Transit Vénus

transit tina venus

Aya kajadian astronomi anu lumangsung unggal ratusan taun. Salah sahijina nyaéta transit Venus. Mangrupikeun fenomena astronomi anu ngan ukur lumangsung 7 kali ti saprak jadian teleskop. Éta kajantenan dina taun 1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 sareng 2004. Anu terakhir ditingali nyaéta tanggal 6 Juni 2012. Éta perkawis transit Venus motong solar disk.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon waé transit Venus sareng naon ciri sareng panasaranana.

Naon transit Venus

léngkah tina venus ngaliwatan panonpoé

Kami nyebat transit Venus jalan anu jelas tina planét ieu payuneun disk panonpoé. Tina taneuh anjeun ngan ukur tiasa niténan transits jelema planét jero kana orbit na. Salaku conto, transit Raksa dina tarif 13 kali per abad sareng Venus dina tingkat 13 per milénium. Upami orbit planét-planét sanés sapertos Merkurius, Vénus sareng Bumi persis pesawat anu sami, transits tina dua anu munggaran bakal langkung sering. Nanging, ieu henteu kitu. Kanyataan ayana dina tingkatan orbit anu béda, ngajantenkeun patepungan kirang sering. Kadang-kadang anjeun tiasa ningali transit masihan planét berkat nyebrang disk.

Tina sudut pandang terestrial, Merkurius sareng Vénus tiasa lebet konjungsi handap sareng henteu lebet kana cakram surya, tapi ngalangkungan belah kidul beulah kidul na. Kami terang éta Orbit Mercury ngagaduhan kacenderungan 7 ° perkawis Bumi, sareng Venus 3,4 °. Kalayan kaayaan orbit ieu diadegkeun, urang kedah terang naon kaayaan anu nyababkeun transit. Konjungsi handap planét jero lumangsung nalika aya dina salah sahiji titik orbital. Ku cara kieu, éta titik-titik dina orbit nyaéta anu nyebrang pesawat orbit planét urang. Ngan dina hal ieu, matahari sareng planet Bumi sacara praktis dina garis lempeng sareng dimungkinkeun pikeun niténan jalanna planét di payuneun cakram surya.

Transpor terakhir raksa tiasa dititénan dina 2016, sedengkeun transit Venus kedah lulus langkung ti saabad kanggo ditingali. Pasangan transit salajengna di planet ieu bakal lumangsung langkung ti saabad saatos perusahaan-perusahaan anu jauh sapertos 10 Désémber 2117 sareng 8 Désémber 2125.

Transit of Venus ngalangkungan disk surya

planét ngorbit

Transit Venus di payuneun solar disk langkung spektakuler tibatan Mercury. Ieu disababkeun kanyataan yén diaméterna anu jelas langkung ageung kusabab deukeutna ka planét urang. Urang terang yén disk Vénus diaméterna 61 ((1/30 diaméter surya) éta lima kali langkung ageung tibatan disk Mercury, anu ngan ukur ngahontal 12 ″. Ieu pandangan ti planet urang.

Transit ieu lumangsung dina dinten mimiti Juni sareng Désémber nalika panonpoé perenahna kirang ti 1 ° 45 'tina simpul sareng planét na aya dina konjungsi panghandapna. Ahli astronom ngajelaskeun jinis fenomena ieu salaku fenomena langka sareng ngan ukur lumangsung dina dua dinten atanapi dua tanggal dimana planét urang ngalangkungan simpul. Kami ogé terang yén éta kajantenan dina interval anu teratur sareng teras salami 243 taun.

Urang bakal ningali naon kajadian utama anu lumangsung nalika transit di Venus kanggo nyorot pentingna fenomena ieu:

  • Kontak kahiji: Dina kontak anu munggaran ieu, disk kedahna némpél kana disk panonpoé. Ieu mangrupikeun awal transit sareng engké tiasa dititénan kumaha éta dikenalkeun dina éta. Ieu kami terang henteu sapinuhna, tapi éta mangrupikeun tampilan visual.
  • Kontak kadua: Éta mangrupikeun bagian tina fénoména ieu dimana disk Vénus aya tangent dina cakram surya. Urang tiasa ningali yén titik hideung ngumbara panonpoé ku gerakan linier anu praktis sacara seragam. Kurang leuwih anjeun tiasa perkirakeun kecepatan sakitar 4 menit busur per jam. Transit antara dua kontak tiasa nyandak sababaraha jam.
  • Kontak katilu: ieu nalika disk Vénus némpél kana ujung disk surya.
  • Opat Kontak: éta mangrupikeun tungtung transit Venus. Dina bagéan transit ieu, cakram caket éksternal tangén.

Éta tiasa disebatkeun yén dua kontak anu munggaran dihartikeun salaku fase input sareng anu terakhir dianggap salaku basis kaluaran.

Kumaha nontonna

zona transit venus

Transit terakhir ieu lumangsung langkung ti 8 taun ka pengker, tapi kaayaan anu pasti kedah dipenuhan pikeun ningali éta kalayan leres. Éta lumangsung 6 jam sareng 12 menit sareng lumangsung antara jam 22:09 sonten sareng 04: 49 am UT (dua jam deui kanggo waktos semenanjung Spanyol), tah ieu boro katingali tina lintang urang. Di Spanyol di bagéan samenanjung aranjeunna kedah ngalih dugi ka kalér sareng ka tempat-tempat luhur anu gaduh cakrawala wétan anu datar sareng jelas. Éta kedah diperhatoskeun yén piringan surya angkat sareng transit dina momen terakhir na. Momen-momen terakhir ieu mangrupikeun kontak anu katilu sareng kaopat. Ieu nyababkeun élévasi matahari dina taneuh sababaraha derajat.

Éta tiasa ditingali di lokasi pangsaéna éta Éta basisir Girona sareng pandangan langsung laut anu aya di daérah dimana matahari terbit. Lokasi anu pangsaéna pikeun dititénan di semenanjung nyaéta tempat anu luhur di pantai Girona sareng pandangan langsung ka laut dimana Matahari bakal naék. Ukuran Vénus anu ditingali tina Bumi nalika hubungan anu langkung handap nyaéta sakitar 60 ″, atanapi 3 % ukuran sudut Matahari, cekap pikeun tiasa ningali éta tanpa kedah alat optik.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan transit Venus sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.