Téori géosentris

Bumi pusat alam semesta

Di jaman kuno, anjeun moal ngagaduhan seueur kanyaho ngeunaan jagad raya nunjukkeun téknologi pengamatan terbatas anu sayogi dina waktos éta. Kusabab teu saeutik anu tiasa dipikanyaho ngeunaan luar Bumi, panginten planet urang mangrupikeun pusat jagat raya sareng sésana pepelakan sasarengan sareng Matahari ngurilingan urang. Ieu katelah tiori geosentris sareng anu nyiptakeunna nyaéta Ptolemy, ahli astronomi Yunani anu hirup di 130 Masehi

Dina tulisan ieu anjeun bakal diajar sagala hal ngeunaan téori geosentris sareng ciri-cirina. Anjeun ogé bakal tiasa terang téori mana anu ngaluarkeunana.

Bumi salaku pusat jagad raya

Tembok béntang tetep

Manusa parantos nyéépkeun rébuan rébuan taun ningali bintang-bintangna. Konsép jagat raya parantos dirobih sakalian tiasa didaptarkeun. Mimitina Bumi panginten datar sareng dikurilingan Matahari, Bulan, sareng bintang-bintang.

Kalayan lumampah waktos dipikaterang yén béntang aranjeunna henteu muterkeun sareng sababaraha di antarana aya planét sapertos Bumi. Éta ogé dipikaharti yén Bumi buleud sareng sababaraha penjelasan mimiti dibérékeun ngeunaan gerak awak langit.

Téori anu ngajelaskeun gerakan awak langit salaku fungsi posisi planét urang nyaéta tiori geosentris. Téori ieu ngajelaskeun kumaha Matahari sareng Bulan babarengan sareng sésa planét ngurilingan urang di langit. Sareng, sapertos anjeun ningali cakrawala sareng ningali hiji hal anu datar anu ngajantenkeun anjeun panginten Bumi rata, panginten Bumi mangrupikeun pusat jagat raya ogé mangrupikeun hal anu alami.

Pikeun jalma kuno ieu kahartos pisan. Anjeun ngan ukur kedah ningali langit ningali kumaha Surya ngagentos sadidinten, babarengan sareng bentang sareng bulan. Tanpa tiasa ningali planét urang ti luar, mustahil pikeun terang yén Bumi sanés pusat jagat raya. Pikeun panitén dina permukaan, anjeunna mangrupikeun titik anu tetep anu ningali sésa kosmos medar.

Kapercayaan kana téori géosentris engké digulingkeun ku tiori hélemétris diusulkeun ku Nicolaus Copernicus.

Karakteristik tiori geosentris

Ptolemy

Mangrupikeun modél anu ngawangun jagad raya aya hubunganana sareng posisi Bumi. Diantara pernyataan dasar tiori ieu kami mendakan:

  • Bumi mangrupikeun pusat jagat raya. Mangrupikeun sésa planét anu gerak dina éta.
  • Bumi mangrupikeun planét anu tetep di luar angkasa.
  • Mangrupikeun planét anu unik sareng khusus upami urang ngabandingkeun sareng sésa-sésa badan langit. Ieu kusabab henteu gerak sareng gaduh ciri anu unik.

Dina Alkitab anjeun tiasa ningali pernyataan yén Bumi mangrupikeun planét khusus anu ngagaduhan ciri anu unik dina bab mimiti Genesis. Sésa planét diciptakeun dina dinten kaopat penciptaan. Kusabab kitu, Gusti parantos nyiptakeun Bumi sareng sesa buana, parantos ngawangun sagara sareng ngahasilkeun pepelakan di permukaan. Saatos éta, anjeunna fokus kana nyiptakeun sésana Sistem tatasurya. Dina bibel ideu yén nyiptakeun Bumi béda pisan sareng sésa-sésa planét, Bima Sakti, sareng sajabana jelas pisan.

Sajauh ieu, sagala usaha élmu pikeun nyobaan milari kahirupan di planét sanés gagal. Sedengkeun di planét urang aya seueur kaanekaragaman hayati sareng ékosistem sareng seueur kahirupan, dina planét-planét sanés di luar angkasa sigana moal aya kahirupan naon waé. Éta lingkungan mumusuhan. Sadaya ieu nunjukkeun yén Bumi ngagaduhan kaayaan nyiptakeun anu béda tibatan sésana sareng kusabab ieu kami aya di tengah jagat raya.

Sanaos sigana kontradiktif, dina Kitab Suci henteu nyarios dimana waé yén Bumi mangrupikeun pusat jagat raya, éta ngan ukur ngaku didamel dina kontéks khusus.

Penegasan tina Alkitab

Bibél sareng téori géosentris

Bukti anu sanés pikeun ieu dina Alkitab nyaéta yén henteu nyatakeun naha jagad raya ieu terbatas atanapi teu aya watesna. Numutkeun tiori géosentris, alam semesta réngsé dina témbok béntang-bintang anu tetep. Saluareun lapisan bintang ieu teu aya nanaon. Dina waktos henteu bakal parantos nyarios atanapi masihan penjelasan ngeunaan naha Bumi ngalirkeun luar angkasa dina Genesis. Sadaya jinis inpormasi ieu diperyogikeun pikeun ngabandingkeun sareng Injil pikeun terang dugi ka sabaraha negeskeun posisi Bumi sareng pembentukan jagat raya.

Bentuk fisik alam semesta mangrupikeun topik ilmiah anu narik sakedik panaliti. Nanging, ieu henteu masalah sacara alkitab. Nyaéta Dina Kitab Suci teu aya anu ngajelaskeun ngeunaan aspek fisik Bumi sareng pembentukan jagat raya, urang moal tiasa ngaku yén aya sudut pandang Alkitab.

Téori géosentris sareng hélikosentris

Téori géosentris sareng hélikosentris

Dua téori ieu béda pisan, sabab éta modél anu katingali dina astronomi kalayan pola anu béda. Sedengkeun geocentrism nyatakeun yén Bumi mangrupikeun pusat jagat raya, heliocentrism nyatakeun yén Sun anu ngagaduhan posisi anu tetep sareng sésana planét, kalebet di urang, muter-muter di sakurilingna.

Sanaos Aristoteles aya hubunganana sareng tiori ieu, nyaéta Ptolemy anu nyeratna dina Almagest. Di dieu rupa-rupa téori gerak planét disusun, kalebet panggunaan épicycle anu ngabantosan ngajelaskeun orbit. Sistem ieu dirobih sareng janten langkung rumit sabab éta lumaku pikeun 14 abad. Ku waktos Nicolaus Copernicus nyiptakeun téori hélemétris, anjeunna ngan ukur ngagentos Bumi sareng Surya salaku pusat jagat raya.

Duanana téori salah dina kanyataan yén alam semesta réngsé dina témbok béntang-bintang anu tetep. Ayeuna dipikanyaho yén alam semesta henteu wates sareng aya seueur saluareun Tata Surya urang.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, pamanggih ngeunaan luar angkasa robih nalika téknologi ningkat. Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun pikeun terang langkung seueur perkawis téori géosentris.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   yoyo cenahna

    halo anjeunna ngabantosan kuring diajar rahmat hehehe

  2.   Nicolas cenahna

    Kalayan bantosan pisan !!!
    🙂

  3.   CESAR ALEJANDRO TORRES cenahna

    Hatur nuhun pisan, éta parantos ngabantosan pisan, dinten anu saé