Terraforming Mars

terraforming Mars

Peradaban hipotetik saatos terraforming

Kecap "terraforming" mangrupikeun konsép anu ngajelaskeun tindakan ngarobih hiji planét supados dijantenkeun biasa. Terraformasi Mars persis éta, prosés rékayasa planét anu bakal ngabantosan transformasi iklim anu aya di planet ieu. Prosés ieu dimaksudkeun pikeun naékkeun suhu planét anu tiris sareng beku. Ogé pikeun nyiptakeun suasana anu langkung padet, anu masihan anjeun ideu, mangrupikeun 1% tina naon anu urang gaduh di dieu, nyaéta, urang tiasa nyarios yén éta boro-boro. Sareng tangtosna, nyiptakeun walungan, anu ngagaduhan oksigén, yén aya pepelakan, tangkal, fauna ... total, éta hal anu paling caket di Bumi.

Seueur ilmuwan (sareng sawatara visioner) parantos masihan usulan kumaha pikeun ngahontal prosés ieu. Éta sigana mah gampang, tapi upami anjeun alesan leres, éta henteu gampang. Salaku hasil tina pamanggihan anu paling anyar, kumaha blok és anu hébat sareng kamungkinan cai aya di handapeunana, parantos ngabangkitkeun sumanget pikeun ngawangun bumi. Ku NASA, sareng langkung seueur perusahaan, parantos nyungkeun proposal pikeun profil jalma anu badé angkat ka dinya pikeun ngamimitian prosés ambisius ieu. Perjalanan hiji arah, tapi sanés perjalanan balik, anu tiasa urang tingali, dina dasawarsa salajengna. Nanging, ngarombak hiji planét sanés mangrupikeun padamelan anu gampang, sareng nalika nyobian ngarobihna, hal-hal parantos kapendak dimana seueur ahli usulanana henteu mimiti dipertimbangkeun.

Nyiptakeun iklim sareng suasana di Mars

Mars ti luar angkasa

Gambar Mars ti luar angkasa

Cai teu tiasa aya dina kaayaan cair. Ayeuna Mars mangrupikeun planét kalayan tingkat tekanan atmosfir anu goréng pisan, dina urutan 0,005, nyandak Bumi salaku rujukan, 1. Urang ogé kedah ngitung suhuna, di Bumi sakitar 15ºC, di Mars, sanaos henteu aya catetan anu cukup voluminous pikeun nangtoskeun akurasi anu leres, urang tiasa nyarios yén éta antara -40 / -70ºC. Aya catetan anu variatif pisan, sapertos bédana maksimum sareng minimum anu kauninga ku usik Viking, anu paling haneut -13ºC sareng mahluk tiis -89ºC. Duanana daptar tiasa ngaleuwihan lumayan bédana gumantung kana titik di planét dimana éta diukur.

Pikeun kéngingkeun cai, éta moal cekap ngan ukur nambahan suhuKusabab ngagaduhan tekanan anu rendah, éta ngan ukur tiasa aya dina kaayaan gas atanapi padet. Pikeun éta, urang kedah ningkatkeun tekanan di luhur 0,006. Kalayan tekanan atmosfir anu cekap sareng suhu anu langkung luhur di planét, salah sahiji pilar dasar Terraforming bakal direngsekeun. Tapi ... Kumaha carana supados tekanan sareng suhu naék?

Prosésna kéngingkeun cai

Tahap Tripel Cai

Diagram fase cai

Sabemos que urang kedah ningkatkeun tekanan, ningkatkeun suhu, sareng sadayana ieu ogé pikeun ngahontal cai. Salah sahiji cara anu paling narik pikeun ngalaksanakeun sagala hal nyaéta ku cara ngabom tina kutub. Ku ngabom aranjeunna, és tiasa ningkatkeun derajat, bagian tina CO2 bakal turun. Sublimate hartosna angkat tina padet kana gas. Ieu bakal ngabalukarkeun kanaékan CO2 dina atmosfir, anu tiasa ningkatkeun tekanan atmosfir dugi ka 0,3. Sakumaha anjeun tiasa tingali dina gambarna, Mars aya dina titik A. Anu disebut triple point, B, mangrupikeun daérah dimana urang tiasa ngamimitian mendakan cai. Titik C bakal janten titik dimana urang kedah sumping.

Salah sahiji bentuk bom anu diusulkeun ogé asalna tina sungut Ellon Musk, dipikaterang janten pamilik sababaraha perusahaan, kalebet Tesla atanapi Space-X anu kawéntar. Kasturi Ellon usul bari lami, pikeun ngabom ku bom nuklir. Gagasan anu rada ékséntris, tapi anu ngudag ieu di handap. Réaksi ranté anu diudag saatos pelepasan CO2 kana bentuk gas nyaéta yén tekanan naék, ieu naékkeun suhu, anu ningkatkeun langkung seueur pelepasan CO2, anu nyababkeun tekanan naék deui, sareng sajabana Tina ieu jalan, urang bakal kéngingkeun prosés eupan balik anu positip.

Prosésna kéngingkeun oksigén

fitoplankton

fitoplankton

Sakali és parantos dirobih kana cai, urang bakal ngagaduhan atmosfir anu diwangun utamina karbon dioksida sareng uap cai, tapi tetep kurangna oksigén. Ideu di dieu nyaéta pikeun ngangkut fitoplankton ti Bumi. Phytoplankton nyayogikeun planét urang langkung ti 50% oksigén anu urang nghirup. Urang ku cara kieu tiasa nyiptakeun oksigén, sareng ngahontal suasana anu langkung napas.

Prosés awal sadayana ieu bakal butuh sababaraha taun. Kusabab urang parantos tiasa mastikeun, urang tiasa dugi ka Terraform Mars. Manusa munggaran anu rencanana dikirim NASA diperkirakeun ti taun 2030. Éta kedah disebatkeun yén sababaraha perusahaan gaduh cita-cita pikeun janten dina dasawarsa salajengna. Sababaraha diantarana, sapertos SPACE-X, mimiti ngusulkeun modél kumaha ngajantenkeun perjalanan ieu langkung ekonomis sareng éfisién.

Gambar | i.ytimg.com, nasa.gov, stefaniabertoldo.com, pulpenfantasi.blogspot.com.es


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.