Teluk singa

teluk singa

Salah sahiji teluk anu aya paling lega kaanekaragaman hayati di Laut Tengah nyaéta teluk singa. Mangrupikeun inlet lega laut ieu ayana di sisi basisir keusik daérah Perancis kidul Occitania sareng Provence-Alpes-Côte d'Azur. Teluk ieu diakuan henteu ngan ukur pikeun géologi na, tapi kusabab éta tempatna saparapat sadaya spésiés anu aya di Laut Tengah.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan Teluk León, ciri-cirina sareng kaanekaragaman hayati tempatna.

Ciri utama

sato anu dijagaan

Teluk León dipisahkeun ti wétan ku délta anu dibentuk ku pertemuan Walungan Rhone sareng Laut Tengah antara wétan sareng Côte d'Azur. Watesan kidul-kulon na nyaéta dimana Pyrenees minuhan Laut Tengah, Perancis sareng Spanyol, dipisahkeun sareng Costa Brava di Catalonia.

Rak buana kakeunaan didieu salaku dataran basisir anu lega, sareng rupa bumi basisir lamping gancang nuju dataran cai jero Mediterania. Basisir dicirikeun ku ayana teras-terasan untaian laguna sareng seueur talaga. Sababaraha parsel, utamina batu kapur, dibatesan ku expanses datar ageung ieu.

Pelabuhan utama teluk nyaéta Marseille, dituturkeun ku Toulon. Perikanan di daérah Teluk didominasi ku cod, utamina trawling handap, tapi ayeuna ngirangan kusabab overfishing. Ieu mangrupikeun zona tiis anu kawéntar, kalayan angin ngahiliwir, anu disebut angin barat laut atanapi angin mistral. Walungan utama anu ngalir kana teluk nyaéta Tech (84,3 km), Tét (120 km), Aude (224 km), Orb (145 km), Hérault (160 km), Vidourle (85 km) sareng Rhone (812 km ).

Teluk León sanés mangrupikeun wates buana pasip saderhana, tapi hasil tina gugus Oligosen-Miocene Corsican-Sardinia anu muterkeun jarum jam ngalawan Europa Craton. Gedekeun ieu éta ngamajukeun kerangka struktural rumit anu diwariskeun tina épolusi Tethys sareng orogeny Pyrenean. Gerakan orogenik Eosen nyababkeun munculna Pyrenees pikeun neken sareng ipis sadayana kerak. Ahli géologi ngaduga yén bakal aya sababaraha kebon minyak luar negeri di ujung bay.

Biodiversitas Teluk León

kuya laut

Éta kasohor ku bhinéka ékosistemna, sareng kaanekaragaman hayati na euyeub gumantung ka plankton anu seueur salaku sumber pangan pikeun seueur lauk sareng cetacean. Usul LIC ngajamin panyalindunganna sareng susulan na anu disayogikeun setting anu teu tiasa dibandingkeun pikeun ngajelaskeun épolusi habitat sareng spésiés sénsitips.

Proyék HIRUP + INDEMARES dikoordinirkeun ku Yayasan Biodiversiti Kamentrian Pertanian, Pangan sareng Lingkungan - anu hasilna diumumkeun dina bulan April taun kamari - parantos mastikeun yén ngarai handapeun cai tina Bay of León ngagaduhan Laut Tengah.

Ngarai kapal selam mangrupikeun daérah laut anu kalebet rak buana Cap de Creus sareng jurang Cap de Creus sareng Lacaze-Duthiers anu aya di luhur rak buana Perancis. Ruang laut ngagaduhan langkung ti 987 kilométer pasagi sareng ciri lingkungan anu unik. Éta dijagaan ku proposal na salaku Situs Pentingna Komunitas (SCI). Monitor na nyayogikeun kerangka anu tiada tara pikeun ngajelaskeun évolusi habitat sénsitip sareng spésiés, digabungkeun sareng panangtayungan. Kegiatan ékonomi lokal tangtu sabab éta mangrupikeun salah sahiji daérah anu paling produktif di Laut Tengah.

Sistem ngarai kapal selam perenahna di tungtung paling wétan tina sakumna Semenanjung Iberia sareng ngagaduhan sakitar 2.200 spésiés, anu ngagambarkeun saparapat spésiés anu kacatet di Laut Tengah.

Spasi nampilkeun rupa-rupa ékosistem dina daérah anu kawilang leutik: ékosistem basisir, ékosistem rak sareng lamping, sareng komunitas-komunitas ngarai handapeun cai, ku sabab éta ngagaduhan tingkat kaanekaragaman hayati. Kabeungharan hébat tempat ieu sabagean kusabab kaayaanana plankton, kalayan tahap larva lauk berharga komersil sapertos cod sareng krill, anu ogé mangrupikeun sumber katuangan pikeun seueur lauk sareng cetacean.

Habitat biodiversiti Teluk Leon

biodiversitas tina teluk leon

Madrepora oculata sareng Lophelia pertusa, salah sahiji komunitas karang-cai tiis anu paling diawétkeun di Laut Tengah, anu aya di cayons jero cai Cap de Creus. Kusabab tekanan kagiatan manusa, spésiés ieu parantos ngaleungit di tempat séjén.

Lumba-lumba belang sareng paus fin biasa di daérah ieu, dimana lumba-lumba bottlenose ogé katingali di habitat basisir anu has. Jurang ogé mangrupakeun habitat penting pikeun populasi manuk anu penting. Diantarana, cai laut Laut Mediterania menonjol, anu tiasa ditingali dina hiji dinten dugi ka 1.200 spesimen, ogé cai laut Balearic anu kaancam. Dina usum salju, terns berkaki hideung seueur di cai gurun, ogé gull Audouin sareng gannét Atlantik.

Habitat sareng lingkungan laut anu beragam ieu ogé mangrupikeun seueur spésiés sato sanés anu ngagaduhan gaya hirup anu bénten-bénten, sapertos filter feeder, suspensivores, detritivores, scavengers sareng moro. Sadayana ngagaduhan kauntungan tina produktivitas biologis anu luhur tina perairan laut Teluk León.

Spésiés anu beunghar ieu mangrupikeun réspon kana sababaraha faktor, faktor-faktor ieu muncul sacara teu normal sacara sami di daérah laut sistem canyon kulon Teluk Singa, sareng nilai ékologis anu gedé pisan ngajantenkeun warisan alam Éropa.

Konservasi spésiés

Upami urang hoyong ngalestarikeun spésiés anu aya dina ékosistem alam ieu, penting pisan pikeun ngenalkeun hukum anu ngatur jumlah kagiatan anu tiasa dilaksanakeun. Salah sahiji cara pikeun manjangkeun élmu ka masarakat nyaéta ku pendidikan lingkungan. Hatur nuhun ka dinya urang tiasa ngirimkeun ka populasi kana nilai-nilai konservasi sareng pentingna ékosistem ieu pikeun pelestarian jangka panjang. Tujuan akhirna nyaéta pikeun tiasa ngalestarikeun ékosistem sareng teras nimba sumberdaya tanpa kedah ngarendahkeun habitat alami sadaya spésiés anu parantos didadarkeun di luhur.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Teluk Singa lumayan euyeub ku kaanekaragaman hayati sareng perlindungan na penting. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Teluk Singa sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.