Titik geodis

geodesi

Dina raraga diajar planét urang, sacara rinci aya cabang élmu anu dipikaterang ku nami geodesi. Éta élmu anu nalungtik bentuk diménsi Bumi. Ieu kalebet tekad lapangan gravitasi luar bumi sareng permukaan dasar laut. Dina geodesi konsép sering dianggo nyaéta titik geodesik. Mangrupikeun konstruksi bumi anu fungsina pikeun tiasa sacara akurat ngarujuk posisi geografis hiji tempat. Aranjeunna dianggo ku triangulasi simpul sareng peta topografi nasional sareng régional tina titik-titik geodetik tiasa didamel.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, fungsi sareng kagunaan titik geodetik.

Ciri utama

vertex geode

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacana, geodesi nalungtik bentuk sareng dimensi planét urang. Hatur nuhun kana élmu ieu kami ogé tiasa nangtoskeun médan gravitasi luar sareng permukaan dasar laut. Definisi geodesi ogé kalebet kajian ngeunaan orientasi imposisi planét urang di luar angkasa. Bagéan penting tina geodesi nyaéta nangtukeun posisi titik dina permukaan bumi ngaliwatan panggunaan koordinat. Hatur nuhun kana koordinat ieu urang tiasa ngagaduhan lintang, bujur sareng nilai jangkungna.

Bahan tina sadaya poin ieu dina taneuh mangrupikeun jaringan geodetik. Jaringan ieu diwangun ku rangkéan poin anu dikenal salaku titik geodetik. Titik ieu ngagaduhan koordinat anu janten dasar kartografi hiji nagara. Anjeun tiasa nyarios yén aranjeunna mangrupikeun prasarana infrastruktur. Titik geodesik henteu sanés mangrupikeun konstruksi batu anu ngabantosan kami pikeun ngarujuk posisi geografis anu pas tina hiji tempat. Sakali aranjeunna parantos aya, cara triangulasi vertex digunakeun pikeun ngawangun peta topografi dina skala régional sareng nasional.

Di Spanyol aya langkung ti 11.000 poin geodetik anu disebarkeun sareng sadayana diurus ku National Geographic Institute. Sadaya simpul ieu mangrupikeun bagian tina Jaringan Geodetik Nasional Nasional sareng parantos ngawujudkeun bahan praktis tina Sistem Rujukan Geodétik Datum 1950 (ED50) Éropa. Jaringan ieu diatur kana dua kelompok:

  • Jaringan Pesenan Pertama (RPO): éta ngagaduhan sakitar 680 simpul sareng panjang langkung atanapi kirang 30-40 kilométer antara masing-masingna.
  • Jaringan Pesenan Turun (ROI): Manuk ieu ngagaduhan sakitar 11.000 simpul sareng panjang rata-rata sakitar 7 kilométer di antawisna masing-masing. Tiasa disebatkeun aya hiji titik geodetik pikeun unggal 45 kilométer pasagi.

Titik geodis sareng geodesi

titik geodesik

Simpul geodetik RPO diwangun ku tihang silinder sakitar 120 sentimeter jangkungna sareng sakitar 40 sentimeter diaméterna. Dasar anu didamelna ngawangun permukaan 3 méter pasagi beton. Di sisi anu sanésna, anu milik ROI diwangun tina tihang anu jangkungna 120 méter sareng diaméterna 30 séntiméter. Éta tempatna dina dasar méter pasagi beton. Salaku tambahan, aranjeunna gaduh inpormasi ngeunaan panyalindungan anjeun sareng ngeunaan koordinat posisi anjeun.

Yayasan fisika sareng matématika anu diperyogikeun pikeun kéngingkeun data ieu ngajantenkeun geodesi mangrupikeun élmu dasar pikeun disiplin anu sanés. Topografi, kartografi, navigasi, rékayasa sipil, photogrammetry, sistem inpormasi géografis sareng sababaraha kaperluan militér sanés anu didugikeun tina geodesi. Upami urang analisa ieu sadayana tina sudut pandang obyék kajian urang tingali yén babagian tiasa didamel dina sababaraha kakhususan anu tanggung jawab geodesy.

Jenis geodesi

ciri titik geodesik

Kiwari, ampir sagala padamelan anu aya hubunganana sareng disiplin ieu ngabutuhkeun campur tangan tina sababaraha bagéan ieu. Hayu urang tingali naon klasifikasi sareng varian geodesi:

  • Geodis géometri: tanggung jawab nangtoskeun bentuk diménsi planét Bumi dina aspék paling géométris na. Ieu kalebet nangtoskeun koordinat titik-titik dina permukaan bumi.
  • Geodesi fisik: tanggung jawab diajar bidang gravitasi Bumi sareng sadaya variasi anu kajantenan. Anjeunna ogé tanggel waler pikeun diajar boh pasang lautan sareng darat sareng hubunganana sareng konsep luhurna.
  • Astronomi geodis: Éta tanggung jawab nangtoskeun koordinat permukaan bumi dimana ukuran lintang tiasa dilakukeun.
  • Geodesi rohangan: nangtukeun posisi koordinat tina pangukuran anu dilakukeun dina satelit artifisial sareng objék alami atanapi buatan anu aya di luar planét urang.
  • Microgeodesy: ieu mangrupikeun varian anu tanggung jawab ngukur deformasi struktur karya sipil atanapi daérah leutik lahan. Deformasi ieu diukur ku téknik geodetik presisi tinggi.

Pentingna titik geodetik

Nalika urang ningali sosok Bumi sareng ngaluarkeun topografi atanapi bentuk éksternal, urang tingali yén éta mirip sareng definisi geoid. Géoid henteu langkung ti permukaan permukaan equipotential tina lapangan gravitasi Bumi. Pentingna titik geodetik aya dina formasi jaringan stasiun permanén. Tujuan jaringan ieu anu dikembangkeun ti taun 1998 ku Area Geodesy of National Geographic Institute nyaéta kieu:

  • Kengingkeun sadayana koordinat kalayan tingkat presisi sareng tingkat kecepatan tinggi ampir sadaya titik dina jaringan.
  • Kontribusi kana definisi Sistem Rujukan Global anyar dina daérah nasional.
  • Anggo data anu diala kanggo ngadamel rékaman. Catetan ieu bakal digunakeun dina studi séjén dina bidang geodinamika, troposfera, ionosfer, meteorologi, jst.
  • Jaringan fundamental tiasa dihartikeun pikeun ngadukung aplikasi real-time.
  • Nyayogikeun data kanggo padamelan geodetik, topografi, kartografis sareng posisi.

Hatur nuhun kana jaringan distribusi poin ieu, peta topografi tiasa dilakukeun dina tingkat régional sareng nasional. Sanaos pandangan heula aranjeunna sigana siga potongan beton tanpa nilaina, nalika anjeun angkat gunung sareng dugi ka daerah anu luhur anjeun bakal ningali titik geodis.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan titik geodetik sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.