun lapisan ieu, ciri-ciri, komposisi gas sareng faktor-faktor atmosfir anu sanésna robih lengkep. Salaku conto, dina stratosfér dipikaterang lapisan ozon Éta ngajagaan urang tina sinar panonpoé anu ngabahayakeun.

Tropopusa mangrupikeun anu nandaan wates luhur ayana uap cai dina hawa. Tina tingkat jangkungna ieu, hawa lengkep garing. Salah sahiji ciri anu diwakilan ku wates ieu nyaéta yén anggapan inversion termal. Nyaéta, suhu dina stratosfir ningkat kalayan jangkungna tibatan turun. Ieu ngeureunkeun sadaya gerakan hawa nangtung salian ti kakuatan angin horizontal stratosfer.

Suhu gradién tina kanaékan pembalikan termal nyaéta 0,2 derajat per 100 méter. Sabalikna tina kapercayaan umum, tropopause sanés lapisan anu teras-terasan. Sabalikna. Nalika urang ngalih kana lintang lintang sareng tropis, urang tiasa ningali sababaraha istirahat di duanana belahan bumi. Anu matak panasaran ngeunaan éta nyaéta ruptures ieu pas sareng lintasan anu aliran jet.

Bukaan di tropopause ngamungkinkeun ozon aya di stratosfera sareng sésana hawa garing pikeun lebet troposfera. Nilai jangkungna tropopause turun di daérah khatulistiwa dugi ka kutub. Nanging, suhuna naék kalayan luhurna.

Jenis tropopause numutkeun ka luhur sareng lintang

Lapisan suasana

Gumantung kana variabel meteorologis sareng cuaca dina unggal waktos, jangkungna tropopause bénten-bénten. Salaku conto, éta langkung luhur nalika aya anticyclones dina lapisan handap sareng langkung handap nalika aya déprési atanapi badai. Suhu robih gumantung kana lintang dimana anjeun ayana. Aya daérah anu ayana di -85 ° C sareng di daérah anu sanésna -45 ° C.

Ku cara kieu, tilu kaayaan anu béda atanapi tilu jinis tropopause tiasa dikenal, gumantung kana daérah dimana ayana ogé lintang sareng jangkungna.

  • Ketik 1 atanapi normal Éta mangrupikeun kaayaan anu cicing dina kaayaan cicing. Teu aya panasaran haneut atanapi tiis di troposfir.
  • Ketik 2 atanapi H éta ogé disebut tropopause luhur. Éta mangrupikeun sinyal nalika aya jinis adveksi haneut dina zona luhur sareng tengah troposfir. Ieu biasana kajantenan ku ayana bencana hégar.
  • Ketik 3 atanapi S. Ogé kawanoh salaku sunken. Éta saluyu sareng nalika adveksi tiis asalna di lapisan luhur troposfir sareng sésana kabentuk nalika aya daerah tekanan anu handap dina lapisan handap.

Pentingna

tropopause sareng tungtung awan

Sanaos sigana henteu sapertos kitu, garis ieu anu misahkeun kadua lapisan suasana anu penting pisan pikeun kahirupan di Bumi. Hal anu kahiji nyaéta berkat stabilitas anu disayogikeun dina tingkat tinggi, anu kawéntar awan cirrus.

Ngayakeun salaku waduk cai, kumargi sanggup nyimpen seueur uap cai dina wates handapna ti daérah tropis. Seueur senyawa anu aya dina wates ieu tiasa langkung ngartos pangaruh parobihan iklim sareng kumaha pangaruhna ka planét. Ieu kumaha rencana anu sanés tiasa didesain kanggo mitigasi sababaraha karusakan paling bahaya anu disababkeun ku fénoména.

Awan anu dugi ka tropopause ku arus konveksi lirén naékna sareng saolah-olah aya dina tembok kaca. Entong méga tetep ngambang kumargi ngagaduhan kapadetan sami sareng hawa sakitarna. Kasus anu sabalikna aya di handapeun tropopause, dimana hawa ngagaduhan daya apungan anu ngamungkinkeun ngalir luhur sareng ka handap. Badai anu paling kuat di troposfir niup sababaraha awan di tropopause.

Fénomena disababkeun ku tropopause

Tungtung troposfir

Aya sababaraha fenomena anu lumangsung berkat ayana wates ieu. Urang bade nganalisis éta hiji-hiji.

Anu kahiji nyaéta, nalika konséntrasi CO2 ningkat, aranjeunna ningkatkeun jumlah tabrakan anu gaduh molekul sareng gas sanés sapertos nitrogén. Salami guncangan ieu, énergi kinétik nyerep sareng nalika itulah anu dikenal salaku radiasi infra merah dihasilkeun. Mangrupikeun jenis radiasi anu kagolong kana spéktrum éléktromagnétik sareng panjang gelombangna panjang. Ieu nambahan panas.

Nalika ieu kajantenan, aya mindahkeun panas anu cukup gampang di daérah troposfir anu ningkatkeun suhu. Upami fénoména ieu lumangsung di stratosfir, radiasi infra merah anu dihasilkeun tiasa kabur ka luar angkasa, kumargi aya hawa anu handap kapadetan. Ku kurangna kapadetan, hawa tiasa niis lapisan luhur atmosfir.

Fénoména anu kadua anu lumangsung akibat tropopause nyaéta Éta lumangsung kalayan ningkatna konsentrasi CO2. Dina hal ieu, éta nyerep panas anu asalna tina taneuh sareng aya kanaékan suhu di bagian handap atmosfir. Maka radiasi na dugi kana lapisan anu pangluhurna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan tropopause.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.