Naon sareng kumaha jalanna téori héliéentris?

Fungsi Alam Semesta

Yén planét-planét tata surya ngurilingan hiji bintang tengah anu disebut Matahari henteu dikenal ku leres. Aya tiori yén Bumi mangrupikeun pusat Alam Semesta sareng yén sesa planét-planét aya di dinya. Téori hélemétris Anu urang badé nyarioskeun dinten ayeuna nyaéta matahari anu tengah-tengah Matahari sareng mangrupakeun bentang anu tetep.

Saha anu ngembangkeun téori hélikémik sareng naon dumasarkeunana? Dina tulisan ieu anjeun bakal diajar ngeunaan dasar ilmiah na. Naha anjeun hoyong terang pisan? Anjeun kedah tetep maca 🙂

Karakteristik tiori heliocentric

Téori Héliocentric

Salami abad ka-XNUMX sareng ka-XNUMX aya revolusi ilmiah anu milari ngajawab sadaya patarosan ngeunaan Alam Semesta. Mangrupikeun waktos nalika diajar sareng mendakan modél énggal didominasi. Modél-modélna diciptakeun pikeun tiasa ngajelaskeun operasi planét anu aya kaitannana ka sakabeh Alam Semesta.

Hatur nuhun ka fisika, matematika, biologi, kimia sareng astronomi pikeun anu parantos dimungkinkeun pikeun terang pisan ngeunaan Alam Semesta. Nalika urang nyarioskeun perkawis astronomi, élmuwan anu menonjol nyaéta Nicolaus Copernicus. Anjeunna anu nyiptakeun téori hélicentrik. Anjeunna ngadamel éta dumasar kana panineungan anu terus-terusan dina gerakan planét. Éta dumasarkeun kana sababaraha ciri tiori geosentris saméméhna pikeun ngabantah hal éta.

Copernicus ngembangkeun modél anu ngajelaskeun padamelan Alam Semesta. Anjeunna ngusulkeun gerak planét sareng bintang nuturkeun jalur anu mirip pola dina lintang anu langkung ageung. Éta ngeunaan Matahari. Pikeun ngabantah téori géosentris saméméhna, anjeunna nganggo masalah matématika sareng neundeun pondasi pikeun astronomi modéren.

Kedah disebatkeun yén Copernicus sanés élmuwan pangheulana ngajukeun modél hélicentéris di mana planét-planétna ngurilingan Matahari. Nanging, berkat yayasan ilmiah na sareng demonstrasi éta mangrupikeun novel sareng tiori anu waktuna.

Téori anu nyobian nunjukkeun parobihan kana persépsi dimensi sapertos kitu mangaruhan populasi. Dina hiji sisi, aya kalan-kalan nalika para astronom nyarioskeun ngeunaan ngarengsekeun masalah matématika supados henteu tinggaleun geocentrism. Tapi aranjeunna henteu tiasa nampik yén modél anu disayogikeun ku Copernicus nawiskeun pandangan lengkep sareng lengkep ngeunaan cara ngerjakeun Alam Semesta.

Prinsip umum tiori

Nicolaus Copernicus sareng tiori heliocentric na

Téori hélikémik dumasar kana sababaraha prinsip pikeun ngajelaskeun sadayana operasi. Prinsip-prinsip éta nyaéta:

  1. Awak langit aranjeunna henteu ngurilingan hiji titik.
  2. Pusat Bumi mangrupikeun pusat tina bola lunar (orbit bulan di sakuliling Bumi)
  3. Sadaya bidang ngurilingan Matahari, anu caket tengah jagat raya.
  4. Jarak antara Bumi sareng Surya mangrupikeun fraksi jarak anu teu tiasa diémutan tina Bumi sareng Surya ka bentang, janten teu aya paralaks anu ditingali dina bentang-bentang.
  5. Bintangna teu tiasa gerak, gerakan sapopoe na anu jelas disababkeun ku rotasi sadidinten Bumi.
  6. Bumi ngalir dina buleud ngurilingan Matahari, anu nyababkeun hijrah taunan Matahari. Bumi gaduh langkung ti hiji gerak.
  7. Gerakan orbit Bumi ngurilingan Matahari nyababkeun mundur jelas dina arah gerak planét.

