Teluk Stream runtuhna

flora jeung fauna kamungkinan karuksakan

Arus Atlantik, "sabuk konveyor" samudra ageung anu mawa cai haneut ti daérah tropis ka Atlantik Kalér, ngalambatkeun turun sareng di ambang runtuh, anu bakal ngarobih suhu di Éropa. Élmuwan parantos ngingetkeun ngeunaan ieu mangtaun-taun. Panaliti anyar henteu ngan ukur negeskeun leungitna énergi dina arus ieu, tapi ogé ngaramalkeun lirén ngadadak dina masa depan anu teu jauh teuing. Lockdown bakal gaduh akibat di Éropa, nyababkeun halodo anu berkepanjangan sareng nyerepkeun seueur buana kana usum tiris anu terus-terusan. Élmuwan ngobrol ngeunaan teluk stream runtuhna salaku konsekuensi négatip pikeun lingkungan global.

Kituna, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan runtuhna Teluk Stream.

Atlantik Ayeuna

teluk stream runtuhna krisis iklim

Ahli fisika atmosfir ti Universitas Complutense Madrid nyarios: "Sakali ieu kajantenan, gerakan cai tropis haneut nuju wilayah Atlantik Kalér bakal lirén, aranjeunna bakal janten cai anu langkung tiis sareng bakal mangaruhan iklim daérah. Numutkeun studi, diterbitkeun dina jurnal Alam, paripolah cai ieu "conveyor sabuk" - dipikawanoh salaku Atlantik Meridional Overturning Sirkulasi -AMOC- geus dibikeun cukup tanda yén éta téh dina verge tina hiji "runtuhna caket".

Sirkulasi thermohaline (THC) mangrupikeun salah sahiji komponén anu paling penting dina sirkulasi sagara dina skala global. Dasarna, éta mangrupikeun salah sahiji determinan iklim global kusabab partisipasi pentingna dina fluks panas bersih global. AMOC, ayana dina sabuk conveyor ieu, ngatur suhu di Atlantik Kidul. "Hatur nuhun éta, Madrid boga iklim warmer ti New York, sanajan aranjeunna dina lintang sarupa", nunjuk kaluar fisikawan atmosfir.

Operasina dicirikeun ku arus cai haneut sareng asin anu meuntas Samudra Atlantik luhur, sedengkeun arus anu sanés ngangkut cai anu langkung tiis sareng langkung jero ka arah kidul, nu lajeng bakal jadi bagian tina sirkulasi thermohaline.

Tapi, mesin anu nyorong arus Atlantik ieu parantos kaluar tina uap dina dasawarsa katukang, sareng parobihan iklim nyalira panginten janten panyababna. "Henteu écés, tapi seueur téori nunjukkeun lebur Greenland salaku alesan utama pikeun kalambatan ieu," saur González, sabab éta és di bagian colder Éropa nu ngidinan arus Atlantik jalan.

Ieu saluyu sareng kanaékan dénsitas cai permukaan anu disababkeun ku parobihan iklim anu langkung jero, ngajantenkeun sistem saléngkah langkung caket kana total runtuhna.

Studi ngeunaan runtuhna Teluk Stream

kumaha sirkulasi thermohaline jalan

Panaliti henteu netepkeun iraha fénoména éta tiasa kajantenan, tapi henteu ngaluarkeun yén éta bakal kajantenan dina dasawarsa anu bakal datang, meureun malah saméméh ahir abad ka. "Ieu bakal gaduh épék bencana di Éropa sareng dunya sadayana," sabab ujug-ujug "ngarobah iklim lengkep," saur peneliti.

Kanyataanna, kaayaan husus ieu dianggap "titik tipping tina sistem iklim," hartina lamun eta lumangsung, iklim wewengkon urang moal pernah sarua deui.

Balukar tina runtuhna Teluk Stream

teluk stream runtuhna

Daptar anu disusun ku Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) ngandung salapan titik tip iklim anu kapangaruhan sacara serius atanapi résiko serius ngaleungit. Salapan unsur nyaéta és laut Arktik, és lambar Greenland, leuweung boréal, permafrost, sistem arus Atlantik, leuweung hujan Amazon, karang cai haneut, jeung lapisan és Samudra Kidul di Antartika Kulon jeung Asia Wétan. Kabéh titik tipping ieu interconnected, jadi naon mangaruhan hiji jalma mangaruhan sejen.

"Kaayaan ieu tiasa langkung parah tibatan pamanasan, sabab épékna dirasakeun laun-laun, tapi ieu mangrupikeun parobihan dasar anu masih bakal gaduh épék anu teu dihaja," saur anjeunna. Dampak poténsial kalebet turunna curah hujan, panutup salju denser di leuwih bagian Éropa, masalah tatanén atawa kamungkinan luhur kajadian kayaning siklon kuat.

Anu kajantenan, sakumaha anu diingetkeun ku González Alemán, nyaéta sanaos épék-épék ieu sigana ngalawan perubahan iklim sareng saimbangna saimbang, ieu sigana sanés masalahna.

"Di sababaraha tempat éta tiasa nyaimbangkeun dua fénoména, di tempat anu sanés tiasa ngirangan épék perubahan iklim sareng anu sanés tiasa ningkatkeun épék perubahan iklim," negeskeun para panaliti, anu negeskeun yén hiji-hijina akibat tina runtuhna sapertos kitu. masa depan "langkung rumit". "Kami henteu terang sadayana épék anu tiasa ditimbulkeun, sareng éta tiasa gaduh kajadian anu teu diprediksi," saurna.

Pangaruh langsung dina Atlantik

Panaliti nunjukkeun yén urang nuju ka ambang kritis anu saluareun sistem sirkulasi tiasa runtuh. Karya ieu nunjukkeun yén sababaraha faktor ningkatkeun pangaruh langsung tina pemanasan Atlantik dina sirkulasi na.

Ieu kalebet aliran cai tawar tina leyuran és Greenland, lebur és laut, ngaronjat curah hujan jeung cai walungan. cai tawar ngurangan kacenderungan pikeun cai Atlantik Kalér tilelep deeper ti beungeut cai, salah sahiji panggerak kaayaan nu teu tenang.

Sirkulasi Meridional Atlantik nyaéta arus sagara penting anu ngatur iklim Bumi sabab mawa cai haneut tina beungeut cai di lintang luhur, ngahaneutan hawa, tilelep, sarta balik deui ka katulistiwa. Contona, éta jawab Spanyol, nu enjoys iklim anu langkung hampang dibandingkeun sareng bumi anu sanés dina lintang anu sami.

Lamun Arktik warms, Éropa bakal tiis sabab lamun loba tiis jeung cai kurang asin asup ka Atlantik, éta motong kaluar aliran cai haneut ti Amérika Tengah ka Éropa, nu bakal ngabalukarkeun suhu global turun di Éropa Kulon, jadi hawa bakal pindah ka tingkat nu sarupa jeung nu kacatet di Amérika Kalér dina lintang sarua.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan épék runtuhna Teluk Stream.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.