Teluk california

teluk california

Dinten ieu urang badé nyarioskeun teluk california. Éta laut bungsu anu aya di planét urang. Éta ngagaduhan asal kusabab prosés géologis sareng gerakan lempengan antara bagéan dasar laut Pasipik sareng kerak anu ngawangun buana Amérika. Éta mangrupikeun tempat tina sajumlah ageung kaanekaragaman hayati sareng seuseueurna dijagi dipasihan pangaruh anu pasti aya kusabab manusa sareng kagiatanana.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng pembentukan Teluk California.

Ciri utama

teluk biodiversiti California

Éta laut bungsu di planét urang. Asalna asalna tina gerakan relatif pelat-pelat Samudera Pasipik sareng kerak anu ngawangun Amérika. Gerakan anu ngagaduhan piring ieu nuju ngipisan kerak dasar lautan sakitar 12 juta taun ka pengker. Waktuna sumping nalika cai laut ti Pasipik nyusup ka kalér sareng akhirna ngabanjiri sakabéh baskom. Dina waktos éta, protokol-golfo parantos diwangun. Cekungan ieu mekar sakedik-sakedik dina sistem kalepatan géologis. Ayeuna, sadaya kalepatan tina sistem ieu dugi ti muara Teluk California dugi ka belah kalér na ekstrim. Éta sababna semenanjung Baja California dipisahkeun sareng masif ti Amérika Kalér.

Gerak na lambat pisan tapi angger. Salami milyaran taun antukna bakal pisah lengkep. Kasalahan San Andrés mangrupikeun salah sahiji anu paling dikenal di dunya sareng mangrupikeun anu misahkeun sadaya bagian ieu. Salami jutaan taun éta Teluk California parantos laun dijajah ku keanekaragaman hayati anu hébat. Flora laut sareng fauna anu bénten-bénten hébat ngagaduhan habitat di tempat ieu.

Keanekaragaman hayati Teluk California

sato anu dijagaan

Ayeuna, kusabab parobihan iklim sareng parobihan permukaan laut, keragaman bentang parantos dirobih. Kedah diémutan yén, ti saprak kabentukna Teluk California, aya parobihan iklim anu nyababkeun parobihan permukaan laut, sababaraha épék géologis anu ngahasilkeun formasi gunung, teluk sareng pulau, jst. Sadaya parobihan géologis sareng iklim ieu sareng kajadian parantos ngajantenkeun Teluk California salah sahiji laut anu paling beunghar di planet urang. Mibanda bénten-bénten spésiés sareng bentang anu matak anu pinuh ku kontras warna.

Teluk luhur California nampilkeun di beulah kidul sistem kapuloan ageung. Diantara sadaya kapuloan, hiji anu paling menonjol nyaéta Pulo ángel de la Guardia sareng Pulo Tiburon. Keragaman anu hébat manuk sayang di daérah ieu sareng dijagaan. Di beulah kalér éta dibatesan ku Gurun Altar sareng muara Walungan Colorado. Fungsi Walungan Colorado nyaéta nyayogikeun sédimén sareng cai walungan sapanjang sajarah ti saprak Teluk California diwangun. Ayana walungan ieu parantos nyayogikeun kaayaan khusus pikeun sakumna daérah ieu. Hatur nuhun kana ieu, pamekaran ranté dahareun anu rumit sareng flora sareng fauna anu beragam diidinan.

Kusabab sadaya kaayaan anu parantos kami sebatkeun sareng ayana walungan ieu, spésiés endemik parantos dikembangkeun anu ayeuna dina bahaya punah. Janten spésiés endemik, éta ukur bertahan sareng aranjeunna mendakan tempat ieu. Éta mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon éta dina bahaya punah. Kusabab ngagaduhan wilayah distribusi anu langkung alit, éta mangrupikeun spésiés anu langkung rentan pikeun polah manusa. Kasus spésiés endemik dina bahaya punah nyaéta marina vaquita. Mangrupikeun salah sahiji cetacean pangleutikna anu aya sareng hirup sacara éksklusif di Teluk California. Diperkirakeun yén ayeuna aya sababaraha rébu individu, tapi jumlah ieu jauh langkung luhur sateuacan padumukan manusa.

Pangaruh lingkungan di Teluk California

sato cetacean

Walungan Colorado gaduh kirang na kirang asup kana perairan Teluk California. Kedah diémutan yén bagian ageung tina aliran walungan ieu dianggo dina kagiatan manusa di daérah éta. Ieu parantos nyababkeun habitat seueur spésiés janten buruk sareng salamet seueur spésiés kaganggu. Ayeuna, program nasional parantos dilaksanakeun pikeun tiasa diajar sareng ngalestarikeun bagian ageung spésiésna sapertos vaquita marina, ogé cetacean sanés sapertos lauk paus biru, paus spérma, paus waspada sareng orcas. Tujuan tina program ieu nyaéta pikeun tiasa ngatur kagiatan manusa ku cara hirup anu alam tiasa dilestarikan dina kaayaan anu saé.

Di sisi séjén, aya ogé pangaruh lingkungan anu dihasilkeun ku pamekaran industri. Pikeun konservasi anu hadé tina kaanekaragaman hayati Teluk California, industri anu didaptarkeun pikeun pariwisata ékologis sareng petualangan parantos dikembangkeun. Industri ieu parantos ngembangkeun sacara tanggel waler di daérah anu ngagaduhan sumber daya alam anu paling ageung supados langkung caket ka alam sareng ningkatkeun kasadaran ngeunaan pelestarian lingkungan sareng kaanekaragaman hayati. Dina waktos anu sasarengan, sababaraha tujuan wisata anu langkung tradisional parantos tiasa ngébréhkeun jasa pikeun tiasa nawiskeun wisata anu langkung pondok tapi alternatip sareng wisata ékowisata sareng olahraga.

Sadaya ieu dilakukeun pikeun ngadeukeutkeun pariwisata konvensional kana kagiatan sapertos nonton manuk sareng paus. Ti gunung dugi ka olahraga sareng kayak sasarengan sareng biking gunung janten kagiatan anu dipénta pisan.

Rencana konservasi

Tujuan tina rencana konservasi nyaéta pikeun tiasa ngalestarikeun Teluk California sahingga tiasa kéngingkeun sareng ngadukung keragaman ékosistem séhat anu saling pakait. Naon deui, Tujuanana nya éta pikeun ngahasilkeun barang sareng jasa anu manpaat pikeun masarakat, tuang ékonomi lokal tanpa mangaruhan négatip lingkungan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Teluk California sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.