Pikeun ngajelaskeun parobihan penampilan Raksa sareng Vénus, sadaya orbit masing-masing kedah ditempatkeun. Nalika salah sahijina aya di sisi pangpanjangna ti Matahari anu aya hubunganana sareng Bumi, nembongan langkung alit. Nanging, aranjeunna tiasa ditingali lengkep. Di sisi anu sanésna, nalika aranjeunna aya dina sisi Sun anu sami sareng Bumi, ukuranana sigana langkung ageung sareng bentukna janten satengah bulan.

Téori ieu sampurna ngajelaskeun gerak mundur planét sapertos Mars sareng Jupiter. Éta lengkep nunjukkeun yén astronom di Bumi henteu ngagaduhan pigura rujukan anu pasti. Sabalikna, Bumi masih gerak.

Bédana antara téori hélikémik sareng géosentris

béda antara téori

Modél anyar ieu mangrupikeun révolusi lengkep pikeun sains. Model samemehna, anu geosentris, didasarkeun kana kanyataan yén Bumi mangrupikeun pusat Alam Semesta sareng dikurilingan ku Matahari sareng sadaya planét. Modél ieu diréduksi ngan ukur dua jinis pengamatan umum tur jelas. Anu mimiti ningali béntang sareng Matahari. Gampang ningali langit sareng ningali kumaha, sadidinten, aranjeunna ngalih di langit. Ku cara kieu, éta masihan perasaan yén Bumi anu tetep sareng sésana awak langit anu ngalir.

Kadua, urang mendakan sudut pandang anu panitén. Henteu ngan éta katingalina sapertos sésa awakna ngalih di langit, tapi Bumi henteu raoseun ngalih. Aranjeunna balayar sareng ngalih tanpa raos gerak.

Salami abad ka-XNUMX SM Bumi panginten rata. Nanging, modél Aristoteles ieu ngahijikeun kanyataan yén planét urang buleud. Henteu dugi ka datangna astronom Claudius Ptolemy yén detil ngeunaan bentuk planét sareng Matahari distandarkeun. Ptolemy nyatakeun yén Bumi aya di tengah Alam Semesta sareng yén sadaya bentangna jarak anu sederhana ti tengahna.

Sieun Copernicus 'dipenjara ku Garéja Katolik ngajantenkeun anjeunna nahan panilitian sareng henteu nyebarkeunana dugi ka maotna. Nya nalika anjeunna badé maot nalika anjeunna nyebarkeunana dina taun 1542.

Katerangan tina paripolah planét

Téori géosentris

Téori géosentris

Unggal planét dina sistem ieu anu dirancang ku astronom ieu dipindahkeun ku sistem dua bidang. Salah sahijina deferensial sareng anu séjéna. Ieu ngandung harti yén anu ditunda nyaéta bunderan anu titik pusatna dikaluarkeun tina Bumi. Ieu dipaké pikeun ngajelaskeun bédana antara panjangna unggal usum. Di sisi anu sanésna, epicycle napel dina bola deferent sareng polah siga anu mangrupikeun jenis roda dina roda anu sanés.

Epicycle dipaké pikeun ngajelaskeun gerakan retrograde planét di langit. Ieu tiasa ditingali nalika aranjeunna ngalambatkeun teras ngalih ka tukang pikeun mindahkeun lalaunan deui.

Sanaos téori ieu henteu ngajelaskeun sadaya paripolah anu dititénan dina planét, éta mangrupikeun papanggihan yén dugi ka ayeuna parantos ngalayanan seueur ilmuwan salaku dasar tina kajian Alam Semesta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.